Всяка десета българка споделя за физическо насилие

В света това са над 20 на сто от жените
15 юни 2023 14:29, Стела Стоянова
62
Всяка десета българка споделя за физическо насилие
Снимка БТА

Почти всяка десета българка споделя за физическо насилие и заплахи, заяви социалният министър Иванка Шалапатова по време на дискусия на тема „Мерки за борбата с домашно насилие и насилие, основано на пола, в България“. Събитието е организирано от Фондация „Асоциация Анимус“ в София.

По данни на нашето министерство една трета от българите (около 34 на сто) се определят като жертви на насилие, каза министърът. По думите на Шалапатова първата крачка на промяната трябва да дойде от обществото. Трябва да се въведе нулева обществена толерантност към насилието, каза министърът. Няма формално оправдание да не се помогне на жертвата, подчерта тя. Шалапатова добави, че домашното насилие не е частен проблем, информира "Дарик".

Институциите също трябва да положат качествена грижа, а отговорните лица да са достатъчно добре подготвени, отбеляза също Шалапатова.

Над 20 процента от жените в Европейския съюз за били подлагани на домашно насилие, обяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, информира БНР.

"Нещо ново и, за съжаление, отново негативно, по време на пандемията от Covid-19 е регистрирано значително увеличение на физическото и емоционалното насилие над жени. Искам само да кажа, че сведенията показват, че обажданията по горещи телефонни линии за помощ при домашно насилие и в някои държави са се увеличили петкратно. Нараства също така и насилието онлайн".

Мария Габриел допълни, че седем от десет жени са се сблъсквали с кибернасилие.

Омбудсманът Диана Ковачева посочи, че жертвите на насилие рядко говорят. Тя смята обаче, че законът далеч не обхваща всички проблеми. Въпросът също така далеч не се отнася само за жени. Децата също са жертви – станали свидетели на насилие, това им нанася травма за цял живот, смята Ковачева. Тя отбеляза, че у нас има случаи на насилие на син над баща, например.

В Страсбург вече са наясно, че има много сериозен системен проблем с домашното насилие в България, каза също тя. Ковачева допълни, че срещу страната ни има две осъдителни решения. Едното е за случай на жена, застреляна от съпруга си на публично място и другото - за малолетно момиче, малтретирано от приятеля си.

Според участниците са наложителни и промени в Наказателния кодекс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: насилиежени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че те днес жените предпочитат насилници, престъпници- мутри.Факт.Тия сериозно са се объркали нещо.
32
1
 
14
 
! Отговори
Сега се сетиха преди 10 месеца
Напират за Конвенцията, въобще не ги е грижа за жертвите всъщност това не е дори идеята - няма желание на ниво държава да се помага
31
2
 
8
 
! Отговори
Сега стана ли по-ясн преди 10 месеца
Сегашния закон също предвижда санкции, ако разбиеш устата на жена си..Това да е прекратило подобна практика?Никой закон не може да те спре да разбиеш устата на който и да е, ако гориш от подобно желание..
30
6
 
5
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 10 месеца
Женурята сами си тръсят мариза от могу говорят и не знаат га ,а млъкнат ! А у наше селу са могу речувити!
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Истината е, че много жени сами се натрисат на насилници. "Аз го обичам" и точка. Любовта е до време, после почва купона, но вече има деца, роднините какво ще кажат, съседите....И търпят. Брака е преди всичко сделка и ако не си отваряш очите кого приемаш в пазвата си, никой не ти е виновен.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Формалният граждански брак и църковните малоумия са в основата на 9 от тези 10 случая, тъй като не позволяват раздяла преди да се стигне до физ. конфликт. Двама души които се обичат могат цял живот да са заедно без никакво формално обвързване.
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В социализма ядяха по= малко бой.Ама и бяха по -читави.Сега само прости к...и.
26
4
 
4
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 10 месеца
Мчи тоо у наше селу няаа булка кадя не е яла лобут!Освен другото...?!
25
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Мхмми 7 : Скъпа, големи претенции, голямо нещо. Явно българските мъже не са достатъчно добри за теб, и накрая ще си останеш стара мома, или ще се натресеш на най-лошият. Не забравай, че не си нищо повече от п*тка с крака, и устата не ти е дадена да говориш, тогава може и да си добре.
24
2
 
10
 
! Отговори
В близко бъдеще преди 10 месеца
ще бъдем свидетели на нарастващ брой сърцераздирателни истории за чудовищно насилие над жените.Ще ни се натяква колко зле се държим,но няма да се коментират причините за това.Кой би тормозил съпругата(приятелката)си,ако тя разбира положението,в което се намират и се стреми всячески да изглади отношенията?Защо мъжете бягат?Защото във връзката им нещо липсва,тя не отговаря на изискванията им.А целият медиен шум е за да се подготви почвата и общественото мнение Истанб.конвенция.
23
5
 
11
 
! Отговори
Ааа преди 10 месеца
Та, за такива аз поне жалост нямам. Рядко се случва, без някой да е предизвиквал, да му се случи нещо. Има и такива без ум в главата. Мъжът до тях определено не е ок, от самото начало се издава, но те стоят и чакат да дойде времето за шамарите. В резюме. Нормална жена бой не яде!
22
4
 
4
 
! Отговори
Ааа преди 10 месеца
Буквално всяка втора българка се ожени и остана там. И почти всички бяха или с приятели, или с деца, а някои и семейни. Нагледах се и наслушах на лъжи, двуличие и лицемерие. Някои ходеха на срещи с немци и накрая чакаха да им се плати сметката. Такива на втори срещи не ги канеха, а една я оставиха да се оправя сама със сервитьора, мислеше си, че е като тук, за едно .... и ти плащат.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Често съм виждал жена умишлено да дразни мъже, дори съм чувал репликата "Аз съм дама, ще ме търпиш и не можеш да направиш нищо". Имал съм случаи с една две такива нагли "дами", които получиха здрав, старомоден патриархален шамар.
20
3
 
2
 
! Отговори
Ааа преди 10 месеца
Към всички жени: В началото на века една от малкото легални възможности за излизане в Германия беше с трудов договор в сферата на ресторантьорство и хотелиерството. Мен ме разпределиха в Макдоналдс в Мюнхен, едно от изискванията дори бе висше икономическо. Това, което видях там, няма да забравя цял живот.
19
3
 
3
 
! Отговори
Хасан преди 10 месеца
Жената е казала - "Шом мъ бий , начи мъ обича" - аааа и Хасан хора
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 7 Що хейтиш толкова мъжете? Виж, че са доволни от приемането на Истанбулската конвенция щом не протестират.
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 10 месеца
Ми като се жените за българи така ще е.
16
7
 
4
 
! Отговори
Както винаги у нас преди 10 месеца
(е,то сега е под чуждо давление)се бием със следствието,а не с причината.Кой се е родил гнусен изверг,тормозещ и биещ по-слабите? Според книгите и мъдреците,които са ги написали,характерът се създава.Бедните,глупави и компплексирани мъже,както писа по-долу Лори са хорица с по-лабилен характер,смачкани от системата,тормозени от прекалените изисквания на жените си,които те не са в състояние да изпълнят.Ако се вникне в положението им,бъдат разбирани и направлявани правилно,ще са душички.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Народът като хване сопите... тогава ще има физическо насилие за националните предатели, барабар с тези от снимката.
14
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
7, 'Средностатическия българин е с анадолски манталитет. Некадърен, дебел, често и мръсен, но с претенции и самочувствие' -- турчин с такова мислене не съм срещал, виж българи бол!