Над 8 млн. туристи се очакват по Черноморието ни

Да подготвим същия бюджет за лятната ни почивка като миналото лято
17 юни 2023 12:57, Елка Василева
93
Над 8 млн. туристи се очакват по Черноморието ни
Снимка: архив, БГНЕС

Над 8 милиона туристи се очаква да посетят българското Черноморие това лято, заяви пред БНТ директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов. От тях - около 3,2 млн. чужденци и 5 млн. българи, поясни той.

Проф. Драганов съветва тази година да подготвим същия бюджет за лятната ни почивка, какъвто сме имали през изминалото лято.

Още по темата
"Тогава имаше голям скок в инфлацията, но нямаме основание сега да говорим за поскъпване този сезон. Затова най-умното е - придържай се към бюджета от миналата година. Можеш точно за този бюджет да получиш всичко, което си имал и миналата година. Така че всичко е въпрос на възможности - имаш пари - пръскай, ако не - прецени бюджета си", каза той.

Според него изливането на водите от Нова Каховка в Черно море няма да предизвика влошаване на качеството на морската вода у нас.

"Ние, тръгне ли сезонът - или ще се появи акула в морето, или планктон, който цъфти, или някаква форма на замърсяване. Ние, в туризма, сме изключително отговорни по отношение на живота и здравето на туристите. Сигурността е приоритет номер едно, защото ако е заплашена сигурността на туристите, няма туризъм. В Черно море се вливат Дунав и още няколко големи реки. Те да не би да са пречистени - не. Това е функцията на моретата и на океаните, че тези реки, които се вливат в тях, ги пречистват", каза той.

Значителен ръст има и в търсенето на самолетни билети, като до края на годината са изкупени голяма част от пътуванията в чужбина, допълни Драганов.

Около 30% са поскъпнали цените на пътуванията със самолет, заяви от своя страна комуникационният директор на Летище София Росен Бъчваров. Според него билетите на нискотарифните компании от 10,99 евро остават в историята. Сега най-ниските цени варират между 30 и 50 евро.

Това лято започва голям ремонт на Терминал 2 на Летище София, който може да причини неудобства на пътуващите. Ще се подмени изцяло багажната система, гишетата ще бъдат реконструирани, ще бъдат построени нови търговски обекти.

"Летището се налага да бъде ремонтирано в движение, което вероятно ще създаде неудобства, за което се извинявам предварително. Но пък ще стане едно много по-приветливо място от това, което е в момента", каза Росен Бъчваров.

До 2030 година трябва да е готов и Терминал 3 на Летище София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе, Драганов, защо тогава в Одеска област официално са забранили къпането и ловенето на риба в морето и по многобройните клипчета в Телеграм ясно се вижда зелената вода с плуващи вътре трупове на животни? Освен това във водата е открито повишено съдържание на ешерихия коли, холерни ембриони, астровируси и т.н. Кого лъжете и по-важно по чия поръчка и защо?
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С умрелите крави ?! много се съмнявам.
75
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Гугъл пишат, че няма туристи с Слънчев бряг, Св Влас и много други емблематични курорти. Описват ги като мъртвилo в средата на юни. На кой да вярвам?
74
2
 
9
 
! Отговори
До 78 преди 10 месеца
Аз не мисля,че 25 кубични километра вода, завлякла тиня и *** + няколко десетки тона отпадна вода от тоалетна и малко умрели крави могат да се водят ЗАМЪРСЯВАНЕ! Това си е самата ХИГИЕНА!
73
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не ми се къпе с умрели крави и други гадости, така , че ще пропусна.
72
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
5 млн българи , хахаха. Че тя България е около 6 млн. бе,официално,от тях над 2 млн.са пенсионери.
71
3
 
22
 
! Отговори
Хахахахахахахах преди 10 месеца
Това виц ли е? Какво би накарало някой да дойде в ***, когато Гърция е малко по-скъпа, но много по-добра за почивка???
70
1
 
9
 
! Отговори
Ъъъ преди 10 месеца
Сега, след като ми изтри коментара, ВЕЧЕ МОРЕТО ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ С ТУРИСТИ, БРАВО!
69
2
 
8
 
! Отговори
Ъъъ преди 10 месеца
Ама защо ми изтрихте коментара като казах колко е лошо поведението на хотелиерите в БГ и колко е добро в чужбина??!Някой *** са му платили да отсява мнения, брате мога само да ти кажа, да ми ядеш сети се сам какво да ми хапнеш,
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още сега е пълно с туристи. Одеве се приближавам към морето, а пред мен един седнал във водата, гледа ме ококорено и вика:- Заето е, заето е!
67
2
 
3
 
! Отговори
Хи хи преди 10 месеца
Ох, пък Аз, заминавам на Бело моренце, ах кеф.....ще ги гледам шараните в прозрачната водичка,,,,:⁠-⁠D
66
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Да чакат. Ама колкото им е акъла, като не дойдат, ще вдигнат пак цените да си докарат печалбичката и догодина още по-малко ще дойдат. Смешници.
65
3
 
17
 
! Отговори
Ъъу преди 10 месеца
В чужбина ям калмари пълнени със скариди и ципури на корем+октоподи, тука ям омлет на прах със кремвирш от стари, смлени дрехи и хартия, на СЪЩАТА ЦЕНА! За да може мутрата да си купи Ламборгини! НЯМА ДА СТАНЕ, САМО ПРЕЗ ТРУПА МИ ДРУГАРИ МУТРИ!!!
64
2
 
10
 
! Отговори
Ъъъ преди 10 месеца
Пълен абсурд е да 8 милиона да идат на море!Може да очаквате 8 милиона но реалността ще е друга! Само луд би отишъл на море тук!Другия абсурд е, че водите не са замърсени!Те всяка година са замърсени от отпадните води на тоалетните на хотелите, а сега + това има и цял язовир излят вътре, който е поел по пътя си много ***, но нямало замърсяване няма ЛОГИКА!
63
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Днес, в Несебър, от магазин втора употреба немски туристи купили собствените си дрехи.
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До онзи ден треперех да не ми изскочи мина в морето, а вече да не ми изскочи турист.
61
0
 
4
 
! Отговори
Daniela преди 10 месеца
Не намирам пари за басейн на тези цени, камо ли на морето тази година
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С този коктейл дето идва отгоре..... ще видим какво море и сезон ще има тав година. Засега се опитват да държат спокойствие и отричат мръсоттията, ама да видим. Водата и сега била зелена и мътна, пък какво се очаква след 2-3-4 седмици.
59
3
 
9
 
! Отговори
морски до неразбрали преди 10 месеца
Толкова бедни летовници - чак скъсани. Мутрите изгониха платежоспособния турист. Те провалят всичко, по заповед на господарите си.
58
2
 
15
 
! Отговори
Кви 8, направо 100 преди 10 месеца
Ама изобщо изливането на водите от Нова Каховла в Черно Море няма да повлияе на качеството на водата. *** хич! Българите зорлем ни държаха на нашето море с Ковид рестрикциите. Ей сега всички от София са при южните съседи, а IT-тата дори си ползват опцията за работа от вкъщи и от там си бачкат. Апартамент под наем в Гърция излиза по-изгодно от квартирка с хазайка у Царево :-) Чакайте ги българите, направо на талази си ги чакайте