Търсят се пари за ремонта на Белодробната болница в Търново

Инфлацията стопила отпуснатите евросредства
17 юни 2023 16:07, Анисия Иванова
14

Пореден инфраструктурен обект в страната, финансиран от европейска програма, който не може да се реализира заради инфлацията. Специализираната белодробна болница във Велико Търново се нуждае от още пари, за да довърши ремонта по проект от програмата "Региони в растеж".

Белодробната болница във Велико Търново е една от одобрените за преустройство по европейска програма лечебници, работещи в инфекциозна среда. Заради двегодишното забавяне на процедурите от страна на Министерството на здравеопазването, инфлацията стопила отпуснатите европари за ремонти.

"Програмата се забави с отварянето, финалният резултат е, че средствата бяха определени 2021 година, а реалното оползотворяване на средствата започна през 2023 г. И най- големият проблем беше огромната инфлация, като специално строителните материали и трудът на строители поскъпнаха почти двойно. И се оказа че средства няма за голяма част от дейностите по проекта", каза управителят на Специализираната белодробна болница д-р Стела Денчева.

За да приключи преустройството на ковид сектора по проекта, са нужни около 70 000 лева.

"Не стигат средства за доизграждането на свързването на стълбището с асансьора, с диагностичните кабинети. И с третия етаж на сега функциониращата сграда. Около 70 хиляди лева ще са необходими, за да бъдат довършени. Болницата няма тези пари и ръководството й вече е потърсило помощ от общината, която е неин собственик“, каза още д-р Денчева.

„Направихме консултация екипите и решихме да направим парична вноска в капитала на дружеството и с решение на управителя на дружеството ще може да се направи този ремонт. Средствата, които ще дадем на дружеството, ако Общинският съвет одобри това предложение, ще бъдат взети от фонд за покриване разходи от приватизация“, каза зам.-кметът на Велико Търново Снежана Данева.

Стационарът бе от основните във Великотърновско, които поеха пациентския поток по време на ковид пандемията.

„Тя си възвърна пациентите, ползва се с добро име и тази реконструкция ще подобри доста достъпа на пациенти до болницата. Увеличението капитала на болницата ще осигури възможност за теглене на банков кредит и довършване на проекта“, каза директорът на болницата.

Предстои Общинският съвет да одобри предложението на местната управа.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 10 месеца
И Асан търси пари за мезета с питиета :)))
13
0
 
7
 
! Отговори
Света се обърка преди 10 месеца
.... и настана такава демокрация , равноправие и просперитет в България , че една пейка не можем да поставим на улицата ако нямаме Европейско финансиране .
12
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 10 месеца
Стига с тия украинци. Храните нашите си, родни крадци, дето са на всеки ъгъл, във всяка община. Храним ги с безразличието си.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ей братя - да сте чуле да се построи държавна болница последните 30 години-само разруха и евроатлантически ценности- закрити санаториуми и болници - за да умират по бързо тия наивници дето си докараха тая краваршингтонска мър-ша да ги управлява - ами за децата ви ще е още по-зле ако не си размърдате задниците да ги разкарате- честито на печелившите
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимна преди 10 месеца
Да потърсят и в Украйна. Дано да намерят.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Денчева да си покаже фиша и ако е под 8000 лв. И дарвние ще направя и идвам да работя като общак за без пари
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имам 1 кофа с капачки, къде да даря ??
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да върнат кинтите, дето ги откраднаха покрай пътеките за фалшивия ковид и ще си ремонтират болницата. Ше я направят бижу! Не вярвам на медик!
6
3
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
За какво са ви болници? Дайте за Украйна! Ако има нужда от болници, бизнесмените ще отворят няколко.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С.В.О.Л.О.Ч. паразитираща
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изметете всичката *** от ВТУ и настанете болницата там, където е била преди създаването на най-позорния университет в странатс.
3
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стига са се търсили пари за фалирали болници ,работещи на загуба !!!Навсякъде работят само пенсионери и голяма част от болниците са на загуба !!!Резултата мизерни заплати и старо обурудване.Затваряй този *** !!!
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма пари. Трябва да храним украинците и да им пращаме оръжия.
1
3
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
търсете в чекмеджето пари на кмет не се дават