Работят ли българи в Германия с по-ниски заплати и по-ниски осигуровки?

Български и германски инспектори проверяват сигнал за нарушени права
Обновена: 18 юни 2023 13:23 | 18 юни 2023 09:00, Камелия Цветанова
60
Работят ли българи в Германия с по-ниски заплати и по-ниски осигуровки?
Снимка: Pixabay

Инспектори по труда от България и служители на германската Дирекция за финансов контрол на недекларирания труд проверяват съвместно сигнал за нарушени права на български работници. Става въпрос за германско дружество, което наема от 2017 година наши сънародници, като използва за посредници български фирми, регистрирани в област Смолян, притежавани от чужд гражданин, предаде БНР.

Българите се командироват и работят в завод за производство на бетонни изделия в района на Хамбург. Двете контролни институции установяват дали са изпълнени всички условия за действително командироване. Ако се установи, че такива няма, това е предпоставка за социален дъмпинг, тъй като наетите сънародници се съгласяват да работят при по-ниски заплати и по-ниски осигуровки.

Сред основните изисквания за командироване на работници в рамките на предоставяне на услуги в друга държава членка на Европейския съюз е предприятието, което ги командирова, да извършва значителна част от стопанската си дейност на територията на България.

Задължително е също командированите да имат трудови договори с български работодател и отново с него да са подписали споразумение за командироване. Експертът на главната инспекция по труда Дина Христова дава съвети за тези, решили да работят извън страната:

"В никакъв случай да не се съгласяват и да не тръгват без да са подписали някакъв вид документ, чрез който те заминават там, в който да са определени условията, при които работят. 24 часа преди заминаването поне те трябва да бъдат отново писмено запознати с минималните условия на труд в държавата, в която отиват да работят".

Всеки може през сайта на главната инспекция по труда да провери дали командироването му крие риск да бъде недействително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
12
 
42
 
! Отговори
Красимир преди 11 месеца
Просто не идвайте в Германия.Работа има....ноооо....600 евро квартира,400 евро на човек за храна и то некачествена,200 бензин 100 за дрехи и обувки.Общо 1300.Заплата след данъци 1500.200-300 евро ли струва раздялата със семейството ви и младите ви години?
23
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма ли успели българи в Германия?
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В западната част най се търсят румънци и българи. Няма случай на върнат румънец или българин от частна фирма / а те са 99% /. Освен ако не му пречат българските ченгесари от завист , че не му е даден подкуп
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако българите са в източната част ще са повече мамени . В западната могат да им съчувстват . Но за това , че сме в ЧАКАЛНЯТА, няма как да взимат като другите чужденци . Турци югословени , поляци ,унгарци , теса с попечителството на съответните си Външни Министерства / на труда ,социали служби и други институции/ За българите няма кой да се интересува, освен на съпричастност на германските институции ,
20
18
 
4
 
! Отговори
Розов храст преди 11 месеца
А не, там живеят най-хуманно и европейски . А България е *** и изостанала територия която не приема истанбулската конвенция и не си дарява заплатите и пенсиите за изстрадала Украйна така отказвайки да направи своя цивилизационен избор към европейската си ориентация и към правилно демократично развитие ! Даживее Кирил Петков и Асен Всилев те са нашите СПАСИТЕЛИ ! САМО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА И ДА БЪЛГАРИЯ СА СПАСЕНИЕТО ВИ БЪЛГАРИ! ДА НАПРАВИМ БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ НА БАЛКАНИТЕ !
19
3
 
23
 
! Отговори
Херман преди 11 месеца
Нормално ,ако си със сериозна професия и покажеш това ще се адаптираш бързо и ще бъдеш добре приет и платен! Но да тръгнеш без език,образование,местен опит,препоръки и диплома и да искаш да си ,,германец " няма да стане..У нас би ли назначил сириец или афганистанец с лош език,фалшива диплома,никакви препоръки ,със съмнителна хигиена и работещ по арабски?!..Покажи какво можеш и колко знаеш и няма да си на дъното ,като повечето от нашите гастарбайтери!.А тези със сините венци ни представят...!!!
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 10 "Целия златен резерв."__ ОЙ, НА БАТИ БАНКЕРЧЕТО, ДЕТО КАТО ВИДИ СТАНИОЛ И ВРЯСКА ЗЛАТО, ЗЛАТО... НЕ БЕ ДЕЧКО, НЕ ВСИЧКО ЩО БЛЕСТИ Е ЗЛАТО!... А ИСТОРИЯТА НА БНБ КАЗВА ЧЕ ЗЛАТНИЯТ РЕЗЕРВ НЕ Е ИЗНАСЯН ДОРИ ПРЕЗ 1912 И 1918 ГОДИНИ, ТА ЧАК ДО 1959 КОГАТО Е ПОСЛУЖИЛ ЗА ПЛАЩАНЕ НА ДЪЛГОВЕ, НО ДЕЧКОТО ЩО ИМАЛ "ДЯДО ДИРЕКТОР НА БНБ" ПРЕДИ 1944 НЕ Е СЛУШАЛ ОТ "ДЯДО" СИ ЗА ТОВА...
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Съшо и бачкаш на минимална другото в плик като тука го има бая
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Шварз арбайтен си има там , живял съм 5 години, яко се бачка на черно
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Германия, който не знае езика, получава по-малко за една и съща работа. А тези, които са "командировани" (през посредници) фактически са по друго закондателство, различно от редовните работещи. масова практика е също хора, грижещи се за болни и за стари хора, на практика 24 часа в денонощието ангажирани и без почивен ден, да се водят на половин работен ден..... Между другото, какво стана с визитата на герм министри в Бразилия? Обещаха ли им болногледачки и електичари отвъд океана?
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колега, как става да работиш в българска фирма, а да прибираш немски социал?
13
17
 
16
 
! Отговори
Радев преди 11 месеца
ДА отидат нашенци на гурбет в Русия,без това сме били на русофилската нация,там ни е мястото ,а българина все избира западната Европа ,Канада ,сами в Германия има 400 ,000 нашенци,давйте в Расийючка ,там минималната е към 14 000рубли ,около 400 лв,пък и Пригожка търси нови ,мобики ,давйте копейкини в руското посолство вземат молби за руско гражданство много ви здраве
12
5
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 11 месеца
У Раасия одят от Киргизстан Таджикистан Тюркменистан Татарстан Казахстан на които им викат ХАТЧИКИ чернъйе.Ей тъй мне моооозги не копай ейСега идват е европейските столици.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Русия не можеш да се вредиш, че няма и къде, няма и за какво, иначе не само швабски роби, ами и руски ще са.
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
естествено, та са модерните роби на швабските фашисти!
9
13
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 11 месеца
Целия златен резерв. Още на 09.09.44. сутринта. Моят дядо е бил директор в БНБ. На резерва, Сел яко. Комунист и бандит е еквивалент.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трудът е робски, а отношението приятелско и уважително ли е?
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да. Същите "специалисти" и в България работят така. Взимайте си ги. Зофорт!
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Щом Камито е писала статията, ще бъда кротичък :))) Работиш за чужденци, само може да се надяваш, че те осигуряват :)))
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 2. "А СССР колко отмъкна от България." __ АМИ КАЖИ НИ ДЕ, ЧЕ ДА СЕ ПОСМЕЕМ С ТЪЪПИИЯТ ТИ ОТГОВОР!!!...