Вероятността за замърсяване в румънската акватория на Черно море е минимална

Това показва прогнозата на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"
Обновена: 18 юни 2023 18:47 | 18 юни 2023 18:10, Красимир Ангелов
82
Вероятността за замърсяване в румънската акватория на Черно море е минимална
Снимка: БГНЕС

Вероятността за навлизане на потенциално замърсяване до 26 юни в румънската акватория на Черно море е минимална, показва актуализираната прогноза, изработена от експертите във Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н. Й. Вапцаров". Това съобщиха от пресцентъра на учебното заведение.

Още по темата
Екип на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", ръководен от капитан I ранг проф. Мирослав Цветков, от 8 юни започна извършването на анализи и изготвяне на прогнози за разпространение на вероятно замърсяване след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ в Украйна, съобщиха преди дни от училището.

Специалистите от морското училище анализират постъпващите данни от системите "Сантинел 1", "Сантинел 2" и морската услуга на програма "Коперник". Резултатите от анализите на морските течения в северозападната част на Черно море се изпращат в Министерството на околната среда и водите и до други ангажирани институции.

Актуализираната прогноза, направена от експертите на ВВМУ, е благоприятна. От учебното заведение посочват, че във вероятния район на замърсяването през следващите дни се очаква смяна на посоката на морските течения в повърхностния слой.

"Освен това река Дунав, поради интензивните валежи, повишава силно оттока си и влияе съществено върху движението на плаващи върху морската повърхност обекти в акваторията на своята делта. Направените симулации показват, че се образува своебразен „бариер", разположен по линията с начало - акваторията на делтата на р. Дунав и морето", информират още от ВВМУ.

Както е известно, от 15 юни на сайта на Министерството на туризма има специална секция, в която може да се следи актуалната информация за чистотата и температурата на морската вода по българските плажове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Има басейни в хотелите, да се къпят в тях, но не и в морето!
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Със сигурност, ако си англичанин и люскаш по литър уиски в комбинация с десет бири на ден за времето на почивката ти е доста по-вредно от морето.
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Абе, След взрива на стената, там е голяма екокатастрофа от химикали, ***, ***, зарази ам. лаборатория за експерименти, специалисти казаха, че най-малко 20 години има да се възстановява района и то с човешка помощ, вложения и труд. Отделно има опасно сметище наблизо до Днепър, нещата са сериозни. В Одеса им казаха на хората, да не приближават бреговата ивица.
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако ви е страх и няма да влизате в морето, то и риби и моди не трябва да ядете. Те също са от там. Аз и по време на Чернобил ходих на море. Вече съм на 60 години. Дал Бог и повече да са. Не трябва да се подценяват опасностите, но пък не са нужни и крайности. Морето е голямо и тоя язовир е капка в него. Освен това то има способността да се чисти. Всеки сам си преценява все пак.
44
3
 
19
 
! Отговори
Историк преди 11 месеца
Така ломотехте и след Чернобил, мръсни ,долни държавни служители ! Всички сте за ешафода ! Време е за такъв пред Парламента да се инсталира !!!
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А фирмата ,която взе парите за строежа, оправи ли си *** тръба във Варна? Или няма инспекция и задължения никакви? Гледам сега, как руснаците инспектират строежите на новите жилищни комплекси и за всяко малко нещо се връща наново и не им разрешава на фирмите да предават обектите, преди да е завършен качествено строежа навсякъде и вътрешния интериор, а у нас кога?
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
У нас се наблюдава временно подобряване на чистотата на морската вода заради изпускането на язовира. На някои места даже вече по-слабо намирисва, вкусът също не е сладникав.
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Има планини, реки , езера в България , може там да почиват и да ходят на риболов хората, не е задължително да е на Черно море!
40
1
 
16
 
! Отговори
СМЕХ... преди 11 месеца
АМИ ..."МИНИМАЛНО "ЩЕ Е ----ЩОМ ИМА УМРЕЛИ КРАВИ И ДРУГИ ЖИВОТНИ , ОТПАДЪЦИ ОТ ПОКЪЩНИНА И ТРУПОВЕ...ХА,ХА,ХААААААААА.......НЕ МУ СЕ БОЙТЕ ,БЕ...ОЛИГАРСИТЕ С ХОТЕЛИТЕ ТРЕБВА ДА ПЕЧЕЛЯТ!!!
39
0
 
25
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 11 месеца
Манипулации и пропаганда в евроатлантически , тъпанарски стил! Кораба Вера Су се блъска повече от месец с 3 000 ТОНА тор на Камен бряг! Никой даже и не спомена за ЕКОЦИД, напротив, няма проблеми казваха, най-много да цъфнат водораслите!
38
6
 
11
 
! Отговори
Абе преди 11 месеца
Дори всички язовири по Днепър да бъдат взривени, пак няма да дойде нещо фатално. Обаче ако хохлите започнат да гърмят с обеднения уран предоставен им от САЩ и Англия, работата става дебела. Тия откачалки са способни на всичко.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Държава кога се е грижила за нас и за нашето здраве, че да й имаме вяра? Винаги на първо място за държавата са били нейните големци с бизнеса си. Нали ставахме свидетели как се разпродават имоти за жълти стотинки, за да може господин Х да си строи хотел, как общини издаваха разрешителни, за да се вдигат "диги" и да се разрушават дюни. Същите тези депутати днес имат интерес, да ни приказват как всичко е наред, щото техните авери по морето трябва да имат сезон и пари.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Липсват ми времената когато Зиг Хайл не значеше Слава на Украйна и военолюбецът не си оправдаваше жаждата за кръв като се правеше на жертва!
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
за сега отменям почивката! ще изчакам пък ще видим, нещата на са ок във всеки случей
34
1
 
15
 
! Отговори
Хаха преди 11 месеца
Когато независима лаборатория вземе проби и докладва може да ви повярвам. Доста заинтересовни има да не се шуми около качеството на водата.
33
0
 
10
 
! Отговори
Хм преди 11 месеца
Спиритосаният плъх Кантарджиев ли намерихте за мнение....
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ах този здравен министър ба, къв хубав човек как да го не цункаш
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да ги говорят тия измишльотини за такова затворено море, с толкова кубици изляла се сладководна вода и куп незнайни още боккллууци. То дето предни години беше замърсено и мътно, а сега ще е още повече... и с тези животни, дето изплуват нон стоп без значение от къде - е, много приятна почивка ще е. По-добре на планина!
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз лично влизах и вчера и днес. Но е мътно като в блато. Това не е характерно за юни. Това е август, заради планктона. Много малко хора влизат. Повечето се пържат. Тя още не е и много топла водара, но става вече.
29
1
 
18
 
! Отговори
Аха преди 11 месеца
Ясно щом в румънската акватория е минимална то в българската е нищожна направо невъзможна. Само припомням пак ще ходим в Гърция или Турция но не и на мутроморието кажете и на тези дето ви плащат за тези статии/