Проф. Кантарджиев: Няма опасност от зарази по Черноморието

Стрептококовите инфекции са лечими с правилния антибиотик
17 юни 2023 13:03, Елка Василева
92
Проф. Кантарджиев: Няма опасност от зарази по Черноморието
Снимка: архив, БГНЕС

Нека не се всява излишна паника. С правилния антибиотик стрептококовата инфекция е лечима. Няма опасност от зарази и по българското Черноморие. Това заяви пред Нова тв вирусологът и съветник на Столична община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев.

Още по темата
"Рисковете от зарази са най-големи на местата, където са наводненията. Когато водата залее септичните ями, трябва да се внимава. Когато се гази вода, по време на спасителните действия, всички ранички по кожата на човек трябва да се дезинфекцират. Това е много важно, защото има опасност от лептоспироза – инфекция, която прониква от вода с фекално замърсяване", коментира той и рисковете от зарази след отдръпването на водата в наводнените от пороите райони.

Кантарджиев посочи, че е важно, когато се почистват от калните наноси дворовете, те да се дезинфекцират. „Много е важно да се спазва хигиената, когато се работи в наводнена област. Миенето на ръцете и дезинфекцията е необходимо”, напомни професорът.

Той подчерта, че най-важното е да се спазва стриктна хигиена и да се пие чиста вода. „Питейната вода може да се дезинфекцира чрез преваряване, с капки йод или с хапчета хлор”, посъветва професор Кантарджиев.

Вирусологът беше категоричен, че няма притеснения да почива на българското Черноморие това лято. „От седмици се говорят само неверни неща и се повтарят думи на псевдоспециалисти. Едното е холерата. В тази държава на пръсти се броят хората, които сме работили с микроба на холерата”, подчерта той. И допълни: „Когато се каже някаква такава глупост и като няма идея за какво говори и това се повтори 20 пъти, хората се плашат. Няма опасност да дойде холера по Черно море у нас заради замърсяване от Украйна”.

Той увери, че изследванията, които се правят на морската вода у нас, са много коректни. „Колегите от РЗИ-Варна са си на място. Този народ трябва да  свикне да уважава всеотдайния труд на тези хора, които, като няма епидемична заплаха, обикновено са тормозени и държани на ниски заплати”.

Кантарджиев коментира и стрептококовата инфекция, заради която починаха деца в Гърция. „Нека да не плашим майките. Стрептококите са бактериите, които правеха най-големи проблеми преди 60 години, създавайки вътреболнични инфекции. Когато се въведоха антибиотиците, те намаляха, но все още има проблеми. Те са червеният вятър, гърлоболът при децата, както и така наречените раневи инфекции. Лечението е с пеницилинов антибиотик. Стрептококите са навсякъде. Смътните случаи от стрептококи идват от неправилна употреба на скъпи антибиотици. Когато се дават антибиотици на пеницилинова основа, заразата минава”.

Вирусологът беше категоричен, че с правилно лечение стрептококовата инфекция може да бъде преодоляна и не трябва да се всява излишна паника.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Гнусари преди 10 месеца
Този продажен клуон за какво ни го натрапват-купен търговец на страх и здраве сто камшика на голо на стадиона за тоя.
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЩОМ ПРОФ. КАНТАРДЖИЕВ ТВЪРДИ, ЧЕ НЯМА ОПАСНОСТ ОТ ЗАРАЗИ, ЗНАЧИ ОПАСНОСТТА Е ПЕРМАНЕНТНА КАТО ХИБРИДНА ВОЙНА...
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Определено му липсват 2-3 бустерни дози, затова още плямпа глупости.
69
1
 
7
 
! Отговори
Бил Гейц преди 10 месеца
Тоя убавец защо е без маска на снимката? Какъв пример дава на младите??
68
2
 
7
 
! Отговори
Киро Х преди 10 месеца
Щом този прегърнал Сатаната дърт пергиш ви казва, че на морето всичко е нормално и безопасно, то всеки нормален човек знае, че не би трябвало изобщо да се доближава до морето това лято! Знаем на каква корелация от истината неотдавна бяха съветите и твърденията на този шут! На 180 градуса!
67
0
 
4
 
! Отговори
Додо преди 10 месеца
А да се ваксинираме и бустерираме срещу Ковид-19 професорът казал ли е, че ми е важно, но не ми се чете цялата ви писаница?
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе, Кантарджиев, защо тогава в Одеска област официално са забранили къпането и ловенето на риба в морето и по многобройните клипчета в Телеграм ясно се вижда зелената вода с плуващи вътре трупове на животни? Освен това във водата е открито повишено съдържание на ешерихия коли, холерни ембриони, астровируси и т.н. Кого лъжете и по-важно по чия поръчка и защо?
65
1
 
10
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Каквото каже този, правете обратното! Доказал се бокук!
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бе господин професоре, разбират се мотивите на изказването Ви в защита на туризма, но опасност от зарази и кожни инфекции има! Би трябвало да подчертаете, че безобразното удавяне от руснаците на огромна територия и причиняване на екологична катастрофа в акваторията на Черно море е акт на международно престъпление!
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Помним щаба - сутрешно промиване на мозъци, с маските, кпп-тата, затворените паркове и Витоша. Опашките пред магазините - при демокрация нямало.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На тоя пак са му платили да лъже.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мангъра беше прав! изедници
60
7
 
2
 
! Отговори
ха ха преди 10 месеца
Тук пак са се изказвали трольовци и умници колкото са сегашните средношколци - четат и не разбират прочетеното. А професора казва това, което казват всички лекари - мийте си ръцете и спазвайте поне елементарна хигиена, а ако все пак получите здравословни проблеми, то дано не попаднете на некадърен лекар, които за съжаление ги има.
59
3
 
10
 
! Отговори
То бива преди 10 месеца
,,Проф. Кантарджиев: Няма опасност от зарази по ЧерномориетоСтрептококовите инфекции са лечими с правилния антибиотик" като прочетеш заглавието и да хукнеш в обратна посока вместо към морето.
58
2
 
8
 
! Отговори
То бива преди 10 месеца
и да има опасност от такъв род по средата на сезона.А на морето казват ,,сезон година храни".Скоро може и да се заговоро за ,,удавени туристи със пълно бойно снаряжение".Те днешните туристи все така се къпят".
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя нагъл пенсионер още ли плаши с разни зарази? Не се наяде значи. Последно, нали ГЕРБ го бяха трудоустроили като консултант по нещо си на Фандъкова? Да ходи да я консултира нея, защо пак му се дава трибуна?
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този е от доносниците,единственото което може е да лъже,срещу няква изгода.Като му видиш мутрата знаеш че не трябва да идеш и да си изпикаеш по мутренските така наречени курорти,
55
3
 
13
 
! Отговори
? преди 10 месеца
А колко платиха за това изказване хотелиерите?
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Баш па там да няма, храна на открито, канализация йок, пречиствателна станция "Мираж", цаца и царевица по целия плаж...
53
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Откога този започна да разбира и от Екология и води???? Аман, професори, спецове навред в България. Само дето директорът на Украинския национален център за морска екология е казал, че се очаква това да дойде до Румъния и България скоро, защото е стигнало до Одеса неочаквано бързо. Ветрове, циклони, дъждове има сега. Спрете да цитирате и да каните хора, които нямат нищо общо с тези въпроси!