ГДБОП проверява бота, представящ се като "Наталия"

Той събира данни за местоположението на хората
20 юни 2023 14:48, Стела Стоянова
53
ГДБОП проверява бота, представящ се като "Наталия"
Снимка БГНЕС

Отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП е започнал проверка по случая с "Наталия" - телефонен бот, който събира данни за местоположението на хора чрез обаждания. Това съобщи за "Сега" директорът на дирекцията Владимир Димитров.

Все още не са постъпвали в МВР сигнали от граждани във връзка с обажданията въпреки многобройните коментари в социалните мрежи. Към момента обаче ГДБОП няма как да започне разследване, защото липсват данни за извъшено престъпление, уточни още Димитров.

Според експерти по киберсигурност, с които "Свободна Европа" разговаря, зад Наталия вероятно стоят колцентър и поръчител на задачата. Тя е да бъде създадена база данни в кой град живеят притежателите на телефонните номера, които получават позвъняване.

Разговорът с "Наталия" започва обикновено започва така: "Здравейте, казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата покупка. Бих искала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали?". Телефонният бот е звънял на хора, които се намират в София, Варна, Габрово, Сливен, Пловдив и други градове. При опит за уточняващи въпроси, Наталия се извинява и връзката прекъсва.

Базата данни, която се създава чрез тези обаждания, може да бъде продадена или използвана от поръчителя за таргетирани рекламни, маркетинг дейности или дори за редовните местни избори, които предстоят в България през есента. Друга хипотеза за функциите на бота е, че събира записи на гласове.

Ако номерата, на които се звъни, не са взети или изтекли от нечия защитена база данни, а са случайно генерирани, няма нарушение на закона, потвърдиха и от Комисията за защита на личните данни. От комисията казаха още, че могат да направят проверка за нарушение на закона, само ако бъдат сезирани от МВР или прокуратура, защото нямат правомощия и възможност да изискват информация от телефонните оператори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: НаталияботГДБОП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Днес получих обаждане от +359883270265. Този път - имали моя кандидатура за работа в кол център :). Разнообразни теми явноПо същият повод са се обаждали и на съприга ми два пъти от този телефон през този месец.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За това проучва личните данни и обработва податливи и удобни хора в обкръжението да му снасят информация. Маниакално депресирани.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Здравейте, казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата покупка. Бих искала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали?" - отговорих, че нямам поръчка и не съм от София. Тя пита от къде съм. Не и казах моя град. После се извини и бързо затвори - 27 секунди беше разговора.. Ужас
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГДБОП в момента носят мебелите на жената на Еврото, ама по-късно ще погледнат за кво иде реч. А иначе Наталия и на мен звъня, имаше секси гласче, вика от София ли си, аз викам айде нещо кафенце и тя затвори, не знам защо.
36
0
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 10 месеца
Звъня ми някаква Жена , Каза че съм Спечелил Комплект Бижута и ме пита къде съм -казах *** Няма Значение Къде Съм - Къде , Кога и в Колко часа да Дойда за Бижутата *** , и Тя ми Затвори ......ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тая Наталия телефонен кекс може ли да прави.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
абе таз наталия цял ден я чакам да ми звънне - няма и няма - да взема да звънна на някои от публикуваните тук номера ли - кво ли - много ми е интересно да си поговоря с тоя чатбот- да я видя чатка ли ги "нещата", кво ли, как ли?
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кобилкина нали се била развела на скоро. Според мен си търси мъж, но да е софиянец.
32
0
 
0
 
! Отговори
0884332755 преди 10 месеца
0884332755 и от тоя номер ми звъня - същата тема
31
0
 
5
 
! Отговори
Стефан преди 10 месеца
На мен ми звъня тази наталия, изобщо не можеш да се усетиш че е бот. Помислих че е от някой кол център или измамник и я излъгах.
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само на Натали Трифонова с белите зъбки и дългите крака го вдигам аз. Ама нещо не ми се обажда.
29
0
 
9
 
! Отговори
Ами преди 10 месеца
тия номера лено могат да се проверят на кого са. В мобилните оператори има сървиси, до които ГДБОП имат директен достъп и могат да си проверяват каквото ги интересува, та даже и локацията на съответния номер в текущия момент. Също така, това че номерът започва с 088, не значи че номерът се обслужва от А1. Има система за пренос на номера от един оператор в друг. Но... ГДБОП си знаят.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
аааа -стига бре - много номера - не моя свара да им звъня на всичките и само затварят
27
0
 
0
 
! Отговори
xyz преди 10 месеца
08832703200883270294
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тая Наталия е долна ... и само ... търси, ай ше й се не види и ...
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Звъни ми Наталия. Аз почнах да мънкам, щото жената беше до мен. Мислех си какво съм поръчал. Обаче жената си помисли, че някоя любовница ме търси. Давам и телефона да върне обаждането, отсреща затварят. Наталия ми разби семейството, а нямало престъпление. Сега всяка вечер трябва да давам телефона за проверка.
24
0
 
4
 
! Отговори
вхв преди 10 месеца
+3598832270546днес сутринта от този номер се обади НАТАЛИЯ чат ботката виждам поредност на номерата от някой оператор се намесват в живота на хората
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ей ся ще й звънна на Наталия да я проверя на тоз номер 088 327 0521
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Телефон, от който ми звъняха: 0883 270 274
21
0
 
18
 
! Отговори
Имайте едно на ум!!! преди 10 месеца
И аз се "чух" ама не ми се представи номера е+359883270522. Като я попитах от къде се обажда и ми има номера връзката прекъсна. Долу беше посочен коментар на друг потребител с друг номер, но от същият рейндж. Кибер мибер сигурност ГДБОП ала бала портокала. За 20 минути могат да проверят в Мтел на коя фирма са тези номера и да посетят офиса и по данните в ТР. Ама те люпят семки и са си завряли главите да не казвам къде....