По-високи заплати на персонала в детски градини и ясли

Това ще бъде заложено в новия бюджет, каза Венко Сабрутев
22 юни 2023 17:00, Стела Стоянова
8
По-високи заплати на персонала в детски градини и ясли
Снимка БГНЕС

Заплатите на педагогическия персонал в детските градини и ясли да се изравнят с възнагражденията на учителите - 125% от средната работна заплата, а възнагражденията на непедагогическия персонал да стане 170% от минималната работна заплата.

Това ще предложат от ПП-ДБ при гласуването на план-сметката в пленарната зала, обяви в "Денят започва" Венко Сабрутев от "Продължаваме Промяната".

Още по темата
"Това е личната ми кауза - за повишаване на заплатите на персонала в детските градини и яслите. В момента те изостават драстично и се оказва, че непедагогическият персонал, който полага изключително важни грижи за децата ни в най-ранна детска възраст, получава минималната работна заплата. Сега нашето предложение ще бъде ръст в размер на 170% от МРЗ, а педагогическият персонал да се изравни със заплатите на учителите в страната. Държавата ще осигури необходимите средства", каза Сабрутев.

Той изтъкна още, че в бюджета ще има средства за гарантиране на заплатите на лекарите от минимум 2000 лв. и 1500 лв. за медицинските сестри. Осигурени са средства и за планираното 12% увеличение на пенсиите, както и за увеличение на стипендиите.

"Това е бюджет на стабилизиране на държавата и връщане на държавата към нормалното ѝ функциониране. И се вижда, че всички приказки на служебния кабинет за тези големи дефицити, стигащи до 6 - 7% ,са голяма лъжа. В момента дефицитът е 3,2%, което е доказателство, че вървим в рамките на нормалното. До края на годината Министерство на финансите, с политиката, която предлага, ще го свали до 3%", каза Сабрутев.

Той посочи още, че в предложения от МФ проект на държавен бюджет няма предвидено съкращаване на администрацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Тихомир преди 10 месеца
Боже, до къде я докарахме - Сабрутев да дава акъл на тема финанси. Докарали я до 3 % дефицит. Да, като декапитализирахте енергийните дружества. След 6 месеца като последва едно зверско увеличение на тока за битови нужди, паки ли Радев, марсианците и Карлсон който живее на покрива ще са виновни. Кейнсианските теории на Асен Василев ще съсипят държавата. Не сме Гърция, за нас на никой не му дреме, нямаме гръцкия туризъм, а сме се засилили към техния сценарий от преди десетина години.
6
2
 
5
 
! Отговори
Еврогейец преди 10 месеца
Какво е това разширение по време на кризаДепутат може да бъхти за 10 бондака,а тия не им стига минимална заплата 780 лв брутна-605 чисто.
5
1
 
12
 
! Отговори
Сахар преди 10 месеца
Интересно защо не е предвидено съкращаване в администрацията при положение, че населението намалява, а някои административни услуги отпадат или се електронизират...
4
0
 
9
 
! Отговори
Мария Янкова преди 10 месеца
Хм. Не знаех, че педагогическия персонал в ДГ не са учители. Интересно твърдение.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Продължава популизма след Радев, докато не го видим това на обещания не вярваме.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нещо не разбирам от финанси, как хем държавата е на минус, хем сме с най-раздута и корумпирана администрация, хем пак пари за администрацията. Хм... нещо да обвържети тия пари с по-строг контрол и повечко задължения...
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Видяхме преди как с раздутите бюджети на ококорената Асенка и теглене на кредити през седмица, бяхме стигнали до фалит. Хубаво, че ви изритаха с вот на недоверие. И сега няма да е по различно от преди.