ПП: Тайната на осиновяването води до случаи на кръвосмешения

Промените са породени от обиколките на Христо Петров, каза депутат
30 юни 2023 12:05, Анисия Иванова
31

Близо 2 млн. души - осиновени лица, техните семейства и обкръжението им, ще бъдат засегнати от промените в Семейния кодекс, които внесоха депутатите от ПП-ДБ. Това стана ясно от думите на депутата от "Продължаваме промяната" Искрен Арабаджиев в студиото на "България сутрин". Промените касаят облекчаване на процедурата по сваляне на тайната по осиновяването.

Той каза, че промените са породени от обиколките на депутата Христо Петров в специализираните заведения за деца в страната.

По думите му в момента има процедура по съдебен ред, която позволява разкриването тайната на осиновяването, но тя е много тромава и тежка: "Премахва се едно изискване, което съществува сега в закона, и то е разкриването на да става "при важни обстоятелства".

"Важно, е защото може да има генетични заболявания, а и да се избегне кръвосмешение. Има случаи, когато са били заедно брат и сестра, които живеят на една улица", поясни депутатът.

Арабаджиев допълни, че се вкарва и допълнителен текст, според който институциите се задължават да предоставят пълната информация, след като съдът е разпоредил падането на тайната. Към момента институциите избягват да предоставят информацията в пълен обем.

"Предвидено е след разкриване на тайната да може осиновените да получат една подкрепа и посреднически услуги, които да свържат биологичните родители, може те да не искат тази среща и да предпочетат да бъде поставен правният статус, но не и среща", обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Предлага се изготвянето на единна информационна система, която да обединява данните за осиновените лица от регионалните подразделения на Агенцията за социално подпомагане. Така ще бъде дадена възможност да се намери най-подходящото семейство.

Новост в Семейния кодекс е и поставянето на изискване, когато биологичните родители по някакъв начин умишлено бавят процедурата, децата да бъдат вписани в регистъра и да им бъде потърсено ново семейство.

Внасят се и промени по отношение на т.нар. "разсиновяване". То остава като възможност, но силно се ограничава в специфични случаи, допълни депутатът от "Продължаваме промяната".

"Това е една травма, когато децата са оставени без грижи - осиновяват ги и след това се отказват от тях, което е допълнителна травма“, обясни народният представител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
@ преди 9 месеца
В тези случаи бащата е неизвестен или се крие, така че отпадането на тайната е безсмислена. Ще бъдат нанесени много повече вреди, отколкото ползи, ако променят закона.
28
0
 
2
 
! Отговори
Има и друга беда преди 9 месеца
Нарочно да не кажат на кандидат-осиновителите какъв е етническият произход на бебето и да го приемат хора, които не знаят, че е родено в резултат на кръвосмесителни връзки, реализирани не само от биологичните му родители, но и от предците му от предишни поколения. Затова законът трябва да предвиди много тежки санкции тогава, когато се установи, че длъжностните лица са скрили някои истини относно предлаганото за осиновяване дете, а също и тогава, когато не е изследван прецизно здравният му статус
27
1
 
3
 
! Отговори
Дават за осиновяване преди 9 месеца
деца са главно от две категории: 1. Излъгани момичета, които са вярвали, че имат сериозна връзка, но след забременяването "любимият" се е опитвал да я убеди, че им е още рано за дете. Та хем да я накара да абортира, хем да не я загуби като гадже, уж има намерение да се оженят, ама след време. И тя се усеща, че е измамена, когато е вече в напреднала бременност, а родителите й са категорични, че няма да приемат извънбрачно внуче. 2. От веселия етнос, когато им скимне, че това дете им тежи.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 22 и 23 - Изнасилените момичета също раждат много рядко. Това се случва само е много млада и неопитна, не може да разпознае първите признаци на бременността и освен това са я заплашили или я е срам и затова не е отишла на лекар веднага след инцидента. Такава разбира за бременността си чак тогава, когато вече е късно за аборт.
25
0
 
2
 
! Отговори
До 22, 23 преди 9 месеца
Жриците на онзи занаят много рядко стигат до раждане на нежелано дете. Те много добре знаят как да се пазят. В краен случай, ако забременее, намира начин да прекъсне бременността, дори това да е забранено от закона в държавата, в която тя живее.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Край с кръвосмешенията. Ха ха.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ванката Неизвестен баща означава че или е проститка или е изнасилена. И в двата случая МВР трябва да дири и арестува.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ванката Държават го узаконява както и простицята. Ако е проститка много трудно ще се разбере кой е но тогава държавата може да ги кови и кастриа. Но явно е узаконено сичко.
21
0
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 9 месеца
А когато бащата е неизвестен, няма ли пак вероятност от кръвосмешение? Половината махали са с баща "неизвестен" за да взимат помощи като самотни майки - трябва да се впишат в актовете за раждане бащите им и на тях!
20
3
 
3
 
! Отговори
Една българка преди 9 месеца
Чудесно предложение, крайно време е да се приемат конкретни закони в подкрепа на хората, а този е такъв. Хора, които не са засегнати от проблема не е добре да коментират, защото не са компетентни. Всеки човек има право да знае биологичните си роднини - точка.
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Булшит, тези счупиха *** имат по-важни задачи, например субсидиите за електромобили, конфискация на всеки с имоти десетки пъти над доходите му както и пълна лустрация до 3то коляно.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако не е престъпление значи ще се таковат всеки с всеки и извън сиропиталища. Ако е престъпление тогава колко осъдени има.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как така хазарта близо две години обикаля по сиропиталища и се прибира без заплата? Жена му почна действия по развод. Можете да съберете две и две.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мдааа.... омъжвам се за някой, а впоследтсвие се оказва, че ми е брат. Е, кко?-----Вероятността за това е много по-малка отколкото да спечелите 6ца от тотото.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много добре си работи системата , не я пипайте ... Досега всичко което докоснахте и променихте , НЕ СТРУВА , нито здравеопазването , нито образованието , нито икономиката , и тЪ. нЪ . ...
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мдааа.... омъжвам се за някой, а впоследтсвие се оказва, че ми е брат. Е, кко? То нали в английската аристокрация това е нормално? Просто си се привличаме. Сродни души.
13
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не знам кое е по голям грях, кръвосмешението без да знаеш или умишленият хомосекс. Вие какво мислите?
12
5
 
17
 
! Отговори
луд умора няма! преди 9 месеца
Всичко Мара втасала, та опряла до тайната на осиновяването! Щом мастити юристи са я въвели в практиката преди години, значи са имали основания! Този ли загубен профан ще дава акъл!? Да си гледа рапа, да си харчи на воля депутатската заплата и да не се бърка в неща, които няма как да са му ясни!
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е тайна че те се кръвосмешават и го знаят. 60 % живеят без брак вече и как МВР разбира дали не е кръвосмешение като не ги преследва.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
то бащата по принцип е винаги под въпрос, така че вероятноста от кръвосмешение съществува винаги и това не трябва да е основание за подобно меко казано налудничево предложение

Спонсорирани публикации