След скока на цените в последната година: Очаква ли ни по-скъпо лято?

Нека потребителите се информират предварително, призовава Владимир Иванов
30 юни 2023 10:00, Красимир Ангелов
34

Близо 10% е разликата в цените на едро на основни храни отчита Комисията по стокови борси и тържища. Прогнозата на търговци и производители е цените да се задържат такива през цялото лято. Какво ни очаква като цени през летните месеци?

"Ако направим съпоставка с миналата година по същото време, имаме 10% по-високи цени, но разликата е, че от три месеца ние се намираме в пазарно равновесие. При плодовете и зеленчуците имаме малко вариации, но те се дължат на климатичните промени", заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

Той изказа мнение, че летният пазар ще е спокоен и няма да има бурни процеси на покачване на цените.

"Ако войната не се задълбочи, това ще се наблюдава и през зимата - ще имаме един нормално действащ пазар. Миналата година, за да си купиш най-необходимите продукти, трябваше да дадеш 100 лева, а сега трябва да дадеш 110. И все пак пазарът вече от три месеца е в равновесие, което значи, че цените няма да вдигнат допълнително", допълни Иванова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Нека потребителите се информират предварително, да не купуват най-евтиното на всяка цена и нека да не съдействат на лошите търговски практики. Това ще помогне на пазара да остане добър", призова Иванов.

Той припомни, че служебното правителство пусна сайт, в който всеки ден се качват данни от борсите. В него всеки може да разгледа пълната картина на пазара и да се информира за цените и качеството.

Вижте повече във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен Банани няма !
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен Банани ,банани да има и демокрация ,демокраци я я я !
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До манол - ___- за такива, които се надяват да паднат цените, съвсем уверено трябва да се каже: Тази няма да я бъде! Пъргавите търговци извършват мащабиране на цените в очакване на еврото. Отложиха влизане в еврозоната с крокодилски сълзи по несъществуващия лев, за да имат време да направят това, което сега се случва. Иначе сега трябваше вече да обявяват две цени - в лв и евро и хората да се научат да сравняват. За да могат да излъжат повече пуснаха референдумче и нададоха голям вой с лъжи!
24
0
 
9
 
! Отговори
манол преди 9 месеца
Тези политици статистици ли са!!??? Какво работят и за какво ни ги избират!!?? Защо след спад на горива се вдига цената на тока а цените на всичко продължават да растат. Журналята защо не питат. Като гледам всички си държат ръцете в з а дниците. Комунизъм до шия. Друго няма как да е. К о ч ината кремъл е поробила и ограбила всички нас.
23
2
 
6
 
! Отговори
0808 преди 9 месеца
До Ако войната ... Лакомията особено в БГ търговци ще погуби света... Ние сме един малък, но много п р о с т и алчен народ..
22
1
 
0
 
! Отговори
Додо преди 9 месеца
.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
мама миа когато кумунисти - капиталисти те управляват! Те си мислят, че всичко става от държавата, ама не. Вие сами си го правите като не уважавате хората и ги лъжите. Такава страна няма! И в Гърция и в Германия са евтини храните .
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя милиционер всяка година го канят да ни обяснява след като са ни ударили теслата с поредния геноциден транш от повишения на цените
19
0
 
6
 
! Отговори
Мдааа преди 9 месеца
Очакват ни тропанье и почесванье на гол тумбак....
18
1
 
11
 
! Отговори
30% преди 9 месеца
Сравнено с 2022г. стаята в хотел в Созопол сега е поскъпнала с 30%.
17
0
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 9 месеца
Щото сме богати и мързеливи. Ей я жената вместо да отиде до магазин на 2 мин от плажа няма и толкова купува 4 сладоледа по 6лв вместо по 4. Е как няма да има инфлация? Не е луд тоя дето яде баницата!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не, не ни очаква. *** смешни.
15
0
 
15
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 9 месеца
голямот разграбване на БГ почна 1990та година и продължава и до днес ! но народа е *** и не мисли изобщо ....
14
0
 
30
 
! Отговори
Перниканец преди 9 месеца
Лука беше 50 ст, сега е 3,60 лв...Инфлацията е само 10%...Кораба потъва по план.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голямото разграбване на България и народа върви с пълна пара. Ограбиха вашите баби и дядовци 1946 година, вашите родители 1990 и сега сте наред вие младото поколение да бъдете ограбени. ДС и БКП комунистите-хамелеони ще ви видят сметката под една или друга форма. Управляващите са истинските престъпници!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В не,ток с колко %се вдигна,за един прЕател питам? България от износител на ток ,сега внася.В колониите е така.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НЕ БЕ, НАРЕДИЛА СЕ Е ОПАШКА ОТ ТЪРГОВЦИ ПРЕД ВРАТАТА МИ И ВСЕКИ МИ ПРЕДЛАГА ДА ВЗЕМА 100,200...1000 ЛЕВА, АКО ВЗЕМА НЕГОВАТА СТОКА...
10
0
 
7
 
! Отговори
Ако войната преди 9 месеца
не се задълбочи: Или лакомията не се задълбочи поощрявана пасивно от правителството за което мнозина сте гласували
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въпросът е очаква ли ни въобще лято?
8
0
 
20
 
! Отговори
Морски преди 9 месеца
Какво означава "очаква"? То лятото е в средата си. Равносметка : цени до небесата .... туристи няма.