Туристическият сезон по Черноморието не е застрашен, въпреки Каховка

Отчита се единствено отлив на български и румънски туристи
30 юни 2023 18:15, Йоана Цонева
48
Туристическият сезон по Черноморието не е застрашен, въпреки Каховка
Снимка: БГНЕС

Големите европейски туроператори не отчитат анулиране на резервации за Българското Черноморие заради чистотата на морската вода след взрива на язовир "Нова Каховка" в Украйна. Това показват данните на германските и британските компании, цитирани от TravelNews.

Хотелиерите и туроператорите отчитат единствено отлив на български и румънски туристи.

Засега няма анулирани резервации на почивки за България на германския пазар и туристите си пристигат. Следим ситуацията и всеки ден подаваме актуална информация към Германия, заяви Калин Сутев, представител на големия германски туроператор DER Touristik и управител на "Дестинейшън Туристик Сървисис".

Германците вярват в институциите за разлика от българите и спекулациите не се отразяват на резервациите. Водата по Българското Черноморие към момента наистина е много чиста, поясни той.

Още по темата
Сходно мнение изрази и Иван Грошев, управител на "МТС България", който представлява големия британски туроператор Jet2Holidays. По думите му във Великобритания няма анулирани резервации за почивки в България.

Според него институциите в лицето на МОСВ и Министерството на туризма трябва да продължат да правят мониторинг и подават всекидневна информация за чистотата на морската вода. Това е важно, за да няма негативен отзвук в Западна Европа, добави той.

Зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов посочи, че вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е добре да изпрати писма на своите колеги в ЕС, в които да обясни, че водата е чиста и няма опасност за нашите курорти от замърсяване.

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов подчерта, че има целенасочена кампания срещу българския туристически сезон. По думите му има информация за пропаганда между водещи руски журналисти, които обсъждат как да се възползват от взрива на язовир "Нова Каховка", за да провалят туристическия сезон на България и на Румъния.

За чистотата на морската вода е нужно постоянно да правим проби и да информираме хората. Наблюдението е непрестанно. Ситуацията след взрива се подобрява. В директна връзка съм с колегите си от Румъния и от Украйна, като публикуваме получената информация, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
3
 
! Отговори
минаващ преди 9 месеца
80% от евро-туризма в България е на алкохолни петна дето се правят на мотики още със слизането от самолета и изтрезняват някъде на третия ден след прибирането си
43
0
 
3
 
! Отговори
Банкеръ преди 9 месеца
Е то няма как цяла зима да точиш теслите и да вярваш,че глупостта на Българския курортист е безганична.Една година без туристи мисля,че ще подейства изтрезняваващо на поне тези хотелиери,които имат кредити.Проста сметка.показва,че 500 лева на ден за семейство с едно дете е минимум.Да добавим бензин,паяк,винетка и ходенето на море става безумие.
42
0
 
5
 
! Отговори
Хаковка преди 9 месеца
То страшно няма.... и преди и сега само бедни плебеи ходят в бедна бугария бухахахаха
41
2
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Всеки влязъл в Черно море това лято, е достоен за наградите Дарвин.Да кандидатства без колебание.Не е за вярване,че има толкова кухи парчета.
40
19
 
5
 
! Отговори
5kov преди 9 месеца
Бях два дена в созопол, изкарах супер, всички сервитьори бяха учтиви позитивни, цените в сравнение с гърция са наполовина, храната чудесна ... не знам бедните шопи за какво са се разревали .... не ми й пука много..
39
1
 
13
 
! Отговори
Българското овчарче: преди 9 месеца
...В Гърция , съм....В Гърция съм.......ха,ха,хааааааааа
38
0
 
25
 
! Отговори
Ром'с преди 9 месеца
Германците идват не заради морето,а заради евтинита почивка на Черноморието...на германеца НЕ му пука дали морето ще е замърасено или не,те повечето си седят около басейните в хотелиие и си дрьпат коктейлите и вечер на разходка на морски въздух...затова и не анулират.
37
0
 
29
 
! Отговори
Кеф!Нека реват! преди 9 месеца
Кеф!Ама голем кеф!Е почаках над 20 годинки,ама започва да им се случва това,което им казах навремето!Ще търсят бългаските туристи,дето поръчваме и плащаме!!!!!Смееха ми се тогава....
36
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всяка година се оплакват нашите хотелиери, че сезонът бил слаб. Получава се нещо като лъжливото овчарче. И така да е, какво? Туристите не са крепостни, трябва да се бориш за тях с обслужване най-вече. Аз почивам в България, но не съм фен толкова на морето. Имаме уникални планини и селски туризъм, много по-добър от мутроморието. Това е мое мнение.
35
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И без еко катастрофа там не стъпвам
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те вечеп одеса я очистиха, а наште още се кахърят. По-спокойно, бе
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тая година Черноморието ще е рай за двукраки овце. Дали е било чисто ще разберем по тях след 5-10 години.
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Къв туризъм, кви 5 лв, пич?Хотелите са празни, няма резервации. В имоти нет се продава всеки втори хотел.
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На мутроморето нема да им стъпим!
30
4
 
19
 
! Отговори
Турист преди 9 месеца
Пясък и море има на много места, но като нашите аборигени на черноморието няма никъде, където съм бил до момента - Гърция, Испания, Италия, Южна Америка и т.н. Имайте предвид, че по нашите ширини идва утайката на европа, която няма никакъв шанс да видите по Гръцките острови, или по-далеч - просто нивото е друго. Само по разхождащите се физиономии, ще познаете, че са диви балканци. Носят се буркани, месища, домати, краставици и се пие метил до припадане. Това е.
29
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Морето у мръсно, много мъртва риба се носи
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ич
27
2
 
3
 
! Отговори
Цените алоуу! преди 9 месеца
По БГ-черноморието и викат каховка на турската лира май....?
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А ЗАЩО ЛИ НА СНИМКАТА ВИ ОТГОРЕ Е СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО?!...
25
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Турция 700 евро.В България 1 700 евро!Аре нема нужда,а?!

Спонсорирани публикации