Как да защитим сърцето си през лятото?

Лекари: Жегите са опасни, нужна е профилактика
3 юли 2023 15:29, Анисия Иванова
3

През лятото заради високите температури през деня редица проблеми, свързани със сърцето, се обострят. Те най-често могат да са причина за високо кръвно налягане и инфаркт.

"Ние имам наследственост и възраст, които няма как да променим. Полът също е от значение. Другото нещо, което е важно, е околната среда. Това, което ни засяга, е нашето поведение - начинът, по който ние живеем, и как променяме нашите навици. През лятото има горещини, които са проблем, всеки ще говори за холестерола, кръвното налягане, но аз ще кажа друго - горещината е фактор по отношение на кръвното налягане. Тя разширява кръвоносните съдове", каза реаниматорът доц. д-р Филип Абединов в студиото на "България сутрин".

По думите му понякога хората подценяват това и се излагат прекалено много на слънце.

"Това води до няколко неща, имайки предвид, че те взимат лекарства, които по своята същност имат отношение към разширяване на кръвоносните съдове, топлината допълнително ги разширява. Спадането на кръвното налягане е проблем. Ако говорим за сърдечносъдови заболявания, те са свързани не само със сърцето, имат отношение към главата, към съдовете на краката", поясни Абединов.

И подчерта, че ниското кръвно налягане води до недобро кръвоснабдяване на крайниците.

Попитан дали има признаци, които ни подсказват за предстоящ инфаркт, кардиологът д-р Тихомир Христов отговори: "Разбира се, започва се с болка в гърдите, която може да отиде или към лявата ръка, или към гърба, долната челюст. Болката е силна, може и постепенно да се засилва, на моменти намалява, има и изпотяване, както и високо кръвно налягане."

Той посъветва хората с по-високо кръвно налягане да не излизат в най-топлата част на деня - между 14:00. и 16:00 ч.

"Трябва да поемат достатъчно количество вода и да говорят със своите кардиолози, да приемат повече течности, плодове и зеленчуци. Трябва да стоят на по-проветриви места", добави д-р Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Сърдечноболните трябва да си следят кръвното рано сутрин и късно вечер.

"Това се отнася за хората, които са с наднормено тегло и подлежат в тази група. А за да се възстанови човек от инфаркт - зависи от самия организъм и колко тежък е инфарктът, зависи и от самия пациент дали има придружаващи заболявания", поясни кардиологът.

И двамата са на мнение, че хората не се изследват профилактично.

"Когато работите под висок стрес, сте високи рискови. А сърдечноболните поне 2 пъти годишно трябва да ходят на лекар. Много са важни сезонните прегледи - периодът между пролетта и лятото е нестабилен период, както и през есента, когато има "игра на времето", подчерта доц. д-р Филип Абединов.

Той е категоричен, че един млад лекар трябва да взима по 5-6 минималната работна заплата, което е приблизително около 3 000 лв.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като развеете Българското знаме ! -стига с тея украински знамена -дразните Народа ,изнервя се ,разболява му се сърцето
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бе и 5 да им дадат! Ама минималната да в 2к!
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
3000 заплата искал :)))