Доц. Киселова: Конституцията допуска Радев да заеме позиция на референдума

Целта на "Възраждане" не са местните избори, а европейските
10 юли 2023 21:53, Стела Стоянова
21
Доц. Киселова: Конституцията допуска Радев да заеме позиция на референдума
Снимка БНР

Ако има желание да влезе на политическия терен по тема, различна от тези, по които в момента си противоречи с правителството, възможно е президентът да влезе в спора за референдума за запазване на лева. Това коментира пред БНР преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Запитана трябва ли президентът да се намеси в спора за референдума, тя посочи, че Конституцията и Канституционният съд допускат той да взема политическа позиция и прогнозира, че в този смисъл би могъл да се намеси.

"Единият въпрос е "за" и "против" еврото. Другият въпрос е "за" и "против" пряката демокрация. Привържениците на този референдум слагат знак за равенство. Дефицитите в това десетилетие, защото в миналото имахме три референдума, макар и неуспешни, са дали трябва да бъдат питани гражданите по определени въпроси и страхът на Народното събрание или на народни представители, като пуснат определен въпрос на референдум, да не получат звучен шамар. Затова сме свидетели на това да се сложи знак за равенство – да запазим лева и да има референдум", коментира доц. Киселова.

Още по темата
Целта на референдума на "Възраждане" не са местните избори, а европейските, смята Киселова.

Ако четем внимателно закона, пленарната зала следва да гласува това, което предлага парламентарна комисия. По правило комисията трябва да предложи позитивен проект за решение. В случая с референдума за лева комисията предлага отрицателен такъв, а председателстващата заседанието в този момент Росица Кирова призова към позитивно гласуване. Заради това се стигна до разминаването, поясни доц. Киселова.

"Има нарушение на правилата как беше проведено гласуването. Трябваше да бъде въз основа на проекта на комисията. Но това не е основание да кажем, че са гласували обратното."

Не може да има прегласуване. Трябва да има нова процедура, категорична е доц. Наталия Киселова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Върнахме се 70 г. преди 11 месеца
назад. ДА СТЕ ЧУВАЛИ ЗА ИЛИЯ ВЪЛКОВ, Yul Brown, Юл Браун ? Българският Леонардо, откривателят на браун газ, укротеният оксиводород който не се самовзривява и в браун горелка развива 6000 градуса и топи волфрам. През 1984 г Илия Вълков продава на Китай браунов генератор за бързо неутрализиране на радиоактивни отпадъци, вместо съхраняване в контейнери с риск за радиация. Илия минава 1600 км с 4 литра вода оксиводород браун газ и браун горелка. Черно Море за браун газ и метали, без атомни централи ???
16
12
 
8
 
! Отговори
Нострадамус преди 11 месеца
500 000 подписа са събрани, референдум ще има, евро - не!
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако обществото с излъчени обществени представляващи на които има доверие си състави основния/те въпрос/и ще го напише по разбираемо положително и конкретно на основа мажоритарен принцип на избиране на техните избраници от редактиране до представяне на резултата,като впрочем тоз въпрос бе обявен за референдум по който трябваше да се реши с промени за допълнение към Конституцията и Изборния закон за начина и принципа на провеждане на изборния процес и състава на парламента в отношение на системите
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А защо да не обявим България за клептокрация със суверенитет идващ от крадците? Както и за "цивилизована" държава, която не се спазват законите?
13
0
 
3
 
! Отговори
съдебна мъгла преди 11 месеца
Ясни е само че нищо не е ясно.
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нефелността на избирателите кърти миФки! Значи, хвърляме се да гласуваме за копейките, с цел аут от ЕС и еврото, за да се намърдат повече хубавци копейки в ЕП, за да получават много евраци, като плюят по ЕС!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не знам нищо за лева и президента , ама от цялата история стана ясно ,че народните ни избраници нямат въобще никакво логическо мислене и не могат да отговорят на отрицателен проект, което си е елементарен български език ,реципрочност .И забележете виновна е комисията ,защото трябва да се съобразява, че депутатите са неграмотни и трябва да задава въпросите позитивно а не негативно защото обърква неграмотните народни представители.
10
6
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 11 месеца
Тази "красавица" вече дотяга!
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тая чапата всеки ден излива простотии по всички телевизии и всякакви медии.
8
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Президента е един от бащиците на Възраждане, заедно с БКП те са руските намесници в родината, които за около 3 години ни върнаха 10 години назад.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да, според това , което казва, въпросът е напълно законен и президентът можеше да вземе отношение. Вместо това, той пасува. С това се присъединява към депутатите, които погазват безсрамно законите и се изплюват в лицето на над половин милион българи. Невежите депутати сътвориха и правен буламач, при който сега не е ясно изобщо какво се случва. На тези хора вашия глас е важен само когато има избори, за да ги изберете.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Едно е ясно. Както казва доцента, в парламента ги е страх от референдуми, защото тогава ще си проличи гласа на народа и винаги ще го извъртят да няма такъв и в крайна сметка теглят чертата на демокрацията
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Конституцията не допуска такива пингвини на БКП да заемат висш държавен пост..
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само доцент. А е най-квалифицироната!
3
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Радев е пълна мишка, първо дойде Зеленски и му се накара, вмсето да го изгони като куче наглия просяк, сега пак *** е шубе от посолството да насрочи реферндум и се скатава, че много милиончета опъна от пътя на Копринката
2
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Радев отначало е заел позиция партер и зад него Кремъл
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То всичко така е написано и се тълкува, че бог не може да ни помогне и сега същите неккадърници ще пишат нова още по-лоша за вас конституция. Тиквата вместо в затвора той ще нарежда на лакеите му да пишат конституция. То дори не е абсудно, а кретенско цялото нещо.