Новата власт пак мести Детската болница

Трябвало да е в центъра, не в Горна баня
10 юли 2023 16:36, Стела Стоянова
20
Новата власт пак мести Детската болница
Снимка БГНЕС

Национална детска болница трябва да е в центъра на София, в близост до други лечебни заведения, за да може да се оказва възможно най-бързо специализирана помощ. Вече има възражения и срещу одобрения терен за болницата в Горна баня, който не е комуникативен. Това заяви зам.-здравният министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Михаил Околийски пред БНТ, намеквайки, че новата власт има нови планове за детската болница, която чакаме да бъде построена над 45 години.

Още по темата
Околийски подчерта, че има отделени средства за проекта, "с които се плащат заплати на някакви хора", но не е ясно с какво точно се занимават. Той обеща повече конкретика по темата скоро и започнат строеж следващата година.

Припомняме, преди дни в интервю за „24 часа“ и здравният министър даде да се разбере, че подобно на медицинските хеликоптери и за детската болница в Горна баня ще бъде даден заден ход, казвайки че "нова детска болница ще има, независимо къде".

Преди служебното правителство на Гълъб Донев да определи терена в Горна баня и за 10 месеца да направи редица стъпки, включително одобрен ПУП и ангажимент на Европейската инвестиционна банка за безвъзмездна помощ за анализа на нуждите и как трябва да изглежда модерното лечебно заведение, редица правителства се лутаха по въпроса къде да се лекуват децата на България и така и не намериха отговор, който да се хареса на педиатри, родители и неправителствени организации, припомн скенер нюз.

Първата идея беше Националната детска болница да бъде изградена на мястото на 45-годишното скеле в двора на УМБАЛ „Александровска“, но реакцията на обществото беше крайно негативна.

Същото се случи и когато бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров реши да мести съществуващата Педиатрия в болница "Лозенец, където плановете предвиждаха дострояване на бъдеща голяма модерна детска болница. Но такава все още няма. И вероятно няма и да има скоро, ако сегашното ръководство на МЗ започне всички стъпки отначало.

За Горна баня сроковете предвиждаха болницата да е готова до началото на 2025 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Софиядетска болница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анна преди 9 месеца
Какво му е на мястото? Има удобен транспорт с автобус ("селският" автобус, за който всички пишат, е на всеки 5 мин.), има сравнително близо метро, има жп гара до терена. В непосредствена близост е до околовръстното, на 6-7 км. е от центъра, каквото е отстоянието и от предложения терен в Младост, а за Банкя пък хептен. И ако ще е детска болница, като детска болница, то изобщо не би следвало да се търсят специалисти от други болници и да се прехвърлят пациенти, че да се гледа терен в центъра.
15
3
 
12
 
! Отговори
Продължаваме Промяна преди 9 месеца
Болница ще има, ама друг път
14
2
 
9
 
! Отговори
Про100 киро преди 9 месеца
Болници бол, няма да строим повече. Почваме 3 тунела и 5 моста над Дунав. И магистралата Ботевград-Враца-Шумен
13
3
 
15
 
! Отговори
До Sante преди 9 месеца
В допълнение в близост е ЖП гарата, има и метро. Да не говорим колко по-спокойно е мястото, а не тази шумотевица в центъра.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 10 Е не са компетентни като тебе.
11
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 9 Междувпрочем въпросното скеле е строено 10 години при социализма и е доникъде. Също както софийското метро и като АЕЦ белене.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мисля ,че това не е нормална държава ,ден през ден всичко се отменя ,променя и потъва. Причината е една- тотална некомпетентност.
9
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
45 години комунизъм - построи се цялата държава, всичко. 35 години демокрация - една детска болница не могат да построят, Хемус не могат да довършат, Белене закриха...
8
5
 
28
 
! Отговори
sante_dog преди 9 месеца
точно затова беше избран терен до околовръстното. Освен хеликоптери, ще се стига и с линейка. ОТ магистралата е лесно да се добереш до горна баня. До центъра в задръстванията няма как. Ама комисионните са важни - и за хеликоптерите и за болницата и за какво ли още не. Гвоздейков като получаваше заплата 1 година - 1 поръчка не можа да направи за хеликоптерите. Направиха му я от служебното, но го доядя, че е некадърен и затова я спря. С тези сме обречени ами дано ротационното правителство падне!
7
3
 
30
 
! Отговори
Зевзек преди 9 месеца
Кирчовците нищо няма да построят
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стига с тая София вижте в провинцията какво става картината не може да, я опише и Йордан Йовков все едно чума и кърджалий са минали запустели села със старци нападани и ограбвани от ромейски башибозук и некролози по вратите на запустели те къщи
5
5
 
25
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 месеца
Има логика.В двора на Александровска болница има една срината сграда. Изривате я и строите датска болница. Има достатъчно място.Съществуващите две недовършени сгради също може да се преустроят и да се довършат за нуждите на болницата.Толкова ли сме богати до рушим нещо почти готово ?
4
2
 
3
 
! Отговори
паркинги преди 9 месеца
До АнонименЗдравето на пациента е по важно и логостоката да му се окаже спешна помощ от това да е удобно на посетители
3
0
 
22
 
! Отговори
оказва се също така преди 9 месеца
че има заплати на директори на болници от по 100хил лв на месец. Бедна България
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва да е на удобно място не само за софиянци, но и за хората от провинцията не всички могат да дойдат с коли до столицата.
1
1
 
27
 
! Отговори
Този преди 9 месеца
даже не е доктор, ама кво от тва, нали????Обаче е от СЗО за България!!! НЕма надежда, хорааааа!!!!

Спонсорирани публикации