Свитото субсидиране застрашава родни породи животни

Животновъдите нямат шанс да просперират така, алармира Георги Стоянов
10 юли 2023 10:12, Красимир Ангелов
6

Българският фермерски съюз (БФС) алармира, че са намалени драстично ставките за субсидиране на застрашените от изчезване български породи животни. Поради тази причина от съюза настояват за диалог с министерството и бързо взимане на мерки.

"Застрашени са породи, които открай време се отглеждат на нашата територия. В Смолянска и Кърджалийска област се отглеждат, може би, 97% от нашите говеда, овце и кози. При тези условия, в които се отглеждат и при този конкурентен пазар, те нямат шанс да просперират. Имаме нужда от повече внимание за ситуацията и алармираме Министерството на земеделието да ни го обърнат", каза председателят на БФС Георги Стоянов в студиото на "България сутрин".

Той обърна специално внимание на факта, че животновъдите от района ще потърсят друг вид работа и ще се изселят рано или късн и определи такъв бъдещ акт като "демографски срив".

"Трябва да се актуализира планът за субсидиране. Искрено се надявам сегашното правителство да обърне повече внимание на проблема, тъй като преди темата оставаше висяща. Ние настояваме за достатъчни субсидии, но не мога да кажа колко точно е това. Просто методологията за изчисляването на тези цифри не е адекватна", допълни Георги Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът каза още, че очаква среща с Кирил Вътев и се надява министерството да "направи първата крачка" за решаването на проблема.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
селянин преди 9 месеца
европейски инвестиций в селото се прави фитнес площатки и стадиони да могат бабите и дедовците да спортуват краварите произвеждат мляко само че няма какво да го правят произвеждат се зеленчуци една консервна фабрика няма щото днеска ако не го продадеш утре става само за фабрика и ся тоя зеленчуко производител градинар ли да е търговец ли
5
0
 
0
 
! Отговори
Урсулю : преди 9 месеца
Това е идеята,бг тy33eмци! Ще хрупкате червеи,щурци и скакалци! А ние зелените сатаняги ще си хапваме крехко телешко филенце,мидиъм рейър с браун сосче и гарнитура пухкаво картофено пюренце с поширани аспержи...
4
0
 
3
 
! Отговори
Кокорчо преди 9 месеца
Това е целта, тука нищо не трябва да расте или животно да се гледа, изпепелена земя. Слава Украине!
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българска порода няма добра. Нито млекодайна, да не говорим за медодайни. От най-загубената нация само със 7% интелектуалци няма какво и да очакваме де. Имам няколко животни, които гледаме група приятели, стоим далеч от български породи.
2
0
 
6
 
! Отговори
Боко уби стопанствот преди 9 месеца
Боко уби селското стопанство. Окраде 300 милиона по данни на испанската прокуратура, и спонсорира ше само Иван Пилето
1
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
излезе информация че ирландия ще заколи 200 000 *** заради климата аминашите животновъди да си закупят от тази порода ние нямаме *** за месо авнасяме от аржентина сега има зърно бол