Христо Пимпирев: Метеоритите не могат да се предвидят

Последно такъв е паднал у нас през 1966 г.
Обновена: 12 юли 2023 12:49 | 12 юли 2023 12:45, Стела Стоянова
20
Христо Пимпирев: Метеоритите не могат да се предвидят
Снимка БГНЕС

"Метеоритите не могат да се предвидят и за тях не могат да бъдат взети мерки", заяви проф. Христо Пимпирев пред Би Ти Ви.

Той коментира явлението от снощи, когато падаща ярка светлина беше забелязана в небето над София, Видин, Лом и други населени места около 21:50 часа. Основните предположения са, че това е било метеорит.

Пимпирев, който освен полярен изследовател е и професор по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, посочи, че метеоритите са най-разпространени в един метеоритен пояс – между Юпитер и Марс. "Смята се, че тези скални късове, които са железни, железно-каменни или само каменни и се движат в облак, идват от разрушена ембрионална планета, която не е могла да се превърне в планета. Привлечени от притеглянето на Земята, много от тези късове напускат облака и тръгват в космическото пространство. Попадат в атмосферата и ако са по-малки, изгарят – виждаме светещата им следа, наблюдаваме и метеорни дъждове. По-големите падат на Земята и образуват и кратери. Могат да бъдат опасни, когато са с големи размери. Тунгуският метеорит в Сибир, например, е бил огромен. Той изгаря, преди да стигне до Земята, но предизвиква сеизмични явления“, посочи той.

Още по темата

„В България също има паднали метеорити – има данни за такива през 18-и, 19-и и 20-и век. Метеорити е имало около Свищов, Белоградчик, Гумошник, но те са малки, от няколко килограма и не са представлявали опасност“, посочи проф. Пимпирев.

Първият метеорит у нас, за който имаме исторически сведения, е от края на 19-и век. Той е паднал в района на Разград, когато все още сме под турско робство и е измерен в оки. Доста неясни са тежината и големината му, но е бил сравнително голям.

Вторият метеорит, за който имаме писмени сведения, е паднал в Белоградчишко. Той е тежал 3,5 кг и е подарен от турските власти на австрийски естествоизпитател и пътешественик, който го занася в Австро-унгарската империя и се съхранява в музей в Будапеща.

През следващите години също са регистрирани няколко падания на метеорити.

През 1966 г. три паднали къса са намерени при Полски Тръмбеш, Великотърновска област. Те обаче са били с малки размери и имат само научна стойност. Смята се, че това е последният паднал метерорит на нашите територии.

„Метеоритите са изключително ценни, защото те са част от Слънчевата система. В някои метеорити са намерени аминокиселини, които са градивните частици на живата материя. Особено застъпени в момента са експедициите за търсене на метеорити на Антарктида. У нас те падат в гористи местности, в планини, където трудно могат да се намерят. На Антарктида обаче е лед, и дори в малки размери метеоритите лесно могат да бъдат намерени“, обясни още проф. Пимпирев.

„При експедицията ми на Южния полюс имаше един учен с металотърсач, който търсеше метеорити на Антарктида и дори пред мен намери два. Той коментира тогава, че според него единият от тях е от Марс. Там те падат върху ледената покривка и няма нанесени щети. Много метеорити са падали по света, има колекционери, които ги събират, а след това ги продават. България като площ не е голяма държава и да попадне метеорит в нейните граници е сравнително рядко явление“, коментира проф. Пимпирев.

„Не може да се страхуваме, че може да ни сполети метеорит, въпреки че не е невъзможно – това все пак се счита, че е една от основните причини за измирането на динозаврите, растителни и много животински видове в края на мезозойската ера", обясни още ученият.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Както и заблудените ракети не могат да се предвидят.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом пимпирев се изказва,значи нещо се прикрива на 100%
17
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
Христо Пимпирев СПРИ да цицаш от държавата милиони за БЕЗМИСЛЕНИТЕ СИ ЕКСПЕДИЦИИ ,,,,,НАРОДА ГЛАДУВА НО ТИ ЯВНО НЕ СИ БЪЛГАРИН....
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До да питам. Един камък колкото футболна топка върви го намери в Космоса. Вие малко си нямате понятие от мащабите.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво означава пимп?;(
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пимпирев ми е преподавал исторична геология в далечната вече 1983/84 г. Той е геолог.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пимпирев ви говори за пингвини. Объркал се е стареца вече
12
0
 
4
 
! Отговори
да питам преди 9 месеца
е не могат ли да бъдат засечени като тяло доближаващо планетата или няма такава технология в случая в България ? щото можеше да е ядрена ракета например :)
11
1
 
1
 
! Отговори
един без титла преди 9 месеца
Професора се изказа и стана миш маш . Първо турско робство няма а има Османска империя , както и австроунгарска империя . И така е предаден от османската империя на австроунгарска империя. Не да си помисли някой , че е от Турската Академия на Науката предаден. Тази година Турция чества свой юбилей . Сто години от създаването си
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 1. Да намериш метеор с телескоп е невъзможно. Може да мине покрай полезрението на телескопа случайно.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Последно метеорит или метеор е? Ако е метеорит - има кратер. Метеорът изгаря докато пада.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Полярен изследовател и геолог коментира астрономически явления. Благодаря. Явно в БАН астрономи няма. Такова е положението навсякъде в територията.
7
1
 
7
 
! Отговори
jo преди 9 месеца
ай сиктир, сериозно ли бе Христо, колко време учи докато станеш толкова умен?
6
1
 
6
 
! Отговори
Луноходен трактор.. преди 9 месеца
Около 200 000 долара може да го купят този метеорит от НАСА американците.Румънците ще им го продадат веднага....Стига да открият парчета...
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заради този алкохолик много младите учени са в чужбина. Да е жив и здрав и дано разбере егоцентризма си някога.
4
2
 
14
 
! Отговори
Хамид преди 9 месеца
Но, алкохолните запои на Антарктида могат да се предвидят и планират
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя след толкова разходки до южния полюс намерили поне една бяла мечка там?
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябваше да падне над нашия парламент.Нищо...следващия път хаха.Камъните падат,падат от небето,а Кирчо припрява от морето :'Иска ми се,Ленче, с тебе да живея и да си пея".
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А можете да наблюдавате Юпитер и да си чоплите в носа 24/7, няма ли дежурни в обсерваториите ? Или от 9 до към 3 следобяд и това е ? Даже често след обедната почивка не се и връщате, нали ? Ни контрол, ни нищо ...