300 гайдари и заря откриват противоречивия пилон "Рожен"

Всички места в хотелите в региона са резервирани за Роженския събор
13 юли 2023 07:10, Анисия Иванова
396
300 гайдари и заря откриват противоречивия пилон "Рожен"
Снимка: БГНЕС, архив

Дефиле на стотици гайдари ще открие програмата на Роженския събор днес (13 юли), съобщиха от фондация „Наследство в бъдещето“. Форумът на народното творчество и животновъдството „Рожен – 2023“ е най-голямото национално събитие за годината.

В деня преди началото на събора ще се открие монументът на българското знаме Пилон „Рожен“. Стотици хиляди българи се очаква да посетят Роженския събор. Пристигащите към Роженските поляни да бъдат подготвени за шофиране в интензивен пътен трафик и възможни дълги колони от автомобили, предупреждават от полицията.

Близо 3000 паркоместа са предвидени в съборното селище, а буферни паркинги ще бъдат достъпни в Смолян, Чепеларе и Пампорово. Всички места в хотелите в региона са резервирани за дните на фолклорния празник, като част от посетителите на събора се настаняват за нощувки и в съседни области.

Входът за „Рожен – 2023“ е безплатен, както и всички паркинги на територията на събора. Над 7000 участници от всички фолклорни области на страната, състави на българи от Украйна и индивидуални изпълнители на български фолклор от чужбина ще се представят на Националния фолклорен конкурс.

Концертните програми ще започнат на 13 юли с церемонията по откриване на Пилон „Рожен“. Българското знаме ще се развее от пилона с височина 111 м. Монументът е посветен на две годишнини, които се отбелязват през 2023 г. – 111 г. от Освобождението на Родопите и 120 г. от Илинденско – Преображенското въстание.

Празничната програма за откриване на монумента започва в 18 часа с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. В тържествения спектакъл от 19:00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, части от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, най-силните стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични песни за България в изпълнение на бесарабската българка Лилия Семкова, Християна Лоизу, хор „Ваня Монева“. Специална програма, посветена на българското знаме, от 20:00 ч. ще представят Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

Триста гайдари и членове на клубовете на Национално дружество „Традиция“ и „Родолюбие“ ще внесат националния флаг, който ще бъде тържествено издигнат на 111 метра височина в 21:00 часа. Празничната вечер ще продължи с грандиозно шоу заря, изпълнение на „Моя страна, моя България“ от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Република Северна Македония, Албания и България на възраст между 7 и 11 години.

Голямото роженско хоро ще се извива точно в 12 часа по обяд и в трите дни от събора пред всички сцени. Конкурсът за автентична мъжка, женска и детска носия ще се състои и на тазгодишното издание на Роженското фолклорно събитие./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още по темата: откриванесъборРожен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
0
 
0
 
! Отговори
Еех преди 9 месеца
Голям патриотизъм е да издигнеш един пилон и след това да източиш един милион зада го има тоз пилон. Все едно да искаш да няма *** и да поставиш една кофа за *** та винаги да има *** и да се чудим кой ще я изхвърля тази кофа,а пари от къде... Та така и с този пилон. Сл3д 1 година там най вероятно ще се вее един мръсен окъсан ***. И ще ревнат ,ами то пари трябват бе ,господа. А къде отиде патриотизма,питай вятъра.
312
1
 
0
 
! Отговори
Деди преди 9 месеца
До наблюдател, 334 Само в подкрепа на твоя коментар - противоречието е в кратуната на тази джурналка, която следва спуснанатите редакционни опорки и пише глупости!
311
1
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 9 месеца
И какво му е противоречивото на пилона ?
310
1
 
4
 
! Отговори
истина преди 9 месеца
Защо не се коментират милионите за гей парад.
309
0
 
5
 
! Отговори
истина преди 9 месеца
Тъпарско заглавие поръчано от посолството. Ако пилона беше в САЩ и знамето американско щеше да има хвалебствени статии. Да живее България!
308
4
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 месеца
Противоречив е за...безродниците,за българите си е...точно на мястото.
307
6
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 месеца
Както се казва "На гол тубак чифте пищови". Нашето пърчене е както при македонците и това доказва недвусмислено, че сме един народ!
306
1
 
4
 
! Отговори
минерали навсякъде преди 9 месеца
Направете и образователен фестивал за електрически велосипеди, АТВ, за минно дело и т.н.
305
11
 
5
 
! Отговори
Стиви преди 9 месеца
Българино,ДКЦ-та ти са още с турските клекала,Софийският университет се намира 800 място в света(на практика не съществува),всеки ден се хващат по 30 души пияни и дрогирани да шофират,нямаме една магистрала построена от край до край... в селата останаха само пияндета и пенсионери на доизживяване,произвеждаш единствено троен чушкопек....но имаш пилон 110 метра!Питам защо не е 1000 метра?
304
4
 
7
 
! Отговори
Списаревски преди 9 месеца
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! СОРОС СЕГА ПЛАЧЕ - НЕ МОЖА ДА НИ ЗАТРИЕ!!! М-АЙНАТА МУ...
303
3
 
10
 
! Отговори
-10 преди 9 месеца
До Анонимен"Две бири, три кебапчета, голямо знаме, висок пилон, гайди и хора, (и в Берлин), и вече сме велика страна, велик народ, творци на историята,но известен в ЕС с просяци, кражби и проституция."Спокойно може да не се наричаш българин. Няма да ни липсваш ;-)
302
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Две бири, три кебапчета, голямо знаме, висок пилон, гайди и хора, (и в Берлин), и вече сме велика страна, велик народ, творци на историята,но известен в ЕС с просяци, кражби и проституция.
301
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И? Грозен пилон, изкуствено напомпено самочувствие без покритие и окепазяване на природата. Само това можем.
300
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САМО *** МОГАТ ДА НАРЕКАТ ПИЛОНА С БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ "ПРОТИВОРЕЧИВ"!
299
7
 
29
 
! Отговори
Таня преди 9 месеца
По-добре Роженски събор вместо Гейски прайд
298
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички, които плюят по това знаме, са си сложили знамето на Укрия на профилните снимки въвъ фейса.
297
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Ами не е от вчера да се дава на народа ляб и зрелища,че и байряк.!Ляб май нема да има или че е с пари??Другата файда е че хиляди няма да се излъжат да идат на мутроморието.Най-много келепир че иде за Meta-бая споделяне ще падне с национални и не до там носии.Некой от Пайнерите нема ли да закрие програмата?
296
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стърчиопашката струва 1 милион лева.Част от тях от държавни предприятия,насилени от Гълъба на Мира.
295
12
 
18
 
! Отговори
Скъп Пи Ар преди 9 месеца
Последната по доходи и ред други неща държава в ЕС е първа по его и стърчушки. Нещо като красивите пари на африканските държави, без стойност. Пак ударихме дъното.
294
16
 
18
 
! Отговори
Комплексарщина преди 9 месеца
Да не сме Македония.. сигурно опукаха половин милион лева за този без умен паметник на глу постта.