МЗ и Коалиция HPV ще работят съвместно за ваксините срещу рака на маточната шийка

Ваксиналното покритие през годините е спаднало от 10% до 1%
18 юли 2023 16:47, Йоана Цонева
23
МЗ и Коалиция HPV ще работят съвместно за ваксините срещу рака на маточната шийка
Снимка: БГНЕС

Първи стъпки за съвместна работа на Министерство на здравеопазването (МЗ) и експертната неправителствена организация Коалиция HPV за разширяване на ваксинопрофилактиката в България бяха направени на среща във ведомството.

С представители на НПО структурата разговаряха здравният зам.-министър с ресор обществено здраве, профилактика на заболяванията и промоция на здравето Михаил Околийски, чийто ресор е, Илия Тасев, шеф на дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" и експертите на МЗ Кремена Пармакова и Радосвета Филипова. Коалиция HPV беше представена от Радка Аргирова, Ивайло Търнев, Антоанета Томова, Христиана Бацелова, Момчил Баев и Радосвета Стаменкова. Информация за срещата беше разпространена от експертната организация.

Михаил Околийски заяви желанието здравното министерство за диалог с Коалиция HPV, като уточни, че "добрите идеи трябва да са подплатени с епидемиологични данни, финансови разчети и с приоритизиране на най-належащите нужди". Той отчете, че ваксиналното покритие на момичетата от 10 до 12 г. по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (РМШ) през годините е спаднало от 10% до 1%.

"Това е голям проблем, защото всеки ден една жена в България губи живота си от РМШ. Преди да успеем да променим обществените нагласи към ваксинацията и отношението на ключови медицински специалисти, не би трябвало да инвестираме в нови подходи и нови таргетни групи, които да обхване Националната програма. Може да мислим за включване в бъдеще и на момчетата, защото заболяванията, свързани с HPV засягат и мъжкия пол, но основната ни цел сега трябва да бъдат младите момичета и разширяване на ваксиналното покритие", коментира той.

Илия Тасев обясни, че усилията на за въвеждане програми за профилактика срещат трудности, "тъй като резултатът от профилактиката ще стане видим едва след 15 години, а от здравеопазването сега се очакват краткосрочни резултати".

Коалиция HPV представи дейността си. Тя е учредена й на 9 март 2023 г. като национална експертна неправителствена организация, която има за цел да бъде постигната действаща превенция на заболяванията, свързани с човешкия папиломен вирус (HPV). В тази връзка е организирана Академия за здравни журналисти (на 29 май), внесено е отворено писмо до МЗ (на 31 май) и са установени професионални връзки с Europian Cancer Organisation (на 20 юни). Създаден е и официален сайт на коалицията.

Предстои да се проведе информационна кампания, насочена към родителите, под надслов "Защити бъдещето им". "Новата НPV-ваксина, насочена срещу 9 щама на човешкия папиломен вирус, ще бъде фокус на есенната ни информационна кампания. Нашите експерти от РЗИ ще правят обучения на деца и родители", уточни Тасев.

Момчил Баев и онкологът Антоанета Томова предложиха от името на Коалиция HPV да започне навременна подготовка за новата Национална програма за профилактика, който трябва да работи след изтичането на настоящата, така че в целевата група за ваксиниране да се включат момичета и момчета от 10 до 12 години, както и ваксинацията срещу HPV да стане задължителна за момичетата на 11 години. Илия Тасев отговори, че това ще струва от 12 до 15 милиона лева всяка година, и че политиките в профилактиката по принцип са недофинансирани.

Още по темата
Радка Аргирова подчерта големия прогрес във ваксината срещу HPV, която по думите ѝ на практика служи за превенция не само на рака на маточната шийка, но и на още осем заболявания, сред които рак на гърло, ларингс и бял дроб. Аргирова обясни необходимостта да бъдат обучени в това отношение личните лекари, педиатрите, АГ-специалистите и лекарите от регионалните здравни инспекции (РЗИ). "Трябва да преследваме голямата цел - профилактичният план да бъде разширяван, но и да отчитаме всяка малка цел, която постигаме", допълни вирусологът. Христиана Бацелова предложи обученията по ваксинопрофилактика на лекари да организират под егидата на Министерство на здравеопазването.

Ивайло Търнев отбеляза успехите на Национална мрежа на здравните медиатори за увеличаване на ваксиналното покрити сред ромската общност: "Обучения на здравните медиатори се правят от представители на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. На предстоящата на 30 ноември - 2 декември Национална среща на здравните медиатори сме предвидили специален модул "Превантивна медицина" с лектори общопракитуващи лекари."

Той изтъкна, че заплащането на личните лекари за поставяне на препоръчителна ваксина е обидно ниско, и призова МЗ да работи за изравняване на заплащането с това за задължителните ваксини.

Радосвета Стаменкова от Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве обясни колко е трудно да се обърнат представите на родителската общност, която не е имала сексуално и здравно образование в училище и лесно се поддава на страхове. "Трябва да им обясним най-просто, че ваксината срещу HPV е добра и че върши работа не само за момичета, но и за момчета, а и за всяка възраст", заяви тя.

Членове на Коалиция HPV са: Радка Аргирова - председател на Българското дружество по медицинска вирусология; представител на офиса на световната здравна организация (СЗО) в България; Гергана Николова - член на УС на Българския лекарски съюз (БЛС); Антоанета Томова - началник на Отделението по медицинска онкология в Комплексния онкологичен център в Пловдив; Йорданка Узунова - член на Българска педиатрична асоциация; Илия Карагьозов - председател на Българската асоциация по онко-гинекология, завеждащ отделение "Дисплазия център, Оперативна гинекология и тазова хирургия" в МБАЛ и ДКЦ "Вита"; Христиана Бацeлова - началник Хигиенно-епидемиологичен отдел към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив; Момчил Баев - основател на Фондация "Астра Форум"; Ивайло Търнев - Национална мрежа на здравните медиатори, председател на фондация "Здравни проблеми на малцинствата"; Ивайло Спасов - директор комуникация и социално развитие към УНИЦЕФ - България; Пламена Николова - директор на "Национална мрежа за децата"; Радосвета Стаменкова - изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве; Христина Лебанова - Социална фармация и фармацевтично законодателство - МУ-Плевен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не ви трябват никакви отрови.Редовен секс с проверен партньор правят чудеса, хаха.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В момента в който ФАРМАМАФИЯ с цялата безгранична наглост напише "ваксина срещу рак" за ваксина срещу вирус, някои варианти на който са свързани евентуално с появата на рак - просто трябва да се изплюете върху продукта, който опитват да ви проблутат с ИЗВАВА, и да не се занимавате с него никога вече.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"ваксините срещу рака на маточната шийка"...."Може да мислим за включване в бъдеще и на момчетата" ЪЪЪЪЪКВООО
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е, това обяснява всичко.
17
4
 
1
 
! Отговори
Една българка преди 9 месеца
Аз отдавна съм си Една Ваксинирана Българка - без кавички. Или според теб и ваксините срещу Морбили, Детски паралич и Тетанус "парализират"?
16
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нема парализирани бе една българко! Нема! Айде, и скоро да се назоваваш Една "ваксинирана" българка. хи хи хи
15
6
 
1
 
! Отговори
Една българка преди 9 месеца
След като не даваш конкретен източник, ще третирам тази информация като ФАЛШИВА. Лек ден и дано твоята дъщеря не се разболее от рак на маточната шийка!
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Една българка: Парализирани няма, маските пазят, ковид "ваксите" са тествани и безопасни, морето е чисто, след Чернобил радиация нямаше. Бегай да се дупнеш без притеснения.
13
7
 
2
 
! Отговори
Една българка преди 9 месеца
Прати източник на информацията за случаите на "парализирани" след тази ваксина, моля. Обмислям да използвам тази ваксина и бих искала да науча повече. Знам, че в Западна Европа масово я прилагат, но резултат се отчита след около 15 години.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НПО-тата се загрижили за нас. ха ха ха
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма какво да се произнася "българския разбирач" по въпроса с ваксините. Само невеж човек би определил тези химии като "ваксини". Днес Германия бракува ваксини на стойност 4 млрд. Евро. 120 млн дози. Фармафията е готова на всякакви брутални лъжи само и само да продава. А точно по отношение на РМШ има много случаи на напълно парализирани момичета, които са се наболи с това. Каквото ти е дадено от Бога, всичко останало е ала-бала
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Алооу, фарма-марионетки, немате никакъв шанс у нас, ама никакъв. хи хи хи
9
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Точно така. Ваксината срещу папиломавирус, който може да причини рак на маточната шийка при жените, както и други видове рак както при мъже, така и при жени, се прилага след години научни изследвания в тази област. Не е създадена за 1-2 години. Да, като всяка друга ваксина може да има странични ефекти, но на запад се слага масово при момичетата,а от скоро и при момчета преди пубертета. Разбира се, не е задължително.Аз лично си я сложих в зряла възраст и ето че още съм жива и без здравни проблеми
8
10
 
3
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 9 месеца
Хайде сега да разберем какво знае българския просветлен разбирач от ваксини и обществено здраве за вредите и опасностите от ваксините против ХПВ. Защо не трябва да се прилагат тези ваксини? За ковида вече разбрахме, за мильоните умрели от ваксини, и за аутизма причинен от ММР също. Между другото, в гадния запад децата от 10 год на горе са ваксинирани за ХПВ. И момчета и момичета. И се прилага вече 15 години. И вече статистиката показва рязко намаляване на случаите рак от ХПВ при младите... Хайде
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бацила и Радка - продажното дуо *** от времето на ковид. Сега ще страхуват жените и майките на момичета срещу заплащане! Как е възможно да има такива долни същества? Пфффффф
6
1
 
5
 
! Отговори
Манджата преди 9 месеца
Не стига че ни пръскат със самолети, облъчиха ни с 5г, чипираха ни, откраднаха ни ДНК- сега искат и това да ни излъжат че работи. Няма да се вържем
5
2
 
11
 
! Отговори
мухахахахаха преди 9 месеца
Ах, Радка Аргирова, продажният блоб фиш пак се е намърдал на софрата! Каква изненада!
4
2
 
10
 
! Отговори
мда преди 9 месеца
четох до НПО и спрях !
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още в заглавието - ЛЪЖА! Няма ваксина против рак. Има ваксина против папилома вирус, който МОЖЕ понякога да е причина за образуването на рак. Да не говорим колко е спорна тази ваксина и какви тежки смъртоносни ефекти има, в целият свят има хиляди трагични случаи вече.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ама вие сериозно ли мислите, че някой ще ви се върже?!