Ваксина смалява туморите и пази от повторна поява на рак

Прогнозират, че първите достъпни ваксини ще са след 5 години
Обновена: 27 юни 2023 21:09 | 27 юни 2023 21:07, Стела Стоянова
80
Ваксина смалява туморите и пази от повторна поява на рак
Снимка БГНЕС

Очаква се следващият голям напредък в лечението на рака да бъде ваксина, която смалява туморите и предотвратява повторната поява на рака, съобщи АП, цитирана от БТА.

След десетилетия, прекарани в провеждането на проучвания с ограничен успех, учените твърдят, че изследванията са достигнали повратна точка. Мнозина вече прогнозират, че след пет години ваксините ще бъдат достъпни.

Това не са традиционни ваксини, които предотвратяват заболяването, а ваксини за смаляване на туморите и предотвратяване на повторната поява на рака. Тези експериментални лечения целят да се справят със заболявания като рак на гърдата и белите дробове, а тази година учените съобщават за напредък при смъртоносния рак на кожата, наречен меланом, както и при рака на панкреаса. „Успяваме да направим нещо, което да работи. Сега трябва да го накараме да работи по-добре“, каза д-р Джеймс Гъли от Националния раков институт на САЩ.

Учените вече имат по-добра представа за това как ракът се крие от човешката имунна система. Ваксините срещу рак, подобно на други имунотерапии, стимулират имунната система, за да може тя да намира и убива раковите клетки. Някои нови ваксини пък използват информационна РНК (иРНК), която е разработена за лечението на рака, но беше използвана първо за ваксини срещу COVID-19.

„За да работи ваксината, тя трябва да научи Т-клетките на имунната система да разпознават рака като заплаха“, обясни д-р Нора Дайсис от Института за ваксини срещу рак към Медицинския факултет на Университета на Вашингтон в Сиатъл. След като вече са обучени по този начин, Т-клетките могат да отидат във всяка точка в тялото, за да се справят с опасността. По думите й пациентите доброволци са от решаващо значение за успеха на изследванията.

Напредъкът при ваксините обаче представлява предизвикателство за учените. Първата такава ваксина, наречена „Провендж“, за лечение на рак на простатата беше одобрена в САЩ през 2010 г. Тя изисква имунните клетки на пациента да бъдат обработени в лаборатория, след което да бъдат върнати обратно в организма чрез интравенозна инфузия. Има и лечебни ваксини за рак на пикочния мехур в ранен етап, както и за напреднал меланом.

„Ранните изследвания на ваксини срещу рак се провалиха, тъй като ракът надхитри и надживя слабата имунна система на пациентите“, призна Оля Фин, изследовател на ваксини в Медицинския факултет на Университета в Питсбърг. Сега Фин е насочила вниманието си към пациенти, при които заболяването е в ранен стадий, тъй като експерименталните ваксини не са помогнали при по-напредналите случаи. Нейният екип планира проучване за ваксина при жени с нискорисков, неинвазивен рак на гърдата, наречен дуктален карцином in situ.

Очаква се да бъдат разработени и други ваксини за борба с рака. Съществуващи вече от десетилетия ваксини срещу хепатит Б са способни да предотвратяват рака на черния дроб, а ваксините срещу човешкия папиломавирус, въведени през 2006 г., могат да се справят с рака на маточната шийка.

Американските компании Moderna и Merck съвместно разработват персонализирана иРНК ваксина за пациенти с меланом, като мащабно проучване ще започне тази година. Ваксините са персонализирани за всеки пациент въз основа на многобройните мутации в раковата тъкан. Персонализирани по този начин, те могат да обучат имунната система да намира мутационния отпечатък на рака и да убива вредните клетки.

„Общо взето всяка ваксина трябва да бъде разработена от нулата. Ако не беше персонализирана, тя вероятно би могла да бъде направена за жълти стотинки, точно като ваксината срещу COVID“, каза д-р Патрик От от Института за ракови заболявания „Дана-Фарбър“ в Бостън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: ракваксина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
Стига бе ! преди 9 месеца
Сега от какво ще умират хората ? За Ковида се напънаха и извадиха ваксина за 3-месеца ! Рака е масов убиец и от него *** много повече отколкото от ковид защо разработките не се ,разсекретят,, и всички който се занимават със проблема не се информират и финансират щом има реален успех ,а не някакъев шанс само ! Иначе колко му е едно,колективче, някак си да изчезне във суматохата и всичко да потъне някъде !
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Додо Липсата на познания не е заболяване и се лекува с четене, но умствения недоимък и простащината са нещо друго.
54
1
 
14
 
! Отговори
Изведнъж някой се преди 9 месеца
сети, че броя на загиналите от рак е десетки пъти по-голям от броя на загиналите от ковид, ама файда. След като настроихте целия свят срещу ваксините, които скалъпихте за 3 месеца, за да заработите някое друго милиардче. Кой ще повярва от тук насетне? Това е такава щета нанесена на човечеството, каквато не може да се изчисли просто. Медии, "елит", корпорации - всичките просмукани от корупция на най-високо ниво. какво може да се очаква от тях? Нищо освен да ни затрият в опита си да правят пари!
53
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тумори, Рак, всичко се лекува, но за неинформирания човек, ваксината (колкото и опасна да е тя) е за предпочитане, особенно с малко повечко рекламка ! А хората които разбират от радиовълни , ще знаят колко се облъчва човешкия мозък, а продуктите които приличат на храна, колко натравят организма...
52
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Я да видим тука мед експертите как ше я приемат тази ваксина. Дали пак ще е от лошите? Дали ще я откажат, за да не ги чипират? Какво ли ще стане, толкова е непредвидима реакцията на простият и необразован българин
51
3
 
11
 
! Отговори
Анон преди 9 месеца
Това от ваксините за Covit ли е? Или е същата, но с друго име. Вътре има ли чипове? Ще ловим ли пак сателитна ТВ? Само да няма 5G, че ми смущава сигналите от космоса!
50
4
 
17
 
! Отговори
Д@КастрирамеПаситто преди 9 месеца
Краварете "кацнаха" на Луната, та едно лещарство срещу рак ли няма да направят!?Колко народ изтребиха по света, правейки си с милиони хора по Света експерименти и екстраменти - все с добри намерения и за "благото" на човечеството. Примери много: Ирак,Либия,Афганистан, Югославия!?Да не забравяме Хирушима ,Наагасаки,Корея и Виетнам !.
49
4
 
17
 
! Отговори
Shark преди 9 месеца
До Един. И какъв е напредъка на Запада конкретно в борбата с рака? Точно никакъв и то съвсем умишлено! Значи за няколко месеца съчиниха ваксина против ковид, а десетилетия наред не желаят да направят ваксина против рак. Въпросът е ЗАЩО? Отговорът е ясен!
48
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пак ще има автоимунни заболявания, като от ковид ваксините!
47
3
 
5
 
! Отговори
Урсулата ни набоде преди 9 месеца
Всички ни забучи с карфици в своя голям атлас!! Изсъхнали насекоми, това сме ние!
46
2
 
19
 
! Отговори
Милиони окапаха преди 9 месеца
Падаха на талази! Никой не забеляза, никой не видя. Всички бяха заети да преживят зелените хартийки в устите си! А ситуацията продължава. Смъртността е увеличена с 10-15%.
45
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А "ваксина" против кариес, зъбобол или зъбен камък не са ли измислили? Явно не! Язък, тамън мислех да си сложа една с минимум два бустера... Дано маркетинговия отдел на Биг Фарма вземе коментара ми под внимание и бързо се преориентира за да не ме изпуснат като клиент...
44
8
 
13
 
! Отговори
Баба Гица преди 9 месеца
Заголвайте рамо и не питайте много много какво ще ви набоцкат недоУчените. Те си търсят лабораторни миш ки. Влезте в позицията на тези симпатични малки, бели бозайници, които даряват живота си за благото на човечеството, за намаляване на въглеродния ви отпечатък до 0 и т.н. позитивни и желани ефекти. Смаляването не означава ликвидиране. Никоя химия не може да свърши работата ВИ да се грижите и помагате на тялото си да се самоизлекува. Ние сме тук, защото природата ни е дала всичко да сме живи.
43
4
 
1
 
! Отговори
Paz преди 9 месеца
Тоя пък как се изхвърли...да ти имам прогреса
42
15
 
9
 
! Отговори
Един преди 9 месеца
Някой да ми обясни как тези открития и прогрес като цяло се случва в западния свят, а не в Русия и Китай? Последните 2 май само копират напредъка на Запада и то по жалък начин. Бих желал к0пейките тук, които не са малко да ми го обяснят това.
41
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фарма-мафия!
40
0
 
0
 
! Отговори
Paz преди 9 месеца
Космонавтее....все пак затова те уважавам...поне им се пробваш.
39
7
 
9
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
За съжаление, Ковид операцията, която си присвои думата "ваксина", изкллючително много орони имиджа, на това иначе добро изобретение, наречено ваксина... но да се надяваме че ще видим някоя революционна генна терапия скоро, за да сложи карай на тоя ужас наречен рак..
38
7
 
35
 
! Отговори
Труд преди 9 месеца
След ковида вече не вярвам на новите ваксини. Търгашите изместиха медиците.
37
4
 
7
 
! Отговори
До космонавт преди 9 месеца
Това обяснение, все едно го е написал някой шизофреник. Ако това е мисълта, която тече в главата ти, по-добре е да спреш да се напъваш. Мисловната дейност не ти се отдава. И не си никакъв космонавт. За тях е задължително да са в добро здраве, а ти имаш психически отклонения.Не смятам да ти давам обяснения. Ти така или иначе няма да схванеш.