Oтбелязваме 186 години от рождението на Васил Левски

Каква е програмата в Карлово?
Обновена: 18 юли 2023 08:19 | 18 юли 2023 07:44, Александър Попов
42
Oтбелязваме 186 години от рождението на Васил Левски
Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме 186 години от рождението на Васил Левски, почитта към него ще бъде отбелязана в различни градове на страната със специална програма.

Васил Левски е идеолог на българската национална революция, организатор  и ръководител на българското националноосвободително движение.  

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски,, е роден на 18 юли (6 юли ст. ст.) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Учи във взаимно училище в Карлово, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. От 1855 г. е послушник при вуйчо си Хаджи Василий, таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора, учи две години в класно училище в Стара Загора и изкарва едногодишен курс за подготовка на свещеници. На 7 декември 1858 г. приема монашеството и името Игнатий в Сопотския манастир „Св. Спас“ под мантията на йеромонах Кирил, а през следващата 1859 г. Пловдивският митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон.

През 1861 г. под влияние на Георги Сава Раковски, Левски се посвещава изцяло на революционното дело. През 1861 г. Левски заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград, където заради храбростта и ловкостта му е наречен Левски.

В периода 1864-1867 г. Васил Левски е учител във Войнягово, Карловско, и в село Ени кьой, Тулчанско. През 1867 г. той се прехвърля в Румъния, за да се включи в подготвяните за преминаване в България въоръжени чети.  През 1867 г. се включва във формирането на Втората българска легия.

Осъществява две обиколки в България - първата от 11 декември 1868 г. до 24 февруари 1869 г. и втората - от 1 май до 26 август 1869 г., по време на които изгражда първите революционни комитети в България - в Ловеч, Плевен, Карлово и Сопот. През есента на 1869 г. участва в създаването на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ, Румъния.

На 27 май 1870 г. отново се връща в България и изгражда Вътрешната революционна организация (ВРО) в страната. На Общо събрание на БРЦК в Букурещ (29 април-4 май 1872) е утвърден за „главен апостол на цяла България, Тракия и Македония“, след което напуска Букурещ и продължава апостолската си дейност в българските земи.

На 27 декември (ст. ст.) 1872 г. е заловен от турските власти в Къкринското ханче (намиращо се в село Къкрина, Ловешко). От 5 до 10 януари (ст. ст.) 1873 г. е разпитван от Специална следствена комисия, която на 14 януари (ст. ст.) изготвя заключителния протокол, с който предлага  да бъде осъден на смърт. На 22 януари ст. ст. със султанска заповед на Абдул Азис смъртната му присъда е потвърдена. На 6 февруари ст. ст. (18 февруари н. ст.) 1873 г. е обесен в покрайнините на София от турските власти.

След смъртта му в широка употреба влиза прозвището Апостола на свободата или само Апостола, за което заслуга има писателят Иван Вазов.

Тържествата в Карлово

С тържествена света литургия в храма „Свети Никола“ в Карлово от 9:30 часа ще започне отбелязването на 186 години от рождението на Васил Левски и празника на града. Цветя и венци ще бъдат поднесени на гроба на майка му – Гина Кунчева.

В 10:15 часа на площад  „Васил Левски“ ще бъде посрещнат националният туристически поход „По стъпките на Апостола“, ще бъдат издигнати знамената на Република България и на Карлово и ще бъде отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му. В 11:00 часа в зала „Васил Караиванов“ ще се състои среща на участниците в инициативата „150 урока за Васил Левски“. Половин час по-късно в къща музей „Васил Левски“ ще бъдат връчени наградите на фондация „Васил Левски“ и комитет „Васил Левски“.

Програмата продължава в 20:20 часа с изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет от музея и шествие.

В 21:00 часа на площад „Васил Левски“ ще се състои тържествен митинг – заря. Очаква се в програмата да участва държавният глава Румен Радев. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия. Румен Радев ще произнесе слово и ще отдаде почит пред паметника на Апостола на свободата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Васил Левски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стига с тоя Левски, че ми писна!
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Американското посолство ни поздрави в Туитър с рождението на Левски и написаха, че той е герой, далеч надхвърлящ границите на страната и времето си и наследството му е безсмъртно. А Митрофанова каза ли нещо за него?! Не!
31
1
 
3
 
! Отговори
българина днес преди 9 месеца
Окупиран и свободен аапаахаах
30
1
 
2
 
! Отговори
С КВО преди 9 месеца
С ПОКЛОН КОЛОНИАЛЕН КЪМ САЩ ЛИ????
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Светла ти памет, Апостоле.
28
8
 
5
 
! Отговори
Левски преди 9 месеца
Срам ме е от Радев. Не съм военолюбец, а мир ще има когато турските нашественици напуснат България, а не когато българите спрат да се борят за свободата си. Радев е позор.
27
3
 
3
 
! Отговори
Кънчо преди 9 месеца
Чета коментарите и за пореден път се убеждавам колко сбъркан народ сме. Наистина си заслужаваме съдбата, даже съдбата е прекалено милостива към нас при наличието на толкова де.б.или дето не зачитат нищо и нищо свято няма за тях. Изхождат се за всичко и всеки... срам е да четеш такива коментари под стратия за най-светлия българин...
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чуждестранните шпиони пак са се изказали против Левски както всеки път.
25
7
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 9 месеца
Днес празнуват " хубавиците и хубавиците " , изкукуригалите и замесените старци в престъпните схеми и практики, на банките и банковите служители, както и техните " помагачи " от ромски произход живеещи в град Левски и околните му села . Славата им се носи на всякъде по света .
24
11
 
9
 
! Отговори
факт преди 9 месеца
всяка държава си измисля герои но ние прекаляваме ! на времето учехме как хъшовете в кръчмите в Румъния решавали бъдещето на България , което само по себе си е смешно .
23
3
 
9
 
! Отговори
Д@КастрирамеПаситто преди 9 месеца
Ако можеше да възкръсне и да види до къде ни докара СДС-Чумата, със сигурност Апостолът на Свободата би се върнал отново в небитието.Но се питам - дали Апостолът би изпразнил едно шишане в кратуната на безпродника-българомразец Сулюйман Паситто?
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако след 2000 години някой историк реши да изследва ТБД, която отдавна е археологическа забележителност, ще се натъкне на един факт.В нея не се говорело за нищо друго освен за Левски.
21
5
 
8
 
! Отговори
Германец преди 9 месеца
"Не съм сигурен, че са били изтощени всички дипломатически средства за постигане на мир. Васил Кунчев е държал да продължава с терористичната си дейност, от което е страдало мирното население." -- Румен Рубльов, вероятно.
20
2
 
7
 
! Отговори
Дондуков е под преди 9 месеца
Обсада от евроатлантически НАТОвски войски а Диктаторът Радеффф Лукашенко се крие в Бункеро.Самолетите кражът!
19
3
 
5
 
! Отговори
Антикомунистка София преди 9 месеца
До 26 Ами руz ките комунистически сфине мисля аз!
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 22 Кой е бил тиранина? Защото тогава българите са били свободен народ с вяра и собственост. Българите са можели тогава да отидат и да учат във Франция в Сорбоната. От 9.09.1944 г. Българите са нямали право на собственост, вяра и са били разстрелвани на границата. Че казвате кой в случая е тиранина? Дали Османската Империя или руския вмирисан ботуш. Вие как смятате?
17
3
 
5
 
! Отговори
Левски мрази Рушия преди 9 месеца
И руските хомосексуалисти като Иванчо ходжи Панчович и Граф Игнатиев про дядото на Радев
16
1
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 9 месеца
Да се кръсти летище София Васил Ревски ако те Метеорит да го удари и тия които са против дано!
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Истински български патриот, който е няма нищо общо с Русия.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Левски е бил военилюбец и е желал войната, защото се е борил срещу тиранина и е организирал незаконни революционни комитети. Радев е позор.