Дори при неволно вдишване на фентанил за минута настъпва смърт

Антидот има, но не и в България, каза експерт
20 юли 2023 08:58, Елка Василева
39
Дори при неволно вдишване на фентанил за минута настъпва смърт
Снимка: bTV

„При отваряне на пратка с фентанил дори при неволно вдишване за една минута резултатът ще бъде летален“. Това каза Стефан Бакалов, началник на отдел „Борба с наркотрафика“ на Летище София, пред bTV.

Още по темата
Министерският съвет обяви създаването на нов орган, който да се бори с вноса и разпространението на наркотиците. През последните дни стана ясно, че изключително опасният наркотик фентанил вече е засечен в България и има няколко смъртни случая заради него.

„Още преди 5-6-години предприехме мерки служителите, които ежедневно отварят наркопратки, да работят с ръкавици и маски. Наистина при отваряне на пратка с фентанил и при вдишване за една минута резултатът може да бъде летален“, коментира Бакалов.

Фентанилът по дефиниция е силно обезболяващо, което се използва в хуманната и синтетичната медицина. Една от причините подземният свят да се насочи към този наркотик е, че от много малко количество има голяма печалба. „От 1 грам фентанил се правят 10 000 дози. Когато това се прави в лаборатория, всяка една доза е правилна. Когато се прави в домашни условия, няма как да бъде толкова прецизно“, обяснява Бакалов.

Антидот има, но не и в България. За последната година в Съединените щати благодарение на този антидот са спасени животите на 40 митнически служители.

Начините на трафикиране са няколко, като най-често се използват пощенски и куриерски пратки, тъй като не е нужно да бъдат изпращани големи количества, за да има печалба.

Няма как фентанилът да бъде разпознат визуално.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
A3 преди 9 месеца
Не трябва да допускаме тези *** да ни залеят в България. Тази логика че наркоманите сами са си виновни е грешна ! Не трябва да има предлагане на тази гадост. Освен смърт ще доведе и до деградация на обществото като цяло !
33
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 31 преди 9 месеца
Не ми се прави на отворен и не коментирай на ангро, когато не си запознат.Човекът работи в тази област повече от 20 години. Има неизброимо много случаи на заловени незаконни субстанции, държавни и европейски отличия. Освен това заедно с колегите си води информационна и образователна кампания за вредата от наркотиците сред подрастващите в училищата. Изобщо първокласен специалист и експерт. А ти, като не знаеш, по-добре си мълчи. "Всяка жаба да си знае гьола!" и да си квака там!
32
0
 
0
 
! Отговори
Това е преди 9 месеца
Вярно но чистотата на дрогата , трябва да бъде много висока . Няма самоуважаващ се дилър , който да не сече стоката за да изкара повече пара . Наркоманите измряло във Варна , най- вероятно са боцнали сечена доза , която не ги е удовлетворила и после са взели много голямо количество . По принцип , това е съдбата на наркомана
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този експерт по наркотиците само приказва, а нищо не е хванал.
30
3
 
2
 
! Отговори
maca преди 9 месеца
Фентанила е нищо, упойка за слонове, но виж карфентанилът е друга бира, убива за секунди. И да има антидот - налтрексон, но той трябва да се даде почти веднага, за да има ефект иначе няма полза.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интересно ... За "райския газ" имаше много по-голяма и дълга кампания, отколкото за херцата и фентинила ...
28
0
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 месеца
ДОКАТО ШЕФА НА ГДБОП ,ТРИМА ПРОКУРОРА, И ПОЛОВИНАТА ОТ СЕКТОР НАРКОТИЦИ СА НА ЗАПЛАТА КЪМ ДВАМА СТОЛИЧНИ НАРКОБОСА ОТ 4 ГОДИНИ НАСАМ ЩЕ УМИРАТ ХОРА И ЗАРИБЯВАТ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА С НАРКОТИЦИ. ИМА НАРКОГРУПИ С ПО 20 СВИДЕТЕЛЯ И ХВАНАТ ЕДИН ТИР С НАРКОТИЦИ, И НИЩО....(СЪДИЯТА И ПРОКУРОРА СА ВЗЕЛИ ОГРОМНА СУМА ПАРИ)
27
2
 
8
 
! Отговори
Ел преди 9 месеца
Гледах интервю с този експерт - рядко интелигентен и грамотен човек в изказа и поведението си. Дано думите му стигнат до повече хора!
26
0
 
0
 
! Отговори
гена преди 9 месеца
една има там на наркоотици и със семержиев се врътка а буята гледа с фантенол и тревка да види татуси
25
1
 
3
 
! Отговори
Създадохте преди 9 месеца
Стари органи, нови органи ... да не казвам какви органи сте всичките.
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До анти-*** Бий си една ваксинка за измисленото ковидче и си трайкай мен :))) Бил съм охрана с доста хора, виждал съм какви ли не чудесии, аз също съм опитвал почти от всичко, но като си в такова обкръжение нема как, само мисирка като тебе може да ги приказва тези неща :))) Имало антидот, ще кажеш е ухапване от отровна змия, смех в залата за измисленото експертче :)))
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако наркотикът не е смъртоносен, няма проблем, бизнесът да върви. Ако е смъртоносен вече се задействаха. Клиентелара измира.
22
1
 
0
 
! Отговори
спицоф преди 9 месеца
е на тестостеронен анабол фантанолан и чеше макарите на хотелиерските новобогаташчета - чадър за 200лв, бански без ддс за 340 лв, ксп на държавна хранилка без увеличени заплати , синтетичен костюм за прехвърлитопковците
21
0
 
1
 
! Отговори
смех и рев преди 9 месеца
Вече няма да порят пакетите с мачете като по мексиканските филми. България назия текническа....
20
0
 
2
 
! Отговори
Ъъъъ преди 9 месеца
"Синтетична медицина", а? Тя се занимава с лечението на синтетични хора, със синтетични мозъци. А само такъв мозък може да роди понятието "синтетична медицина".
19
2
 
0
 
! Отговори
голям удър преди 9 месеца
ще хванат пак 700 кг и ще хвърчат лимузини от мостовете .в афера пишат за новите измамници
18
0
 
8
 
! Отговори
анти-идиот преди 9 месеца
До АнонименЧовекът си е експерт отвсякъде, лично го познавам. И има много малко такива като него. това, че кратуната ти е пълна с глупости, понеже бръммарите в нея са умрели, си е твой проблем.
17
1
 
3
 
! Отговори
шаляля преди 9 месеца
До АнонименОт тоя Ухан нищо добро не идва.....мамицата им
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чакай сега, тези, които го отварят на първо място, поради чий го отварят?
15
3
 
4
 
! Отговори
? преди 9 месеца
Антидот има, но не и в България...Да питам Що? Ли няма смисъл? Да умират децата е радост за България.