Летният сезон е труден и ще бъде кратък, няма ги германците

Печалбата е свита, хотелиерите са на ръба на оцеляването, казва експерт
20 юли 2023 18:30, Елка Василева
117
Летният сезон е труден и ще бъде кратък, няма ги германците
Снимка: архив, БГНЕС

Летният туристически сезон се оказва труден за хотелиерите. Той ще бъде кратък и няма да достигне нивата от предковидната 2019 г. Това обясни пред БНР Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация и председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци.

Още по темата
В началото на септември някои хотели ще затворят, каза той.

„Но тази седмица приключва т.нар. дупка и хотелите масово вървят към запълване. В началото добре се пълниха тези от висока категория, но имаха и добри намаления“, обясни Щерев.

Печалбата е свита и хотелиерите са на ръба на оцеляването, посочи още той.

„Няма ги немците. Беше ясно, че сезонът ще  е труден. Не знам защо се правеха коментари за  много добър. Липсват около милион и половина туристи. Крайният резултат според моите очаквания и разчети няма да е добър. Инфлацията е сериозна. Ще бъде въпрос на оцеляване. Така не може да се поддържа персонал и да се обновява базата, за да се печелят клиенти“, каза Щерев.

Войната също оказва влияние, категоричен е той. „Шумът за водата. Имаше застой на записванията“.

Георги Щерев смята, че българската държава трябва да потърси компенсации от европейските институции. Намира необходимост и от мерки за привличане на туристи извън активния сезон.

„Ако не направим нещо, догодина ни очаква и по-лош сезон. Немските туристи започваха да летят от 24-ти април. Сега летят от 10 юни. Трябва държавата  да работи заедно с големите немски туроператори и да се направят програми със стимули. В момента те се дават само от хотелиера“, каза Щерев.

Държавата да се намеси и в кредитирането и да даде гаранции, призова още той.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска организация са предложили пакет от стимули и за вътрешния пазар, в това число и предоставянето на ваучери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До морскида да поне да беше прясна рибата а тя замразена.
67
0
 
2
 
! Отговори
парите са в крадците преди 9 месеца
Точно сега празнуват Илинден в ресторанти по брега и не им дреме и пyка колко струва лука.
66
1
 
9
 
! Отговори
ЗАЩО преди 9 месеца
Преди два дни бях в Огняново .Уникално - Родопите , Кухнята е различна от София , Пловдив и Бургас - всичко е чисто , без колци в доматите . Та на темата - двама човека - поръчах бутилка ракия , пилешки дреболии по селски , салата подобна на Капрезе но по богата с пилешки филенца и сушени домати и катък .Решихме да опитаме и Рибай Стек - телешко месо - имаше два варианта - сервитьора каза - това не можете да го поръчате , защото е за 4 човека , тоест човека беше прав - а стека беше 35 лева .
65
4
 
0
 
! Отговори
Бански преди 9 месеца
При тез жеги в Европа няма как да не дойдат на талази.
64
0
 
11
 
! Отговори
Нямам търпение преди 9 месеца
да ви видя да фалирате до един, гнусни мутри разсипали Черноморието! Нямам търпение да видя и гладна и безработна и невъзпитаната "обслужваща" ***, вашият огледален образ! Будалите излъгани веднъж да си губят отпуските и парите за да се "наслаждават" на отвратителни услуги, храна, напитки и обслужване, при това на безобразни цени, явно са на привършване...
63
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Хаха, така и не разбраха че организираните екскурзии приключват като концепция. Вече всеки сам може да си организира на одеални условия. А да си помисляд дали тоя Люлин дето са си с претнали минава за идеални 7слоеия. Мухахайя.
62
1
 
8
 
! Отговори
До вестникарска кука преди 9 месеца
Льольо, по телевизията персонала сам се хвалеше с пържолата! В чужбина била на двойна цена!
61
1
 
14
 
! Отговори
ДС преди 9 месеца
дъщерната фирма на КГБ, раздаде куфарчетата да се изперат милиардите със строежи по курортите! Много им дреме за туризма!
60
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Надпис в хотел на Слънчев Бряг:"Хотелът няма да работи през юли и август. На почивка сме в Гърция."
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво става, нали чакахте 8 милиона туристи? Пристигнаха ли?
58
1
 
16
 
! Отговори
морски преди 9 месеца
Не ги мислете плачещите...мутрите и алчните тарикати. Порция кaлкан е 40лв.- килото на кaлкана е 35лв. Щом продължават години и не фалират....ясно е!
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стига с вестникарски куки бе шаран! Тия писани и за 600 лева са за такива шарани като тебе!
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И 3 пържоли, 650 лева!?
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А бе България не е харесвана от българите,та камо ли от чужденци! Една добра дума за България не съм прочел! Болшинството ходят из Европа и цъкат с език,но връщайки се не носят хубавото което са видели.
54
0
 
22
 
! Отговори
Alabala преди 9 месеца
Аз имам имот в Бургас а не съм ходил на море там от години, сами можете да си представите колко ми е писнало от нашите тарикати, от години ходя по Гърция, и като слушам от приятели и познати от София та вече чак до Ямбол и Сливен масово почиват в южната ни съседка, хотелиерите вместо да чакат на държавата, да седнат и да си анализират услугата която предлагат, защото ско до преди години все имаше руснаци и украинци за прецакване, сега се очертава дълго време да ги няма и ще трябва да св променят
53
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Понеже черноморието се превръща в милитарна зона на НАТО,нас ни бомбардират от началото на лятото с реклама на гръцките плажове! Демек ходете в Гърция,там е истината! Политика!
52
0
 
18
 
! Отговори
MNENIE преди 9 месеца
Черно Море е Мръсно , за сметка на това Скъпо . Явно и Германците са видели сметка 650 лева за 100 грама пържола .
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вярно е че хотелите и ресторантите не са виновни в 100% за ситуацията. Станахме агресивна страна,не дотам чиста,с всекидневна имиграция,с бежанци по черноморските хотели,с рускоукраински апартаменти по курортите! Събрахме пияндурите на Европа ....и така!
50
4
 
14
 
! Отговори
ЕС Форевър преди 9 месеца
Няма ги руснаците, а украинците са на пълен пансион, платен от българите! Германците, англичаните и скандинавците, които идват, са хора от най-долната прослойка на обществото и нямат пари за харчене, трима души поръчват една супа с три лъжици и пият най-евтината водка!
49
0
 
22
 
! Отговори
…. преди 9 месеца
В Гърция огромна част в малките хотели на рецепция седят собствениците, по цял ден обслужват туристите си и са винаги на разположение да помогнат, в България *** иска да е тарикат да има коптор, ама с него за един сезон да изкара за С класи за цялата рода ще мизерувате и ще се чудите от къде ви е дошло ***