Как родните пожарникари се борят с огнената стихия в Гърция?

"Когато пламъците са около теб, единственото, което те спасява, е да действаш хладнокръвно"
24 юли 2023 20:16, Красимир Ангелов
3

70 български пожарникари се борят с огнената стихия в съседна Гърция. За неравния сблъсък на човека с пламъците разказва един от българските пожарникари.

"Когато пламъците са буквално около теб, единственото, което те спасява, е да действаш хладнокръвно и да си бърз. Много бърз", разказва Мартин Николов, който в момента е в Солун.

"Пристигнах в събота с още 49 колеги, допълнихме нашия екип тук и сме общо 70. Планът е този екип от 50 човека да остане поне до края на седмицата, като при необходимост този период може да бъде удължен", обясни Николов по телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата
"Към момента в тази част на Гърция, в района на Солун и Халкиди щетите от пожарите това лято не са много големи", призна пожарникарят.

Въпреки това, паниката е обхванала цялата държава. А в бъдеще загубите ще се преизчисляват. Много туроператори отменят полети и резервации. Стотици туристи трескаво напускат островите. А и прогнозата не дава надежди за положително развитие на обстановката.

"Пожарният индекс е много висок, тъй като двадесети ден продължават огромни горещини и сухо време. Температурите са между 38-40 градуса, не по-ниски, което е сериозна предпоставка за големите пожари", каза Мартин Николов.

А гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис лично благодари на нашия премиер за помощта.

От генералното консулство на България в Солун препоръчват всички български граждани, които се намират в райони с непосредствена опасност от пожари в Гърция, да следват указанията на местните компетентните власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На Гърция уж и помагат от многострани в ЕС. Какво и помагат, като нямат ни един самолет за гасене на пожари? Турция поиска и получи помощ от Русия два. И се справиха. Поемат наведнуж по 12 тома вода. Но гърците дадоха на Украйна много оръжие. включиха се в санкциите. за да извадят огромен келепир от превоз, сега нямат очи да искат помощ пт Русия. Има защо да горят.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гърция има много бойни самолети. Защо няма достатъчно авиация за гасене на пожари? Зашо няма самолети за гасене на пожари?
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Доживяхме България да помага на Гърция да се справя с бедствията!

Спонсорирани публикации