Промените в Конституцията - на парче, липсва яснота защо се правят

Любомир Стефанов и Христо Панчугов за предложенията на ПП-ДБ
24 юли 2023 19:33, Анисия Иванова
62

Идеята за това 24 май да бъде национален празник е прекрасна инициатива. Но с това като че ли се прави опит да се прикрият и други неща, каза политологът Любомир Стефанов. Той коментира и други идеи за промени в Конституцията, представени от ПП-ДБ, като например премахването на служебното правителство.

"Това е една перверзия – няма такова нещо като "служебно правителство". Правителството се избира от парламента", обясни Стефанов. Според него обаче, "тези, които предлагат промените, не трябва да ни ги хвърлят на нас и ние да ги тълкуваме".

Стефанов е на мнение, че на близо 2 млн. души, които не гласуват, трябва да бъде обяснено защо се правят тези промени и дали това не е само с цел "да се натрие носа на гражданина Румен Радев".

"Разговорът е на парче. Сядат на една маса седем-осем човека, но не чувам кохерентен разказ, има споделяне на идеята, но не чувам макроразказа, не чувам политическия разказ. Гражданите живеят заедно именно на база споделени ценности и споделена посока - например, какво българските граждани ще ги накара да се чувстват по-българи и по-горди, след тези с промени в Конституцията?", обясни политологът.

По думите му направените предложения за промени са "на парче" и приличат на "речитатив".

"Намеренията са добри, посоката е правилна. Но политиците, освен да се занимават само с технократски разкази, трябва да обяснят какво ще се подобри", допълни Стефанов.

Той е на мнение, че независимо дали управляващите избягват думата "коалиция", те на практика са такава.

Трябва да има обяснение защо се прави тази инициатива за промени в Конституцията, коментира политологът Христо Панчугов пред Bulgaria ON AIR по повод предложението 24 май да бъде национален празник.

"Приветствам тази инициатива, но тя върви с това да се обясни защо се прави. Ако това остане само и единствено с идеята, че сменяме празника, това ще породи редица проблеми. Не бива да се оставя на нас да отговаряме на това. Необходимо е да има обединение около тази идея, за да премине тя", обясни Панчугов и допълни, че тези, които са предложили промените, трябва да ги защитават постоянно и да ги обясняват на хората.

Според него с предложените от ПП-ДБ промени се прави опит да се прикрие факта, че каквото и споразумение да сключат управляващите, в него ще влиза и ДПС.

"Няма как да се правят конституционни реформи, без все пак да има някакво мнозинство, без ДПС да участва. По-чисто и по-откровено е да се концентрираме върху естеството на тези промени, вместо да ги прикрием и да измислим война в Албания, например", посочи политологът.

Той даде пример с идеята за ограничаване на броя на мандатите на кметовете до два. По думите му трябва да има водещ принцип, който да важи и за премиерите, например.

"Има принцип или няма принцип? Само че, това че някои хора са се сетили, че има феодални кметове, не означава, че на парче може да се правят промени. Трябва да има принцип и да отговорят какъв принцип ги движи тях. Да приемем, че има кмет, който управлява добре. Как ще обяснят на гражданите, че той не може да управлява повече от два мандата?", каза Христо Панчугов и изрази съмнение, че вероятно голяма част от промените, представени от ПП-ДБ са там, "само за да изглежда, че имат цялостен проект" и усилията не са концентрирани само в частта за съдебната власт".

"Трябва да спрем да виждаме политически формации, всяка от които дърпа в своята си посока. Те ще продължат да бягат дълго от определението "коалиция", предстоят местни избори. Но това изглежда смешно в очите на нормалните български граждани. Те очакват да видят някаква крайна цел и защо се прави всичко това", настоя политологът.

Панчугов е на мнение, че промените в Конституцията ще минат през гласуване, което ще бъде общо и крайният резултат ще бъде приписан на всички, които са гласували за тях.

"Никой няма да го пришие само на едната политическа формация, ще се припише на всички", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 10 месеца
Реформата в съдебната система има за цел ПП-ДБ да си назначат техен глаен прокурор. Въпросът за Националния празник е повдигнат е почочен от американските им ментори поради геополитическите вихри в региона и има за цел да подбуди етнически проблем в страната. Един културен празник колкото и да е значителен не може да замени празник свързан основаването на Третата Българската Държава. Тези празници засягат две разлини сфери на общественния живот. Само елементарни хора могат да предложат това.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези двамата никога не са имали ясна позиция кое е правилно и кое не. По всяка тема и винаги шикалкавят.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
90% от така наречените ни "избранници" дори не са прочели Конституцията и не знаят какви промени трябва се обсъждат и приемат.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато ни управляват неграмотници, нищо добро не ни чака. Лъжците са обучавани в най-добрите западни университети. Внимавайте за кого гласувате!
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това за 2 мандата на кметоветте, ГЕРБ и ДПС няма да го пэдкрепят освен, ако броенето на мандатите не започне от приемането на закона!
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Конституцията се съгласува с Истанбулската конвенция от ГЕРБ-Подмяната-ДПС.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Правят се за офашизиране, османизиране и радикализиране на софийските евролеви геове, по западноевропейски модел. Конституцията ще се Истанбулизира по Истанбулската конвенция. Ще забравите кой ви е освободил, ще съжалявате, че сте излезли от родната , на ГЕРБ-Подмяната Османска империя.
43
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
ако вие сте ни ЕнТелигенцията платена от путин през радев,борисов,доган...Бог да пази България!!!Бог да пази България от...САЩ и Свободният!!!Война е...к-рв-ите на магистралата!!!ЕС ...е камикадзе заради зависимостите...децата на САЩ няма да умират за руски обслужващ персонал!!!да е 3.та ядрена...ще е 5 часова!!!Бог да пази САЩ и Приятели!!
42
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
Средновековието...Писмеността...Храмовете ни...съхраниха България!3.ти март е празен чек,манипулират ни как трябвало да позволяваме на руснаците да ни ограбват и убиват!!!след турското...руско...чудовищно,Възраждането бе по време на турското...!!училища...църкви,руското робство закрива училища,руши църкви,убива жени и деца и ви налага да учите руски!!!само факти!!!без 3-та ,няма начин,руските дано ви пратят ковчези с чекмеджета!Бог да пази САЩ!
41
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
500 г. турско робство а след него руско...Писмеността ни...Пайсии Хилендарски с неговото..."о...неразумни..."с Кирилицата създадена за Нрода ни ни призова да сме...Свободни и Смели!!!24 май е най Българският Национален!!!няма руснаци...няма американци!!!руските с минусите нищо не променяте...Свободна България от руският гнет и грабежи Братя!!!не срамете и предавайте децата си...Апостола...стига вече!!!
40
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
уоу каква "Е.телектуална" немощност,нагли платени от мАсква нищо не казващи,не разбиращи как искате да живеете...ви облъчват през руската пропаганда...тези са за съд и затвор!!!САЩ и ЕС..еС е зависим от Кгб и е в основата финансиращи ф.ш.сти на предстоящата 3-та СВ!!!САЩ ви гарантира,че няма да се отрече от Бог...и Човеците!!!
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гониш един крадец и лъжец и национален предател,идва на негово място друг национален предател. Продажник гони продажник.Продажникът се преструва на друг,докато вземе властта и докара фашизма си и фашистките си репресии срещу народа.Пак народът,излъган,отново трябва да се бори за свободата си.Няма спокойствие за народа.Сменят му националния празник,с педераски празник на софийските геове.Освобождението на България, свободата, за която са се жертвали националните ни герои, бива заплюта от геовете.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отговорът на въпроса, кой трябва да бъде националният празник на България е много лесен: За какво са се борели нашите национални герои? Националните ни герои знаят по добре от софийските геове. Отговворът е: За национално освобождение. Кога е националното освобождение? На 3 март 1878 година. Точка.
37
5
 
9
 
! Отговори
Кристално ясно е преди 10 месеца
от посолството се опитват да разгневят хората за да може да обявят военно положение - то за това БАН-ския плъх иска да докара 5000 американски окупатори в България
36
3
 
6
 
! Отговори
Възмутен преди 10 месеца
Десетки хиляди в България са без завършено образование или без професионално образование и една част от тези мишоци седят в НС, повтарям без завършено образование! И тези хорица искат да пишат конституция! Хора веднага на улицата! Това е светотатство!
35
3
 
10
 
! Отговори
Оставка преди 10 месеца
На премиера, защото и той застава зад това. Оставка
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Предлагат ни да не празнуваме освобождението си, така ли? Нека 24-ти май да стане национален празник, но да си остане и 3 март. За над 1300 г. от съществуването си е нормално да имаме много празници.
33
3
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Какво ревете бе про'с'таци неграмотни?! ВИЕ си ги избирате!
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За националният празник сигирно няма друга държава която така да си го променя И да Руската Империя води война с Турция за нас какви са и били подбудите имперски добре но защо не ни подкрепи Имперска Англия или Франция това че те са видели у нас килипир за тях не означава че ние трябва да затрием тази дата защото е свързана с Русия онази другата не тази в която се е превърнала пид действията на Запада Ленин затри оназ Русия срещу парите от Германия това не означава че ние трябва да се затрием
31
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Mного е ясно - посолството е наредило.