Спасителите съветват: Деца до 12 г. да не влизат сами в морето

Язовирите и езерата също са опасни
7
Спасителите съветват: Деца до 12 г. да не влизат сами в морето
Снимка: БГНЕС

„Непознаването на обстановката, в която отиваме, неумението да си помогнем и незнанието как да помогнем на другия са опасни”. Това каза Васил Алексиев, инструктор Водно спасяване БЧК- Бургас пред NOVA NEWS,след като деца се удавиха в язовир Камчия на 15 юли.

Още по темата

„Язовирите и езерата са опасни, защото горният слой на водата е топъл и подвежда хората. Много от езерата са обрасли с водорасли, което затруднява плуването. Има камъни, скали, което допринася за по-трудното влизане, излизане”, коментира Алексиев.

Той припомни правилата за водно спасяване на БЧК – деца до 10-12-годишна възраст да не бъдат оставяни сами да се къпят във водоеми. Винаги трябва да бъдат с придружител – дали родител, дали познат.

„Има инструкция от МС, според която всички водоеми трябва да са обезопасени – минимално, средно и максимално. За обезопасяване – трябва да бъдат обозначени скали, тиня, водорасли, за да може хората да са максимално информирани”, допълни Васил Алексиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: мореязовириезера
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Спасителите съветват да не им пречим да си гледат телефоните по цял ден.
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те децата няма как да са сами вътре... Във всеки един момент има стотици други хора у морето!
4
0
 
2
 
! Отговори
Даа преди 8 месеца
Някой "родители" правят деца само заради кефа от акта, щом спасители трябва да им казват очевадното
3
1
 
1
 
! Отговори
сега преди 8 месеца
се давят от 62-79 годишните на охраняеми плажове . За 4 дни 5 са . Готвача на обама 65 годишен -7, на созопол има още 4 случая на такава възраст . Абе слаба работа е спасителната служба . С дрехи кат на скалата, а с патерици и бири
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много язовири са без охрана,без спасители,без никакъв надзор.Не умея да плувам,но не влизам на по-дълбоко от кръста в язовира над нашето село.Тиня,малки камъчета и гадни водорасли на десетина метра навътре пречат за каквото и да било.Дъното е хлъзгаво.Водата е мощна стихия,дори при спокойно време,ако не внимаваш,те дърпа навътре и си пътник.На 37 съм,но с водата няма как да се бориш,всеки трябва да прецени адекватно ситуацията.Не се правете на супермени.Язовира отвън няма общо с това,като си вът
1
2
 
6
 
! Отговори
аз като преди 8 месеца
бях на 6-7 години се научих да плувам и не съм излизал от водата . Сега на обама готвача се удави, а сигурно е бил на фентанил . деца да не влизат - имат предвид турци дето са дебели, невъзпитани не могат да плуват - за тях на плиткото е ок .