Президентът се държи странно, като светски вариант на аятолах

Стефан Попов: Покрай служебните правителства той се овласти
27 юли 2023 11:18, Стела Стоянова
189
Президентът се държи странно, като светски вариант на аятолах
Снимка БГНЕС

"Президентът се държи странно от година-две. Откакто започна да назначава едно след друго служебни правителства, той се овласти и започна да приема това овластяване като естествена своя мисия. Той се държи като светски вариант на аятолах. Това минава всякакви граници."

Това коментира пред БНР Стефан Попов, професор по философия и социология в Нов български университет.

Запитан за намеренията да се отнеме ритуалното правомощие на президента да издава указ за избора на "тримата големи" в съдебната система – главен прокурор и председатели на върховните съдилища ВАС и ВКС, Стефан Попов коментира:

"Президентската институция има специални, процедурни, не толкова структури взаимоотношения с всички власти. Те са корективно, леко контролни. Не бих отнел това правомощие на президента. Второ, не бих го смесвал със служебното правителство. При служебното правителство той става действителен заместник на Народното събрание, което излъчва правителство."

Според него служебното правителство може да се превърне във "временно правителство", практика на базата на сравнителни изследвания в доста страни по света.

Още по темата

"Този вид - чисто служебното правителство, назначавано от президент, го няма дори в президентски републики. Това е прекалено силно лашкане на махалото от парламентарна към президентска република, от парламентарен контрол към липса на всякакъв контрол", заяви Стефан Попов.

"Конституционният съд има ключови решения и ключова вина – както за усилване на властта на служебното правителство, така и по отношение на фризирането, замразяването на конституционния процес с решението от 2003 г.", смята преподавателят по политическа философия.

Решението на Конституционния съд от 2003 г. (което парира всеки опит за по-голяма реформа в съдебната система – бел. ред.) е екзотично и несвойствено за светска държава решение. То блокира конституционния процес като в теократична държава, подчерта Попов. По думите му, партиите трябва да започнат широко и шумно публично оспорване на това решение.

"То е, със самата си поява, концептуално абсурдно. Това е много лоша бариера към нормален процес на еволюиращи конституционни промени. Трябва да падне в един момент."

Има дълбока граница какво е за Конституция и какво не е. Предложенията за промени включват 1800 думи, а цялата Конституция е от 11 500 думи. Новите текстове засягат около 15% от обема ѝ - бъбривост, която може да бъде съкратена, смята Стефан Попов.

Според него извън чисто езиковата бъбривост, "има неща, които са нормативно подозрителни, съмнителни и няма нужда да бъдат вътре".

Попов възрази срещу това "чл. 3 да се разгъва от едно изречение в четири алинеи, които щели да интегрират националната доктрина в Конституцията":

"Аз не знам каква е тази национална доктрина. Времето на националните доктрини е в 19. век. Това е излишно и вредно. Да не говорим за 24 май, който е спорен въпрос."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нямаме достоен президент след 1989г.Както нямаме достоен гл. прокурор.А да се дава за пример Гоцев Параванов е смешно и жалко.
40
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НЕ СЕ ДЪРЖИ СТРАННО, А СЕ ДЪРЖИ КАТО ПРЕДАТЕЛ И БЕЗ РОДНИК!
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като му гледам комунистическата физиономия се питам, защо не е в вече/още в затвора, а проповядва все още завоалирани комунистически проповеди! Слушали ли сте какво говори този комунистически маргинал?
38
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Рундьо , как е ***.лер? Чухте ли се вече днес? Как е спал? Добре ли се е изакал тази сутрин?
37
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не съм гласувала за Първанов, но смятам, че неговото поведение беше премерено и днес смятам, че е било в интерес на държавата. Макар, е беше социалист той не попречи да влезем в НАТО. Съпругата му също се държеше достойно- до мъжа си, но на крачка след него, като възпитана жена. Жельо Желев и съпругата му само ни излагаха. Стоянов и съпругата му се държаха подражаваха на американците и затова и народът го отритна. Плевнелиев- без коментар. Радев и неговата Дулцинея са огледало за упадъка ни
36
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интелектуалното ниво на критиците на Радев напоследък е изключително ниско.
35
1
 
19
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
И тоя захапа от баницата и реши да дава оценка на Президента , но няма мозък за това !
34
8
 
2
 
! Отговори
USASUPER КИРО НОФ преди 9 месеца
НЕ Я ЗНАМ АЗ ВАШАТА АЗБУКА, ТЯ Е ПИСАНА ОТ ЛЕНИН В СКОПИЕ, ДА ААЕАЕ РУСКАТА ТИ ОТ РЕПКА!
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 9 месеца
Бонго,за Радев,незнам,но тебе,много те е захапал коня.
32
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дори Първанов не е бил такъв рашист както редеф
31
1
 
10
 
! Отговори
Мене преди 9 месеца
Президентът си е президент . Ами как ще се справим с тая пасмина дето ни управлява и иска да ни управлява последните 35 години ? Мислят само за власт и пари !
30
7
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 9 месеца
Рацев крефриша хо хо Кардеца ..кра кра краа ни са накра
29
1
 
3
 
! Отговори
Жалко преди 9 месеца
Жалко ако имах пара сега щях да сьм един скромен - магистър от - нбуАко и да сьм крайно *** - жените се впечетляват като чуят вишист без да се интерсуват каде или какво си завьршил
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Президента е най адекватен не може да подкрепяш чисто фашистки режим на всяка цена пак да ви напиша , в украйна има монета от 5 гривни с лика на фашист, марка с лика на фашист има футболен стадион кръстен на фашист има и десетки паметници на доказани фашисти участвали в геноцид над евреи поляци и руснаци .
27
4
 
15
 
! Отговори
Анти Тяло преди 9 месеца
Ако махнем Радев, няма да има кой да е виновен на предателите... Само плюете ама рейтинга му в небесата... Айде на избори и да видим!!!
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
президента си е русофил жаден за власт, но *** си го харесва...
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ей,специалиста,от всичките гьотферени дето ни са ни управлявали и управляват само президента защитава българските интереси,останалите не ги интересува България,само за евроатлантически ценности ломотят по цял ден от телевизора .
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Чудя се 17Срещу 500 лв. можеш да седнеш да изядеш три паржоли на морето, нищо повече :)
23
2
 
8
 
! Отговори
Помня преди 9 месеца
Навремето един комшия завьрши нов бьлгарски - само накрая истрезня трябеало да даде -3500 лв за последният семестър и там допьлнително -300 лв да мине някакьв изпитБог да го прости - умря от цироза на-33
22
7
 
17
 
! Отговори
ХХХ преди 9 месеца
Щом цялата хунта е против някой човек ....значи той е правилния човек ! Тия мутрагени които десетилетия си "Разпределят порциите" са на принципа "Ако не си с нас , си против нас" ....Сега от години гледаме как лапат и все няма стабилно правителство ...уж се карат после се целуват ....това е игра за да не се взема под внимание важното което се случва с нас и около нас ! Когато Бойко дръпна онези 18 милиарда ...пак беше станал някакъв панаир за да се отклони вниманието ...България загива !