Президентът се държи странно, като светски вариант на аятолах

Стефан Попов: Покрай служебните правителства той се овласти
27 юли 2023 11:18, Стела Стоянова
189
Президентът се държи странно, като светски вариант на аятолах
Снимка БГНЕС

"Президентът се държи странно от година-две. Откакто започна да назначава едно след друго служебни правителства, той се овласти и започна да приема това овластяване като естествена своя мисия. Той се държи като светски вариант на аятолах. Това минава всякакви граници."

Това коментира пред БНР Стефан Попов, професор по философия и социология в Нов български университет.

Запитан за намеренията да се отнеме ритуалното правомощие на президента да издава указ за избора на "тримата големи" в съдебната система – главен прокурор и председатели на върховните съдилища ВАС и ВКС, Стефан Попов коментира:

"Президентската институция има специални, процедурни, не толкова структури взаимоотношения с всички власти. Те са корективно, леко контролни. Не бих отнел това правомощие на президента. Второ, не бих го смесвал със служебното правителство. При служебното правителство той става действителен заместник на Народното събрание, което излъчва правителство."

Според него служебното правителство може да се превърне във "временно правителство", практика на базата на сравнителни изследвания в доста страни по света.

Още по темата

"Този вид - чисто служебното правителство, назначавано от президент, го няма дори в президентски републики. Това е прекалено силно лашкане на махалото от парламентарна към президентска република, от парламентарен контрол към липса на всякакъв контрол", заяви Стефан Попов.

"Конституционният съд има ключови решения и ключова вина – както за усилване на властта на служебното правителство, така и по отношение на фризирането, замразяването на конституционния процес с решението от 2003 г.", смята преподавателят по политическа философия.

Решението на Конституционния съд от 2003 г. (което парира всеки опит за по-голяма реформа в съдебната система – бел. ред.) е екзотично и несвойствено за светска държава решение. То блокира конституционния процес като в теократична държава, подчерта Попов. По думите му, партиите трябва да започнат широко и шумно публично оспорване на това решение.

"То е, със самата си поява, концептуално абсурдно. Това е много лоша бариера към нормален процес на еволюиращи конституционни промени. Трябва да падне в един момент."

Има дълбока граница какво е за Конституция и какво не е. Предложенията за промени включват 1800 думи, а цялата Конституция е от 11 500 думи. Новите текстове засягат около 15% от обема ѝ - бъбривост, която може да бъде съкратена, смята Стефан Попов.

Според него извън чисто езиковата бъбривост, "има неща, които са нормативно подозрителни, съмнителни и няма нужда да бъдат вътре".

Попов възрази срещу това "чл. 3 да се разгъва от едно изречение в четири алинеи, които щели да интегрират националната доктрина в Конституцията":

"Аз не знам каква е тази национална доктрина. Времето на националните доктрини е в 19. век. Това е излишно и вредно. Да не говорим за 24 май, който е спорен въпрос."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Абсолютен не'ф'ел е тоя на снимката! Това е факт.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тест
59
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Даже плоскочелият марксистки философ Ж. Желев от с. Веселиново изглежда като титан на мисълта спрямо тази креатура.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 9 месеца
Пешо,не чембери,а комбалки,му биеха по главата.
57
9
 
4
 
! Отговори
Представете си, преди 9 месеца
...колко е точен с определението, щом клакьорите на Радев ще пощуреят ?
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 9 месеца
Ха хо ха хо,пак ти ли си най-радостен,от изказването на един професор,от преди 1989г.
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напишете "отворено общество", което на практика е...о чакай, вече е с още една добавена буква: LGBTQl. Пропуснал съм кога е добавено това "I" в края. Толкова за драгия "професор".
54
1
 
11
 
! Отговори
Плешо преди 9 месеца
Друго си беше с Роската- биеш му чембери, то се хили. Викне го турския министър да му е развлекателен шут на вечерята, то веднага хваща микрофона да забавлява гостите.
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Представете си колко са закъсали "евроатлантиците" щом са опрели до такива като недоразумението на снимката!
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ИНОАГЕНТУРНИЯТ ПСЕВДОУНИВЕРСИТЕТ.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има някаква странна епидемия, която се разпространява в уж най-интелигентната част от обществото ни - доценти и професори. Хората вместо да изпитват към тях, както се полага, респект и уважение, все по-често извръщат глави с отвращение и погнуса.
50
8
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 9 месеца
...айятолях Румейни! Много точно определение! А клакьорите веднага наскачаха, как така ще давал акъл на "президента"? На Радев акъл не му трябва! На него и да му го дадеш ,той няма да знае какво да го прави! Предпочита да наизусти , каквото му напишат ченгетата от бившото ДС! Това го може!
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
бнр , българско нацис.тко радио
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички които не припяват на ДПС или Герб в краен случай на Киро Канадата са лоши нали ? Още преди много години мисля че Гьобелс беше написал,че когато едно общество трябва да се жертва във пламъците на война без значение дали тази война ще бъде спечелена или загубена трябва пацифистите да се обявят за национални предатели а тези искащи неутралитет за психично болни. Начело се поставят фанатизирани *** можещи да повтарят или скандират лъжи и да бъдат безпределно послушни на господарите си..
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КАКЪВ Е ТОЗИ ШЕБЕК ОТ МРЪСНАТА ДУПКА НБУ
46
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
зависи какво ще кажат от Москва
45
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Странно щеше да се държи ако беше президент.Мисля че на всички вече е ясно, че той е резидент.Иначе казано - Румен Радев е генерал-губернатор на "Болгарская Губерния Новой Великой Российской Империи"!Или поне се мисли за такъв...
44
2
 
8
 
! Отговори
качество ЕС преди 9 месеца
Има информация, че сградата (небостъргач в модерен стил) на Европейската централна банка във Франкфурт на Майн, построена за 1, 2 милиарда евро и открита преди 8 години, вече не става, затварят я за основен ремонт, най-вече заради електрическата инсталация, която силно дефектира. Междувременно фирмата, инсталирала електрическите системи, е фалирала. Значи се е проваляла системно и на други обекти.
43
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
кой си ти бе плеши, че да даваш акъл на президента? Професор по философия бил? Е, и ? философствай си пред огледалото
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Откога и ти Стефане разсъждаваш по тези теми??? Нямаш нито знания, нито си компетентен!