7 вида инсулин и над 20 други лекарства за диабет липсват в аптеките

Те се изнасят в чужбина, каза Николай Костов
28 юли 2023 12:06, Елка Василева
13

Животоподдържащи инсулини отново липсват в аптеките. До омбудсманa са подадени десетки жалби, по които Диана Ковачева настоява да се извършат незабавни проверки, както и да се вземат мерки по отстраняване на пропуските.

"Инсулин има, но определени инсулини ги няма - 7 вида липсват в момента. Тези инсулини не липсват отсега, даже се увеличават като брой. Те се изнасят и това е причината. Влизат в списъка на изнесените лекарства, източникът е ИАЛ", заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите му проблемът е, че има липсващи над 20 други лекарства за диабет, които са също така важни за болните, сред тях са оземпик и рибелсус. Има и лекарства за диабет, които не се изнасят. При едните има интерес и са регистрирани в съответната държава, затова се изнасят - най-често за Германия, стана ясно от думите на госта.

"Румъния изнася дори повече от България, пазарът там е по-голям. Но такива дефицити като в България не се формират. В Австрия 217 лекарства са дефицитни за миналия месец, от които само 7 съвпадат с дефицитните в България. Няма нито един инсулин, който да липсва в Австрия. Твърденията, че имаме общи проблеми в цяла Европа и те са свързани с веригите за доставки, са верни само за Западна Европа, но не и за България", обясни Костов пред Bulgaria ON AIR.

За радост, повечето диабетици имат резерви, които пазят за такива случаи. Разменят си лекарства в групите, записват се и обикалят аптеките, допълни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти не работи, твърди Николай Костов.

"Твърде малко лекарства влизат в този забранителен списък. Инсулинът не влиза твърде често в списъка. Липсващите лекарства по лекарско предписание са близо 400. Няма как всички да влязат в СЕСПА. Това се отнася и за изнасяните лекарства. Самата СЕСПА трябва да се промени, бившият министър Меджидиев го разбра", коментира той.

Според Костов никой и нищо не пречи за изнасяне на лекарства от складовете у нас и медикаментите се изнасят безпроблемно.

"Пациентите са наясно и знаят, че ние не сме виновни. Понякога има скандали, защото и те са изнервени. Все пак животът им е свързан с тези лекарства", завърши председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да бе сезонните аптеки които не са към зк го имат и го продават с пари ,а към касата с протокол го нямат или го крият ,министър пето да не се крие а да нареди проверки ,защото съседните държави Сърбия Македония Турция го имат тук всеки месец едно и също и то като дойде ПП на власт ,нищо чудно да го подаряват на Украйна
11
2
 
1
 
! Отговори
Продължаваме промяна преди 8 месеца
Ами отново отрочетата на Радефф са на власт (ПП) инотново липсват животоспасяващи лекарства. При предходното им управление не можехме да намерим Вентолин и други такива. Аман от тези некадърници, дошли на власт за да крадат повече и от Борисов. Що за индивид трябва да си и за да гласуваш за тия? И са не забравяме кой вдигна юмрук, доведе тия крадци и разедини нацията до не вицдан предел
10
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Нещо не се връзва в цялата картинка. Страните в Западна Европа имат по-добро снабдяване с медикаменти и договарят по-добри цени заради големите количества които поръчват. За да се направи законен износ към страна като Германия е необходим официален договор с тяхната здравна система. Това означава договорки на доста високо ниво. Явно пак някой наш политик е намазал филията. Използват здравната ни система за лично обогатяване без да поемат никакъв риск по закупуване и съхраняване на медикаментите.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По интересно е че в аптекиклито не да към зк го има с пари ,или другото Киро отново го подарил на Украйна ,в Турция Сърбия Румъния имат тук не )продажници алчни за пари
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ми сигур и те пътуват за украине...за тука ней важно. Интересът е скрит зад оушъна и къвто ветер дуйне от там, такваз е и посоката на продънената ни гемия.
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Но пък има 100 БТР-а за окраинските плъхoве.
6
1
 
8
 
! Отговори
ДА преди 8 месеца
Гадове ниедни,да горите в ада!Дано вашите роднини да се лишат от лекарства един ден,да видите какво е!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо няма производство на животоспасяващи и животоподдържащи лекарства в България???
4
3
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 8 месеца
Къде се изнасят тези Лекарства , след като е Политика на ЕС за изнасяне на тези Лекарства ?В Русия ли ?
3
3
 
16
 
! Отговори
Кой преди 8 месеца
Как в съседните не европейски Турция и Сърбия има всички лекарства и то по евтини а ние в ЕС липсват и умират хора заради това??!!
2
4
 
5
 
! Отговори
Bugarin bosilegrad преди 8 месеца
ЗА ТИКОВ СОФИЯМЕД ИМА ВСИЧКО
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сербезовата не си е направила добре сметката.

Спонсорирани публикации