Готвят сюрприз - скок на тока с около 35 на сто догодина

Промените са в Закона за енергетиката
1 авг 2023 18:36, Стела Стоянова
116
Готвят сюрприз - скок на тока с около 35 на сто догодина
Снимка БГНЕС, архив

След промените в Закона за енергетиката може да останем сюрпризирани с драстично поскъпване на електроенергията за бита посред зима. Според изчисления на "Телеграф" е възможно е 35% увеличение на цената, но това е потвърдил пред медията и бившият шеф на парламентарната енергийна комисия, на БЕХ и на АЕЦ Валентин Николов.

Промените, които засега са публикувани за обществено обсъждане, предвиждат битовите потребители да останат на регулирания пазар до края на 2025 г. и чак след това да купуват от борсата. Проектът предлага от 1 януари 2024 г. да се махне общественият доставчик НЕК, който сега миксира тока за регулирания пазар по определени от КЕВР цени и количества, продава я на крайните снабдители “Електрохолд продажби”, “ЕВН България Електроснабдяване” и “Енерго-Про Продажби”, а те на домакинствата на цена, определена от регулатора.

Крайните снабдители и търговски фирми, които ще доставят електроенергия на населението, ще я купуват от борсата или през платформи от самите предприятия производители. Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ трябва да компенсира разходите, които са над себестойност за битовите потребители. Но тук могат да станат големи манипулации, предупреди Валентин Николов. „Много неща трябва да се обмислят, преди да се приеме законът. Може да се източи фондът, трябва да е ясно кой ще го захранва, по какъв начин ще се следи“.

Още по темата

До момента се предвиждат компенсации за тока за бизнеса (тоест за крайните снабдители) за количества на цена над 200 лева за мвтч. Ако крайните снабдители и търговците продават тока за бита по 200 лв. на мвтч, не се предвижда компенсация. Като се сравни тази цена със сегашната за бита, се вижда, че ще има 35% увеличение, потвърди Валентин Николов. "Общо бизнесът и битът потребяват 34 тераватчаса електроенергия, от тях населението консумира между 12 и 14 тераватчаса. Като се изсипе такова голямо количество електроенергия на борсата, която търговците искат да купят, при всички случаи цената ще върви нагоре", поясни Николов.

Промените предвиждат и дефиниция за енергийно бедно домакинство. То ще се счита за енергийно бедно, ако след плащане на сметките за отопление и ток му останат по-малко пари от линията на бедност на човек. При 526 лева линия на бедност за човек от януари 2024 година на семейството трябва да му остава по-малко от тази минимална сума, за да се приеме за енергийно бедно. Определянето кое домакинство е енергийно бедно и ще има право на помощ ще се реши с наредба, приета от Министерския съвет по предложение на министрите на енергетиката, регионалното развитие и труда и социалната политика. Предвижда се тези домакинства д имат достъп до енергийни проекти, като например саниране, с предимство.

Възможно е обаче промените да не бъдат приети в този си вид или приемането на закона да се забави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
13
 
! Отговори
До51 преди 9 месеца
Като какво ще е туй нЯщУ-фотоволтрици???
52
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нали искате по 3 пъти в годината да ви увеличават пенсиите и заплатите и ще намерят хиляди начини как да си вземат парите обратно. Разбира се с увеличаване на инфлацията и на цените.
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Скок на тока ще има заради фотоволтриците и членството в ЕС . Фотоволтриците могат дори да намалят сметката за ток но ЕС не може . Тоест като има слънце цената е отрицателна за да не се плаща на тия с фотоволтриците а като няма става по висока от преди . Така общата цена за клиента се увеличава . Никой не критикува членството ни в ЕС и те нямат интерес да подобрят системата а да ни източват през нея .
50
1
 
18
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Островите са скьпи няма как
49
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А така Гласувайте за Киро,Асен,ББ,Христо Иванов- снежанка сега ще плащате ток,вода ,горива всичко ще се пазарува от Америка и ще го плащате дебело и на фронта ще идете
48
3
 
18
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 9 месеца
Кой не скача е червен....
47
2
 
20
 
! Отговори
До 42 преди 9 месеца
И как ще развиваш сериозна индустрия без сериозни източници на енергия които да доставят 24 часа в денонощието? Да разчитаме само на ВЕИ означава да обречем България на мизерията. Тук става невъзможно развитието на тежка индустрия. Вие знаете ли че вече цялата тежка индустрия е изнесена извън ЕС. Тук вече няма кой да произвежда метали. Суровините идват от Африка и Русия и отиват в Китай! Ние внасяме стомана от Китай! Знаете ли че Индия вече задмина ЕС при металите!
46
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
АЕЦ произвежда тока, ама политиците вече имат договори за износ на тока от Козлодуй. На нас ще ни продават само скъпия ток от ТЕЦовете. Винаги е било така, народа е прецакан, а шепа мутри забогатява на гърба на бедните.
45
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко жаалко е да си коозяшки ***.. дори и в подобни новини ти си длъжен да защитаваш козяшката позиция... на такива като вас пожелавам припечелените центчета за свещи да ги дадете! Долни проодажници!
44
2
 
17
 
! Отговори
Тонката преди 9 месеца
Така е при демокрациата Ще вашласами От сиромашия
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да се отървем от политиците си и да изберем такива, които не извършват геноцид.
42
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хахахахаха до жалкият *** по-долу, писал, че ще купува евтин ток от аец-а.. абе льоольо, на аец-ът тече обратното отброяване! Едно на ръка, че експериментите с горивото ще довършат реакторите, второ, че скоро предстои прелицензиране, което го извършват само руснаците!
41
1
 
21
 
! Отговори
Статистика преди 9 месеца
При положение че АЕЦ и то със спрените блокове произвежда почти половината от енергията в страната не знам изобщо за какви ВЕИ-та става въпрос? Ние сме ненормални! Ако си бяхме построили и втората АЕЦ автоматично ставаме най голямата енергийна сила в Източна Европа. При 2 работещи АЕЦ можем да си позволим да токът да струва 0лв. (НУЛА ЛЕВА) защото приходите от за бизнеса и съответно приходите от за бюджета многократно надхвърлят разходите по за АЕЦа. Ама кой да мисли......те не искат развитие.
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лойко падна само с 20 %. сега и пепейци и дебейци ще паднат ако се надигне народа.
39
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди 1989 година така струваше по 2 стотинки дневна тарифа и 1 стотинка нощна тарифа. Плащах 4-5 лева на месец. Сега плащам 70-90 лева. При 35% увеличение ще плащам 95-122 лева. От 4-5 лева преди, сега над 100 лева.
38
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как е? Чувствате ли се вече европейци?
37
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В България свободен пазар няма, за справка вижте както става с пазара на хранителни стоки, едни нагли млекари овчари умножават по 5 след това което плащат на производителя.
36
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Помните ли, че след 1989 година демократите от СДС ни казваха, че цената на тока ще расте докато стигне 5 цента за киловатчас и повече няма да расте. Тези 5 цента отдавна ги минахме, а с тези 35% увеличение ще ги минем три пъти.
35
5
 
22
 
! Отговори
Статистика преди 9 месеца
По последни данни това е разпределението в България за произведената енергия: От АЕЦ 46,91%, от ВЕЦ 17.38%, от ТЕЦ на Въглища 17.24%, от ТЕЦ на Газ 3.76%, от фотоволтаици 12.14% , от Вятър 1.97%, от Биомаса и др. 0.6%. Ясно се вижда че бяхме построили и втората атомна централа всичко останало извън АЕЦ става излишно и няма да има от къде да крадат.
34
2
 
20
 
! Отговори
до 19 преди 9 месеца
вместо вече да е по площадите:Как? вчера стотици хиляди протестираха за насилието срещу жените, ама за кражбите и скъпия ток и поно никога