Край на ниските цени на тока

Пазарът се либерализира окончателно от 2026 г.
Обновена: 28 юли 2023 18:34 | 28 юли 2023 18:00, Стела Стоянова
98
Край на ниските цени на тока
Снимка БГНЕС

Наближава краят на ниските цени на тока.

Всички битови потребители трябва да започнат да купуват ток от свободния пазар от 2026 г.. Това предвижда  Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, предложен за обществено обсъждане от енергийното министерство и публикуван на Портала за обществени консултации. С това според експерти се слага край на ниските цени за тока.

Със законопроекта се предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електроенергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г. Прекратява се ролята на НЕК като обществен доставчик и се премахват квотите на производители за регулирания пазар.

Разработените предложения въвеждат дефиниция и критерии за енергийна бедност за домакинствата за целите на либерализацията на пазара и приоритетно третиране на тези домакинства при финансиране на проекти за енергийна ефективност.

Още по темата

Кое домакинство се определя като енергийно бедно или уязвимо ще се решава по критерии, условия и ред, определени в наредба, приета от Министерския съвет по предложение на министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на труда и социалната политика, разказва БНР.

В оценката на въздействието, съпровождаща законопроекта, се посочва, че с пълната либерализация на пазара на електроенергия и премахването на регулирани цени за крайните клиенти и съответно на пазара на едро на ток, цените ще се образуват на пазарен принцип, а това може да доведе до повишаване на цените за битовите потребители на електрическа енергия.

За смекчаване на този ефект ще бъдат предвидени срокове за поетапно премахване на регулираните цени и мерки за защита на енергийно бедните и уязвимите клиенти, се посочва още в документа.

В съответствие с регламента, допускащ специална намеса на държавите за справяне с високите цени на енергията, законопроектът предвижда още, че регулираните цени за бита могат да се определят и под себестойност в периода на криза. В тези случаи разходите на крайните снабдители и търговците подлежат на компенсиране.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
Чудесно. преди 8 месеца
Само че в ЕС какви заплати взимат, тук какви се взимат? За да могат едни да откраднат едни пари, които са предназначени за енергийно бедните, които въобще няма да стигнат до тях и които са сигурно 90% от населението на страната! Май ще се повторят събитията от 97-***. Народа едва ли дълго ще издържи.
84
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Затворихме преждевременно четири блока на АЕЦ Козлодуй,затрихме АЕЦ Белене,на път сме да погубим и Мариците,пера които ни осигуряваха евтина електроенергия,и пера от които България печелеше огромни средства,на всичкото отгоре,сега ще изкарате българина на борсата да плаща безумни цени за нещо което го имаме!
83
0
 
23
 
! Отговори
Иванов преди 8 месеца
Гадове мръсни това е залегнало в договора ни за ЕС а никой от тогавашните и сегашни депутати и министри не казаха и дума затова,скоро ще берем плодовете и ще се отприщи ада и никакви компенсации няма да ви спасят от народната любов
82
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А да, приготвяйте си завещанията отрано, в сащ хвърлят топа млади.
81
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дали идеята не е след време да купуваме ток от Турция?
80
0
 
8
 
! Отговори
Парите ще ви ограбят преди 8 месеца
Но пък извратения ще има за всички.
79
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Край на евтиния ток, край на евтиния газ, край на евтиния петрол... добре дошли в развития свят. И да не раждате повече от едно дете, че много скъпо идва. И да приемате мигранти, че да има все пак някакво население... хахаха.
78
9
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 8 месеца
До Космонавт ----------- И какво ни брига това че се трепят руснаци с руснаци ? Нали имаме евтин американски газ? Все още купуваме евтин руски нефт! Изнасяме зърно! Имаме АЕЦ който дава евтин ток! Долара и еврото са стабилни и силни! Каква криза, какви пет лева ?
77
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Подписали сме "Зелената сделка" за спиране на тецовете и Зеленската сделка за спиране на АЕЦ Белене. Ще спрем Франция да построи АЕЦ Белене. Бизнесът ще бъде на регулиран пазар, населението ще бъде на свободен пазар на ток. Комунизъм за бизнеса, капитализъм за населението.
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Свещи и газ.
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи Продължаваме с И нфлацията. Още може
74
1
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Барба Ганиос имам Чувството, че е в такъв НокАут, че наистина Не Разбира какво става и какво го Чака - ТЕЦовете 100% ще ги Затворят, т.е. Мариците, заради Измамната Зелене Сделка на Брюксел, това е 65% от ЕлектроЕнергията ни, останалото до 100% е Грубо АЕЦ Козлодуй, но той е в Последните си Часове - дори и да Заменят Успешно Горивото с Американско, което е Съмнително, то и 2та Реактора в следващите няколко Години им Изтича Лиценза, а Нов Лиценз от Световната Агенция по АЕЦ без Русия - Няма!!
73
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ХаК ви е другари българи. А можехте да имате още АЕЦ.
72
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като почнат да ви идват по 2000 лева сметки за ток за едностаен ще викате Европа ама друг път.В България свободен пазар не може да има защото ако има свободен пазар два АЕЦ-ще ги фалират всичките перки ,слънчеви батерийки и тн глупости.Бг политиците вместо да се занимават с национален празник и тн дивотии трябва да се замислят как да поправят това безумие.Няма държава в която енергията е скъпа и има просперитет.
71
33
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само типичнаТъпа и продажна копейка може да иска България извън ЕС...
70
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най ме кефят разни евро-либерални ИТ-та, програмистчета и друг подобен офисен планктон, дето в момента се има за голямото добро утро.. само дето горките те не могат да осъзнаят, че ще са първите изместени от ИИ. Широко им е сега около врата, викат "на който му е скъпо да не ползва", а е въпрос на време да са първите вързани към "минималния доход" и пълния контрол на живота щото дори не знаят от коя страна се държи лопатата.Явно лекият живот ги е направил толкова слабо.мни, че не виждат какво иде
69
31
 
10
 
! Отговори
Тъпаците които преди 8 месеца
всъщност са русофили (с основно образование...) ... с призивите си за излизане от ЕС и си нямат елементарна представа за процесите с които се постигат успехи в икономиката... Всеки който няма потенциал да се развива самостоятелно търси успешен партньор към който да се закачи за да изплува и прогресира... Затова и България е в ЕС... Няма никаква друга причина. Друг е въпроса, че Фигуранта, Копейкин и други руски марионетки ежедневно саботират този стремеж на умните политици да ни вкарат в Шенген.
68
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какви мисли цени искате? Това беше при социализма - 1 стотинка нощна тарифа и 2 стотинки дневна тарифа. Сега е капитализъм и няма ниски цени.
67
1
 
22
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 8 месеца
казах Ви в Записа - Опоскваме Всичко и след това на Частните Острови в Тихият Океан, че да не може Булгарите да ни ДоКопат и да ни ПоТърсят Сметката!
66
14
 
2
 
! Отговори
Смех преди 8 месеца
...." Руския окупант" може да ми олиже ГЗ :КОНТРАОФАНЗИВАТА СИ ВЪРВИ ПО ПЛАН!!