Липсва ваксина за бебета, чака се до 2-3 седмици

Производителят имал затруднения
1 авг 2023 21:20, Стела Стоянова
15
Липсва ваксина за бебета, чака се до 2-3 седмици
Снимка БГНЕС, архив

Липсва ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип Б и вирусен хепатит тип Б (Хексацима). Това показва справка към 30 юли, публикувана на сайта на Столичната регионална здравна инспекция, съобщава БТА.

Според задължителния имунизационен календар на страната тази ваксина се поставя на бебета на втория, третия и четвъртия месец след раждането им.

"Преди дни получихме писмо от представителя за България на производителя на ваксината, с което ни уведомяват, че има затруднения в производството и че ще има забавяне на доставката за август", каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Ваксината вече няма да се произвежда с досегашното й наименование, каза още той. По думите му новата доставка на ваксината, която се очаква до десет дни, ще съдържа 15 000 дози. След нормализиране на производствения процес, наименованието на ваксината ще бъде едно и също за цяла Европа, допълни д-р Кунчев.

Министерството на здравеопазването (МЗ) е информирано за предстоящо забавяне на доставката на 65 000 дози от изпълнителя по договора, но прави всичко възможно в най-кратки срокове да бъде решен проблема с доставката, казаха от МЗ. Очаква се до две-три седмици да има наличности от ваксината. Подробна информация за предстоящата доставка се очаква до няколко дни, допълниха от министерството.

Ако поставянето на тази ваксина се забави с един или два месеца, не е притеснително, каза д-р Милица Дочева, специализант по педиатрия към Клиниката по педиатрия в болница „Лозенец“. По думите й, ако имунизирането се забави в по-дългосрочен план, не би било благоприятно, особено за определена група от подлежащите на ваксинация.

Има доста голямо ваксинално покритие на населението срещу заболяванията, срещу които е ваксината, така че те да не се развиват в обществото, каза още д-р Дочева. По думите й докато в обществото има над 80 на сто покритие, няма риск за съответната неваксинирана група. По-големият проблем от липсата на тази ваксина в момента е наличието на антиваксърско движение – хора, които отказват имунизация по принцип, с всички ваксини, което излага на риск цялото общество, допълни д-р Дочева. По думите й заради неправилните им твърдения има риск от понижаване на ваксиналния обхват сред населението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нищо,важното е,че има ваксини за ковид,нищо,че никой не ги иска и,че заради тях,хората започнаха да отказват и другите,истинските ваксини.Какво направихте,аптекарски милиардери,спечелихте едни лесни пари,и отблъснахте хората от медицината,заради алчността си.Всичко се корумпира и комерсиализира заради тези хартийки,истинското лице на човека се затри,останаха само долни страсти да го ръководят
13
3
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 8 месеца
Я ми го покажи Вирусът на ПолиоМиелит Изолиран?! това Вирусите са Измишльотина на ЮдеюСемитите като Исуус - да Плашат Г0йте и да ги Смучат за Пари!
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ех защо тия дет говорите глупости не ви изтряска Полиомиелит, ама благодарение на интелигентните ваксинирани хора, тази болест я няма в цивилизованите страни.
11
3
 
7
 
! Отговори
Дарвин преди 8 месеца
След този коктейл ще оцелеят само най- приспособените. моето дете до 3 год. Възраст беше на решето, но след това спрях всяко бодене. Ако можех да върна времето, щях да спра боденето по-рано.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Толкова не им пука за нас, че вече дори не си правят труда да ни тровят децата.
9
6
 
11
 
! Отговори
Напълно НеВаксиниран преди 8 месеца
Кой Луд си Ваксинира Децата?!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това не е една ваксина, Това са ШЕСТ ваксини, маскирани като една, които се слагат едновременно.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези затруднения да не се окажат като нашите затруднения? Имаме печатарска машина на Канон, която работи с патентован UV гел и се оказа, че чакаме с месеци за доставки (преди винаги ги имаха на склад) заради изключително "далновидните" евросанкции на всичко, тъй като суровината се доставя от Русия.
6
3
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 8 месеца
Практика е бебетата да се имунизират веднага след раждането , за тяхно добро . Не можах да разбера КОЙ е Виновен за липсата на ваксини ?Или са ограбени и продадени от Партийни Членове ?
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руската рулетка за бебешки аутизъм се отлага
4
5
 
19
 
! Отговори
ко?не! преди 8 месеца
От тея "ваксини" децата се увреждат от бебета и са с психични отклонения.
3
2
 
17
 
! Отговори
мда преди 8 месеца
Ваксини вече няма. Бодат само ковид сиропа който срива имунната система.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Споко то липсват и бебета за индийците не ми дреме
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И ваксината ли пратихте в Украйна, също като инсулина?