Бенчев убеден: Горивата едва ли ще минат 3 лв., но пазарът е стресиран

Трудно ще се справим без работеща в страната рафинерия, смята той
2 авг 2023 10:45, Елка Василева
75
Бенчев убеден: Горивата едва ли ще минат 3 лв., но пазарът е стресиран
Снимка: архив, БГНЕС

Има ли опасност от ръст на цените на горивата? За юли увеличението при бензина е 10 стотинки, за дизела 13, а за пропан-бутана 20 стотинки.

Още по темата
От 1 август се връща акцизът за пропан-бутана, ще има поскъпване 20-25 стотинки с ДДС за литър пропан-бутан. При останалите горива поскъпването се дължи на чисто пазарни фактори, коментира пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Тревожна тенденция е цените на готовите продукти по борсите да вървят нагоре, особено при дизела, заради проблеми на някои от рафинериите в Европа, отбеляза той и изрази надежда това да отшуми в рамките на следващите седмици.

"Вероятно това, което ще видим по бензиностанциите, е няколко стотинки нагоре до края на месеца", смята експертът.

За есента и зимата е трудно да се прогнозира, уточни Бенчев. По думите му пазарът е много нестабилен. "Пазарът е изключително нервен, стресиран. Гледа всяко едно събитие по света".

Горивата едва ли ще минат психологическата граница от 3 лева, предполага той.

Докато не започне отоплителният сезон в Европа, трудно може да се каже накъде ще вървят събитията, поясни експертът.

"Европа не е преодоляла проблема с доставките на руски газ", каза още експертът.

По темата с рафинерията на "Лукойл" и пристанището на Росенец Бенчев заяви, че трудно ще се справим без работеща рафинерия в страната, независимо кой я оперира, защото нямаме инфраструктура за разпределението на горивата, каквото е то в момента.

"Нямаме жп вагони, с които да бъдат превозвани внесени по море продукти. Нямаме достатъчно цистерни, автотранспорт, с който да бъдат доставени, в случай че тръбопроводите не работят. Ще бъде доста сложно. Освен това и в Гърция, и в Румъния производствената цена на горивата е с между 15 и 25 стотинки по-висока от тази на рафинерията в България, което несъмнено означава, че цените ще бъдат и по-високи. Както в Румъния, така и в Гърция няма излишък на готови продукти. (…) Още един факт мога да отбележа за пристанището в Бургас – доколкото ми е известно, държавата притежава единствено кея на това пристанище. Всичко останало, включително самото пристанище, е регистрирано на името на "Лукойл Нефтохим Бургас". Доста проблеми ще бъдат създадени, ако нещо се случи, но това е политическо решение", изтъкна Бенчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
бор преди 8 месеца
И ли ще минат ,или няма да минат!Каква мъдрост, какво чудо!
62
0
 
10
 
! Отговори
братя аргирови преди 8 месеца
а само да попитаме...ако цената стане над 3 лева литъра в милата ни родина ще се надигне ли вълна от съпричастие вълна от възмущения и вълна от подкрепа????че годината е 2023 и не е за вярване как това стадо толкова лесно го манипулират чрез едни опростени родни медии и "информационни"сайтове...такава дезинформация с която в момента ни заливат по родните медии и през комунизма не е било!!!такова полиране на мозъците върви че не е истина...годината е 2023...народе????лесни ли сте за манипулация??
61
0
 
6
 
! Отговори
асково преди 8 месеца
По нашенски - Жъ мини
60
1
 
15
 
! Отговори
За една нощ преди 8 месеца
От 86 стотинки за литър Газ , тази сутрин беше 1.07лв. Направо прическата ми стана , като Бенчев Схеманджев
59
0
 
7
 
! Отговори
хм преди 8 месеца
Среши се първо е, момче!
58
0
 
17
 
! Отговори
гошо преди 8 месеца
Бенчев, те вече тръгнаха нагоре, ама ти де да знаеш като зареждаш с петрол карта и не плащаш кеш. Като минат 3 лв. какви л...на ще дъвчещ тогава.
57
0
 
14
 
! Отговори
бай работник преди 8 месеца
Нашенеца е на курорт,много му дреме дали бензина ще е 3лв или 5. Хапва в Керамоти калмари и пише гневни статуси у фасебуката-нали е Родолюбец!
56
1
 
4
 
! Отговори
Hoqsan преди 8 месеца
Тоя ц р вул какво го цитират навсякъде... четете какво става по света, след няколко месеца рефлектира и тука. Иначе, да вземе да спре да бара от прахчетата и да се приведе малко в ред, какво е т'ва психопатското...
55
0
 
7
 
! Отговори
Предложение преди 8 месеца
Да направим дарителска сметка и да му купим гребен и огледало?
54
1
 
5
 
! Отговори
хипо преди 8 месеца
Е ква стана тя бе жорето
53
0
 
5
 
! Отговори
жорето преди 8 месеца
а като идем на работа ще трябва да работим
52
0
 
15
 
! Отговори
жорето преди 8 месеца
Да, ама не протестираме, щото сме на почивка
51
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цялото пристанище е регистрирано на името на "Лукойл Нефтохим Бургас". Доста проблеми ни чакат, но това е политическо решение, а нашите политици са продажници и се печат за чужди интереси, но не и за българските.
50
1
 
15
 
! Отговори
goerg преди 8 месеца
Що бе, да минат 3 лв. Бойко още ли не е надул свирката
49
1
 
15
 
! Отговори
Шо е тъй ли... преди 8 месеца
До Анонимен 41 Така е щото изборите са наредени, нагласени и купени!
48
1
 
27
 
! Отговори
Газаджия преди 8 месеца
Газта от 80 стотинки на 1.10 за една седмица
47
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Минавам на ГАЗ и толкова !
46
8
 
11
 
! Отговори
История даге преди 8 месеца
При бай ви Тошо с минимална заплата се вземаха 200 л бензин сега се вземат 250 литра...Друг е въпроса ,че колките се караха само почивните дни до село и морето .През седмицат всички бяха по автобуси и др. обществен транспорт.Сега чистачката в мола даже отива на работа с кола даге.
45
3
 
12
 
! Отговори
Лукойл преди 8 месеца
Не се наядоха, по 5 лв да продават пак ще им е малко и ще вдихат
44
14
 
7
 
! Отговори
Войната е срещу ЕС! преди 8 месеца
Саудитска арабия играе с руснаците и свива производството ,как е възможно тия бяха заден двор на Англия и после на САЩ.Африка полвината мина под руски контрол скоро ще има зверска миграция към Европа.Спешно трябва да се направят буферни зони в Северна Африка под контрола на НАТО и ЕС войски.Буферни зони трябват и в Сирия и Ирак .Руснаците ще давят ЕС с миграция след преврати в Африка и бонбандировки в Сирия и региона!!!