Бенчев убеден: Горивата едва ли ще минат 3 лв., но пазарът е стресиран

Трудно ще се справим без работеща в страната рафинерия, смята той
2 авг 2023 10:45, Елка Василева
75
Бенчев убеден: Горивата едва ли ще минат 3 лв., но пазарът е стресиран
Снимка: архив, БГНЕС

Има ли опасност от ръст на цените на горивата? За юли увеличението при бензина е 10 стотинки, за дизела 13, а за пропан-бутана 20 стотинки.

Още по темата
От 1 август се връща акцизът за пропан-бутана, ще има поскъпване 20-25 стотинки с ДДС за литър пропан-бутан. При останалите горива поскъпването се дължи на чисто пазарни фактори, коментира пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Тревожна тенденция е цените на готовите продукти по борсите да вървят нагоре, особено при дизела, заради проблеми на някои от рафинериите в Европа, отбеляза той и изрази надежда това да отшуми в рамките на следващите седмици.

"Вероятно това, което ще видим по бензиностанциите, е няколко стотинки нагоре до края на месеца", смята експертът.

За есента и зимата е трудно да се прогнозира, уточни Бенчев. По думите му пазарът е много нестабилен. "Пазарът е изключително нервен, стресиран. Гледа всяко едно събитие по света".

Горивата едва ли ще минат психологическата граница от 3 лева, предполага той.

Докато не започне отоплителният сезон в Европа, трудно може да се каже накъде ще вървят събитията, поясни експертът.

"Европа не е преодоляла проблема с доставките на руски газ", каза още експертът.

По темата с рафинерията на "Лукойл" и пристанището на Росенец Бенчев заяви, че трудно ще се справим без работеща рафинерия в страната, независимо кой я оперира, защото нямаме инфраструктура за разпределението на горивата, каквото е то в момента.

"Нямаме жп вагони, с които да бъдат превозвани внесени по море продукти. Нямаме достатъчно цистерни, автотранспорт, с който да бъдат доставени, в случай че тръбопроводите не работят. Ще бъде доста сложно. Освен това и в Гърция, и в Румъния производствената цена на горивата е с между 15 и 25 стотинки по-висока от тази на рафинерията в България, което несъмнено означава, че цените ще бъдат и по-високи. Както в Румъния, така и в Гърция няма излишък на готови продукти. (…) Още един факт мога да отбележа за пристанището в Бургас – доколкото ми е известно, държавата притежава единствено кея на това пристанище. Всичко останало, включително самото пристанище, е регистрирано на името на "Лукойл Нефтохим Бургас". Доста проблеми ще бъдат създадени, ако нещо се случи, но това е политическо решение", изтъкна Бенчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 9 месеца
в Германия горивата са около 1,85 евро
42
1
 
4
 
! Отговори
бат Пешо преди 9 месеца
този още като му видех физиономията, още преди да прочета за кво иде реч и знаех че не требе да му вервам и правилно съм го преценил шушумигата
41
0
 
16
 
! Отговори
Пашата преди 9 месеца
Много ясно, натоварил Гане покъщината с жената и децата за морето. Вдигнали му цената на бензина, какво ще прави - ще плати 15лв допълнително и продължава.Бензиностанцията го знае и качва, къде ще ходите.
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
кого лъжеш ве мушморок рошав - цените от една седмица катерят нагоре - ей така ни улисвахте с лаладжийството си когато за първи път горивата тръгнаха нагоре
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отпред бензина ви е 2 лева ,а отзад ви излиза 12лева. Те са си го измислили и премислили добре. Будалите сме си ние.
38
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Взехме си пристанището и вдихнаме цените в цял свят!! Голяма сила е България!!
37
2
 
16
 
! Отговори
АбеТикво преди 9 месеца
Стресирани са купувачите, търговците печелят повече от високите цени и там никой не е стресиран, напротив има свръхпечалби
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българският народ явно за нищо не става. Не е нормално за пореден път да се избират и да се дава власт на същите които само преди няколко месеца са свалени от власт поради некадърност. На практика ние това го правим вече 4-ти или 5-ти пореден пъти. Вече дори май им загубих бройката.
35
2
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
При положение,че управлява коалиция от Крадци и Шарлатани,поскъпването е логично и очаквано явление.За съжаление горивата са само началото.
34
0
 
9
 
! Отговори
gogo преди 9 месеца
ами те вече са скочили с 10 ст. към 02.08.2023бензо картела само чака да чуе/да излезе някаква подобна информация и още не изстинало дигиталното мастило вече са сменили цената на по-високата ;)
33
5
 
4
 
! Отговори
Шиши преди 9 месеца
Синко, горивата от 2 години не са падали под 3лв
32
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Продължаваме Поскъпването се завърна подобаващо
31
1
 
12
 
! Отговори
Московские новости преди 9 месеца
Трябва да изтърпите. Заради Украина! Освен това не забравяйте, че с тези цени на горивата ДРАЗНИТЕ ПУТИН! Така ви казаха от ЕС още миналата година.
30
0
 
16
 
! Отговори
L. преди 9 месеца
Заснетият на фотографията изглежда също доста стресиран. Предполагам, заради това в думите му се прокрадва паника.
29
1
 
22
 
! Отговори
Важното е преди 9 месеца
Че инфлацията намалява, и цените падат,важно е че Кирил каза че горивата няма даoпоскъпват.Така де то е важно какво са казали по телевизията, а не какво се случва в действителност
28
2
 
28
 
! Отговори
Възмутен преди 9 месеца
Кокорчовци,Тагаревци,Тикви и всякаква антибългарска пассмйна нали искат да затворят нефтохима и не щели руски нефт!Какви цени да очакваме!?
27
28
 
7
 
! Отговори
руската мафия преди 9 месеца
Руската мафия в България се задейства!!!
26
0
 
17
 
! Отговори
Пен преди 9 месеца
Да да , вярваме ви ! Със сигурност цените няма да минат 3лв. ! :))))
25
0
 
25
 
! Отговори
Служител на Лукойл преди 9 месеца
Това да не е сешоар да спре да работи и после като го включиш пак да тръгне. Спре рафинерията да преработва за да се пусне отново в експлоатация са нужни едни 100 млн за сертифициране отново на всички инсталации както за безопасност така и за ефективност от всякакви евро комисиики.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 2035 г. е пак руски но печалбата влиза във фирми на Делян Добрев, пепейци и дебейци.