Патриотизмът легитимира мачизма, а мачизмът легитимира насилието

Четири причини хората да са гневни
3 авг 2023 20:15, Екип на Dnes.bg
384
Патриотизмът легитимира мачизма, а мачизмът легитимира насилието
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очевидната садистичност на деянието срещу 18-годишната Дебора даде тласък на общественото недоволство. Но причините за мощната протестна вълна са много по-дълбоки, пише Георги Лозанов в коментар за "Дойче Веле".

Обезобразяването с макетно ножче на 18-годишната Дебора поведе медийния дневен ред и вдигна мощна протестна вълна из страната, каквато не помня да е предизвиквала друга проява на битова престъпност, включително и групови убийства. Тласък, разбира се, даде и очевидната садистичност на деянието, която те кара да настръхнеш. Всичко това само отключва веригата от причини за граждански гняв, която води към дълбините на социалните отношения днес у нас.

Правосъдието е неефективно и се поддава на натиск

Първата от тях е неефективността на правораздавателната система, която е в състояние да пусне извършителя да си отиде вкъщи, въпреки че е "с трайно изградени престъпни навици". И въпреки че снимките на жертвата са като кадри от филм на ужасите.

Втората причина е, че неефективността едва ли би могла да бъде резултат на чак такава професионална немара, по-вероятно е да е изиграна под натиск, най-вероятно корупционен. Може да има спор кой му се е поддал - независимо, че върху съдийката основно се стовариха упреците и обидите, изглежда най-малко подозрителна, защото е длъжна по закон да се съобрази с мярката за неотклонение, предложена от прокурора. Това прави него далеч по-подозрителен, особено във взаимодействието му с полицията, която кой знае защо не включва случая в бюлетина си, каквато ѝ е практиката. Тук се открива възможност за правораздавателната система поне сега да демонстрира ефективност и да разследва дали и върху кого в собствените ѝ редици е имало натиск в хипотеза за съучастие в престъплението.

Патриотизмът легитимира мачизма, а мачизмът легитимира насилието

Третата причина за гражданския гняв е нежеланието на гражданите повече да нормализират насилието и да го приемат като нещо, разбиращо се от само себе си, към което държавните органи могат да се отнасят формално и дори да го прикриват. И по-специално насилието върху жената зад стените на дома. Определен типаж български мъже са си присвоили правото не само да го упражняват, но и да го считат за израз на мачизъм и патриотизъм, които в нашите условия се оказват едно и също. Патриотизмът легитимира мачизма, а мачизмът легитимира насилието спрямо слабия пол. Героят от Стара Загора е направо "жива картина" на въпросния типаж - от татуировката, през излъчването и заканите, до посегателствата.

Четвъртата причина, поради която се генерира граждански гняв, е продължаващото политическото бездействие спрямо насилието. Едва сега, заради случая в Стара Загора, Народното събрание се събира извънредно по темата. Но освен бездействащи, има и политически партии у нас, които фактически подкрепят насилието. Националистите в предишната си партийна гарнитура спряха ратифицирането на Истанбулската конвенция. Те я превърнаха във фалшива новина по добре разработения им метод: тръбят по медиите, че тя налага трети пол, джендъри и какви ли не други измислици, като разчитат, че малцината ще я прочетат, за да констатират, че няма нищо такова. Така блокираха същинската ѝ функция да въведе мерки срещу домашното насилие, за да могат патриотите мачисти на спокойствие да бият жените си.

Следващата националистична гарнитура в лицето на "Възраждане" направо вкара в политическия си репертоар насилието. Както словесното - с непозната в агресивността си реч на омразата, така и физическото - със заплахи, когато дойдат на власт, да подложат на унищожение опонентите си. И особено със задъханата си пропаганда в полза на руската инвазия в Украйна, която чак оставя впечатление, че завиждат на Путин за възможността му да извършва насилие в такава мащаби.

Заедно с това те ни най-малко не изпускат и старите националистични стигми. "Възраждане систематично използва антисемитизъм, насажда омраза и ненавист към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ общността". Цитатът е от сигнал от 31 юли на Българския хелзински комитет, подкрепен от множество интелектуалци и общественици, до прокуратурата за разпускане на партията заради "използване и подбуждане към насилие".

Как реагираха медиите и къде сбъркаха

Явно нетърпимостта към насилниците в тяхната безнаказаност стигна до точката, когато, за да им се противопоставят, гражданите започват да се организират по собствен почин. И тук става въпрос за насилниците от всички категории - битови, политически, геополитически. Убеден съм, че значителна част от протестиращите в София сега в защита на обезобразената Дебора съвпадат с протестиращите преди в защита на нападната Украйна.

Няма две мнения, медийното отразяване на протестите по повод старозагорската драма и на темата като цяло бе повече от наситено, даже с доза преекспониране. За съжаление, пак не бяха избегнати казуси на вторична виктимизация, когато, за да отговориш на очакването за сензации от страна на публиката, не щадиш достатъчно чувствата на жертвите и близките им. В случая такъв казус беше показването на снимки на раненото момиче, което е нарушение на етичните стандарти на журналистиката. Без значение дали родните са съгласни или не, защото в ситуация на стрес могат да вземат решения, за които после те или Дебора да съжаляват.

По-същественият проблем на отразяването обаче е друг, то спря до обсъждане на първата и втората причина за гражданския гняв - нарушенията в процедурите на правораздаването, без да стигне до политическата отговорност и отговорността на самите медии. Като под команда спряха първоначалните интерпретации, които обвързваха насилието в битовите му прояви с политическите му употреби от "Възраждане" или геополитическото му оправдаване от руската пропаганда. И това сякаш стана в синхрон с руските проксита, които се хвърлиха да бранят себеподобните си, а най-нахалните от тях дори се опитваха да припишат мачиста патриот на евроатлантическите кръгове. С тази си половинчатост медийният образ на драмата подсилва подозрението, че руската пропаганда, всеотдайно огласявана от "Възраждане", прониква у нас не само с "опорките" си, но и като модел на мислене.

Всъщност, още не е късно медийният образ да бъде поправен…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още по темата: насилиеСтара Загора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Демокрацията легализира женското златотърсачество и полигамия.Мъжете не обичат първото и могат да я пуснат да си ходи, но второто прощават трудно.Жените се мислят за хитри и могат да излъжат един мъж. За съжаление не са безсмъртни... Особено в планинските региони мъжете не са много толерантни. Трябва да се криминализира женската полигамия. Иначе мъжете не виждат правосъдие и го поемат в свои ръце.
301
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Патриотизмът легитимира мачизма?????? Що за глупост? Левски и Ботев мачовци ли са били? Що не си заврете мачизма в НПО-то на дойчевелето?
300
0
 
2
 
! Отговори
Гого Папионката преди 8 месеца
С поредната си вербарлна д*ария. За какво му е на човек Работническо дело, когато си имаме Дойче веле :)
299
1
 
5
 
! Отговори
Жеко преди 8 месеца
Обичам си родината и не мразя жените! Жените сами си създават проблеми щото след 1989г. еманципацията дошла от Запада ги заля със бутафория и лъжи! Меркантилноста стана тяхна природа.Четеш дамско списание и вътре само как да го хванеш , или как да си намериш милионер, или 10 знака че ти изневерява!
298
1
 
3
 
! Отговори
Жеко преди 8 месеца
хехехех, истински глупости !Щом си обичаш родината значи си ***!Ми аз като гледам всеки холивудски филм има непрекъснато знамена на САщ, непрекъснато се кланят в САЩ и т.н. за тва ли се трепят там непрекъснато??Аве ко става колко днес граждани на САЩ бяха убити от някой дето е превъртял??
297
0
 
8
 
! Отговори
лозанов празнодумец преди 8 месеца
този човек беше дълги години в СЕМ "на канче". как помогна в борбата с пропагандата? просто вземаше едни пари. сега отново е "на канче" в друга синекурна позиция - пак партер, просто брандирана по-престижно. гръмки заглавия и празни думи. за 35 години с парите, които получиха "интелектуалците" да ни образоват за и настройват срещу руската пропаганда сигурно можеше да се направи нещо по-полезно, щом сме изпаднали до описваното от тях ниво.
296
1
 
7
 
! Отговори
Ясно, значи преди 8 месеца
затриваме патриотизма и всичко се оправя :D
295
2
 
17
 
! Отговори
Фък дъ ЕУ преди 8 месеца
Според заглавието, трябва да не сме патриоти, а продажници ..... по-вече не прочетох ....
294
2
 
23
 
! Отговори
&~~ преди 8 месеца
Поредният поръчков джендърски пасквил. Смесване на истина и лъжа, за да извлече полза на гейовете. Аман от поръчкова журналистика!
293
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен Демокрацията ,демокрацията легитимира и мачизма и проституцията и наркоманията и изпростяването на поколението ,с примитивни филми ,музика ,просташки песни и огромната омраза към традициите ,бита ,патриотизма . На калпава демокрация ,любовта към Родината виновна .
292
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Патриотизмът легитимира нормализма и любовта към Родината. Това значи мъжът да е мъж, а жената да е жена. Точно както са създадени и за каквото са създадени. Извратеняците глобалисти удрят на камък в патриотизма, затова им пречи толкова и се чудят как да го оплюят, даже го наричат фашизъм. Трибуквие за тях.
291
1
 
12
 
! Отговори
Хм преди 8 месеца
Заглавието е наистина добро. Патриотизма не е Възраждане, както не беше и Атака, а чувство на принадлежност и гордост, че си част от един велик народ, но гледайки кючеците, брадясалите момченца и момиченцата с впити клинове на по 13-15 години..... Мога смело да заявя, че не съм патриот. Такова опростачване и затриване на българите никога не е имало. Чалга и Томи навсякъде. Ненормалното е вече култ. Не заслужаваме нищо от никого. Държавата я няма. Дано се спасят двата милиона останали българи.
290
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нео-Либерална повръщня.
289
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи излиза че Левски,Ботев и Бенковски легитимират насилието....тоя Лозанов е за бой
288
3
 
18
 
! Отговори
Наско ментата преди 8 месеца
С тези милиони бежанци които наводниха цяла Европа ще има като в родните им страни Наръчник как да се бие жена според шериата и това съвсем скоро ще си го поискат като ценност.А този папионка комсомолец първи ще се обяви в защита техните ценности.
287
1
 
19
 
! Отговори
Митака преди 8 месеца
Агресията е неразделна част от човешката природа още от времена, при които е нямало понятия като патриотизъм, камо ли татуировки.То бива да си глу.пав, но такива статии чупят *** :)Всеки е склонен към насилие в някаква степен при определени условия, но обществото и социалните норми на поведение ни възпират.Тук по-важен въпроса е защо съдебната система не работи у нас, дори и за такива зверства като това с нарязаното момиче
286
1
 
26
 
! Отговори
Това преди 8 месеца
е толкова идиотско писание, че може да мине само в абсолютно промити мозъци. Ако се изчисли кой използва насилието за политически цели, медиите обвързани с розовия фашизъм и неговата пропаганда ще водят с 80:20.
285
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За другите държави може да не вярно, но бг вариантът е такъв. Психопортретът на нашите биячи задължително включва фенство на "патриотична" партия. Другото доказателство е как патриотите наскачаха да се оправдават под тази статия. Ако не са гузни, защо се оправдават?
284
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лозунгите от Възраждане са излишни хора. Липсата им небисе усетила, само ще има повече спокойствие без плюещи камили, знамена, кинозасади и *** паметници.
283
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И какво са направили за обществото тези патриоти, копейките? Градинка ли почистиха, детска площадка ли ремонтираха, храна на бедни ли раздадоха, горичка ли посадиха....? Само заплашват хората с Народен съд, Белене, побой над редовното правителство и т.н. В техния случай патриотизъм е равно на нищотизъм, защототе НИЩО градивно не правят.

Спонсорирани публикации