След Дебора: Вълна от сигнали за домашно насилие

Адвокат отказа да защитава насилник
3 авг 2023 22:00, Стела Стоянова
75
След Дебора: Вълна от сигнали за домашно насилие
Снимка БГНЕС, архив

След случаят с 18-годишната Дебора Михайлова - нова вълна от сигнали за фрапиращи случаи на домашно насилие в цялата страна. На този фон депутатите от парламентарната правна комисия прекъснаха лятната си ваканция, за да гласуват спешно законодателни промени. Те приеха, че интимната връзка се приравнява към случаите на брачно партньорство и съжителство без брак, под чиято защита попадат случаите на домашно насилие. Гласувани бяха и по-сериозни наказани за нанасянето на лека и средна телесна повреда.

Във Видин 19-годишен преби и острига 22-годишната си бивша приятелка, въпреки че има заповед да не я доближава. Тя разказа, че младежът я завел в дома си против волята ѝ. Там я удрял и ритал по цялото тяло. Направил ѝ снимка преди да отреже косата ѝ с ножица, за да си спомня как е изглеждала с дълга.

22-годишната Славка Славчева разказа за ужаса, който е преживяла последните няколко дни. 

„Преди да ме подстриже, ме наби. Изкара един колан и искаше да ме обеси с него. След това ме накара да снимам вулгарни интимни клипове”, сподели жената, пише "Дарик".

Тя успяла да избяга и разкаже на близките си, които подали сигнал в полицията. На 19-годишния мъж, който е и криминално проявен, вече са повдигнати две обвинения – за незаконно лишаване от свобода и неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие, тъй като е имало сигнали, че е упражнявал насилие и преди това.

Междувременно само за няколко дни три бременни жени от Бургас са потърсили закрила от домашно насилие в Центъра за превенция. Една от тях е загубила бебето си, а другите две са прегледани от лекар, за да установи дали е имало опасност за тях и плода им.

Още по темата

Районният съд постанови два пъти най-тежката мярка „задържане под стража". Веднъж за нападателя над бременното момиче и втори път за нападателя, който преби съпругата си и баща й пред очите на 16- годишната им дъщеря.

Престъплението спрямо 23-годишната жена било извършено на 1 август. За него законът предвижда наказание до 6 години затвор.

„Заканил се да я убие. Живеели си на семейни начала. Пребил я е. Блъскал я е в главата, влачил я е”, разказа Зорница Щърбева от Районната прокуратура.

Обвиняемият е вече с присъда за нанасяне на средна телесна повреда, но служебният му защитник днес разказа друго: „Каза ми, че твърденията на пострадалата са лъжа и по-скоро тя го е нападнала. Дори ми показа одраскване по шията”, заяви Владимир Господинов.

Упълномощеният от обвиняемия адвокат пък се отказа да го защитава.

„Имам морални съображения. Аз съм жена и майка, не мога да го защитавам”, заяви адв. Веселина Василева.

В град Оряхово пък мъж преби с бухалка жена. 62-годишният заподозрян е привлечен в обвиняем и е задържан за 72 часа. Потърпевшата е била нападната от мъжа, който е бил недоволен, че кучето ѝ излизало на улицата и можело да нападне пешеходци.

Прокурор в Софийска районна прокуратура пък обвини двама мъже, заканили се с убийство на жена в съдебна зала по време на открито заседание на съда. Това съобщиха от обвинението. След като чули присъдата, заявили на пострадалата, че излязат ли от затвора, наистина ще я убият.

Тийнейджър на 18 години преби майка си и баба си в Пловдив, съобщиха от полицията. Сигналът за упражненото насилие е получен към 14:30 ч. в сряда.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Положението е все едно да знаеш, че ще правиш джиджи-биджи с хив позитивен и после да се жалваш, че си лепнал хив.
39
7
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 9 месеца
Стига си обвинявал жертвите! Ами тогава и мъжете сте си виновни дето ви тормозели психически жените! Кога ще проумеят главите ви, че не се насилва, нито физически, нито психически, а има цивилизовани начини!? Какво предлагате - да вкараме в затворите битите ли, след като не видях да обвинявате насилниците, а доста честичко врещите само срещу жертвите?
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По телевизията дават точно в момента "Славка, живяла в плен на своя криминално проявен приятел". Ама, моля ви се, чакайте малко, защо тя е ходила с криминално проявен????? По същия начин, защо Дебората е ходила с някакъв батка мутрафoн? Ходят с такива мъже, а после заради тях и криминалните им приятели почва да излиза лошо име на всички мъже.
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Скоро ще искат мъжа да мълчи и няма да има право да каже нито думичка в своя защита. Без вина ще бъде виновен, помнете ми думата какво ще искат да направят. Всеки мъж скарал се с гаджето си в наши дни вече е заплашен да бъде нарочен за из'верг, да бъде наричан агресор, изр'oд и т.н.
36
3
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 9 месеца
А защо искате наказания за изневерите и разнасянето на болести само за жените? Освобождавате ли мъжете от отговорност? Ако е така, защо, нали и те разпространяват болести и дават пример за лош морал? Не ми казвайте, че единствено жените изневеряват, защото много добре знаете, че не е така. Ако допуснем, че само жени изневеряват, обяснете ми с кого, да не си мислите, че неженени млади момчета си падат по застаряващи лелки, макар че има и такива. Изневеряват точно с женени мъже.
35
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре,а защо не се обяви някаква сметка на името на родителите на Дебора,в която да помогнем кой с каквото има възможност.Нейното физически възстановяване ще струва хиляди,да не говорим за пластични операци и т.н.За психическото не говоря,защото там нещата са прекалено сложни.Хубаво, даде се гласност, но на практика какво ние направихме лично за нея?Едно нищо!Сега ще се влачат и тръбят лозунги с нейното име, но все пак трябва да направим нещо в неин личен план, за да има реален смисъл от всичко.
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 20. Защото им замириса на война. Путин даде пример - насилват булки, изнасилват деца - и вагнеровците, и редовната армия. И наште патриоти се почувствуваха подкрепени в бияческата си кауза.
33
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тотално оскотяване заради връщане на комунистическите ценности от миналото и копиране на съвременните руски нрави.
32
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това показва ТРАГИЧНА, ужасяващата картина на размера на насилието в България, което досега е било прикривано включително от медиите! А поради липса на адекватни закони за защита на жертвите, те са си мълчали и насилниците са действали абсолютно необезпокоявано. Колко още човешки животи трябва да бъдат погубени, за да се създаде ЕЖЕДНЕВНА обществена нетърпимост срещу тормоза и насилието в къщи?! Това е най-големият грях на БГ политиците и прокуратурата!
31
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нека да има наказания за побойниците, но трябва да има и наказания за жените които изневеряват и разнасят венерически болести. Жените не ядат бой е така за спорта има причина за това.
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е какво ви казах преди няколко дни помните ли?Че ще стане по зле. Видяхте ли сега. Тези закони които приеха за по голямото зло. Но това е само началото. Ще стават още по лоши неща.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кога донасянето на вeнерически болести в семейното ложе, ще влезне в Наказателния кодекс?
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само да напомня, че тези мъже все някоя майка ги е възпитавала. Когато упреквате мъжете, сещайте се за това.
27
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гледайте още "Секcът и градът", кърмете бебетата си в чалга клубове, възпитавайте ги в меркантилност и да си падат по мутри дъщерите ви, пък после ще се чудите защо си избират за гаджета разни иззроди!
26
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези агресори са гадняpи и това всеки нормален човек го знае и никой не им симпатизира на разни клоyни с ножки. Обаче усещате ли как ви подготвят леко полеко да ви направят изневерите нормални семейни отношения? Усещате ли как никой не говори срещу изневерите и тормоза върху мъжете? След някоя друга година ще влезне в упебниците, че е напълно нормално майката да спи с много мъже. Или бащата с много жени. Много други неща вече ви ги прокараха за нормални. Затова не са възпитани хората в доброта.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Виновните трябва да бъдат наказани!
24
7
 
3
 
! Отговори
Разумен Човек преди 9 месеца
Тези хора протестиращи са шопариии и не по-малки агресори дават го чисто по комунистически народен съд без съд и саморазправа.
23
9
 
4
 
! Отговори
Ох мама дитето преди 9 месеца
Нали наричаха момиче и дете секс аватюристка която отдавна е станала жена още преди да навърши 18 години си е правила див секс насам и натам.
22
11
 
6
 
! Отговори
Преиграване преди 9 месеца
Отвратен съм и погнусен от тези бутафорни протести дайте на хората секс и зрелище и останалото не е важно. ЗАЩО важните и смислените проблеми в държавата не се решават с протести, а не разни битови секс авантюри.
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лош семеен климат,лоша приятелска среда,лошо образование,лош пример от политици и магистрати, закони,които никой не спазва,какъв друг резултат да очакваме?