Мъжете у нас печелят повече от жените, взимат и по-голяма пенсия

Средно годишно заплата на мъжете е 20 515 лв., а на жените - 16 880 лв.
196
Мъжете у нас печелят повече от жените, взимат и по-голяма пенсия
Снимка: СДВР

Средната годишна заплата на мъжете е 20 515 лв., а на жените - 16 880 лв.

Това се посочва в специална глава, посветена на намаляването на разликите по пол, доходите и заплащането, от Доклада за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2022-ра година, който е качен за обществено обсъждане на сайта на социалното министерство, съобщава БНР.

Средният осигурителен доход за страната през миналата година е 1298 лв., като за мъжете той е 1340 лв. а за жените - 1254 лв. Или разликата е близо 7% в полза на мъжете.

Средната пенсия на мъжете е 797 лв., а на жените - едва 658 лв.

Относителният дял на бедните спрямо линията на бедност общо за страната е 22% от населението, като за жените процентът е почти 24, а за мъжете - малко над 20.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: Заплатадоходипенсия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия жени който печелят доста са в сивия сектор не плащат осигуровки,ако минат на светло ще се обърне графиката
99
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, и? Заплати се дават на базата на квалификация и умения. Време е да се спрете с тези брюкселски глупости за равенство на заплащането само заради половия признак.
98
4
 
16
 
! Отговори
Овцевъд преди 10 месеца
Има ли някаква нормална статия от рода "Правете повече деца, България умира", от както ППДБЛГБТ+ е в управлението? Ами не, то нали трябва да се намаля световното население и да се мразят мъже с жени.
97
1
 
5
 
! Отговори
стадото гледай бе преди 10 месеца
Абе не разбрахте ли, че извънземните и ИИ вече са ни прееее...али отвсякъде? Няма смисъл за кво да се борите дeбиллли. Готвят ви поредното шоу: извинземни срещу планетата Zемя и хората да може да стане нов световен ред. Фалшиво измислен враг от друга вселена СТАДО!
96
0
 
13
 
! Отговори
Млад-мъж преди 10 месеца
Поредната тъпня. Много ясно, че заплатите на строител и на чистачка са различни.
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В същото време араби и китайци завладяват света и детронират Запада. Скоро западните жени ще им бъдат робини.. Факт.
94
0
 
19
 
! Отговори
Призрак преди 10 месеца
Един призрак броди из Европа ( и не само ) - призракът на социализЪма. Всички да работят различни неща, но да получават равно заплащане. Да има свобода на словото, но само за правилното слово. Всички полове да са равни - мъже, жени и разни други с психичните отклонения. Всички да са равни, но едни да са по-равни от другите - жени, третополови, малцинства. Да бъде водеща ролята на Партията и Посолството. А демокрация да бъде диктатура на малцинствата над мнозинствата. Войната да бъде мир.
93
0
 
2
 
! Отговори
....и дори по-млади. преди 10 месеца
И те на длъжност специалист, но с натоварване със задачи като за пълен работен ден. За сметка на свободното си време някои от тях правеха свободна докторантура и представиха наистина качествени дисертации. При тях и обсъжданията, и защитите ставаха с повече трудности в сравнение с готованците редовни докторанти с научен ръководител, които не си даваха много зор. Онези жени рядко ги включваха в проекти и то за да събират и обработват материал срещу нищожно допълнително заплащане.
92
1
 
4
 
! Отговори
Едно посолство преди 10 месеца
Ем, да стават *** или звезди в онлифенс. За 1 година, ще си купят хубав тристаен в София
91
2
 
8
 
! Отговори
Оптимист преди 10 месеца
Прехвалената Софийска икономика-кол центрове, статисти, пазачи, сервитьорки и... Половин милион администрация. Провинцията няма смисъл да се коментира.
90
0
 
5
 
! Отговори
Част от трудовия ми преди 10 месеца
стаж е в БАН. За докторантурите предпочитаха мъже. Имаше млади мъже карали редовна докторантура, незащитили дисертации навреме и назначени на длъжност специалист. Основната им задача беше да си напишат дисертациите и така взимаха заплати в продължение на още 3 до 5 години. През това време - защото заплатите им не били "мъжки" -ги включваха и в поне един или два проекта, за които допълнително получаваха пари и срещу това не вършеха почти нищо. В същия институт работеха и жени техни връстници....
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В България една т.нар. "компанионка", печели в пъти повече от един професор, затова и я докарахме дотук.. Нацията умира и се изpaжда.
88
3
 
3
 
! Отговори
До 91 преди 10 месеца
Стига завижда, а се хващай да работиш.
87
2
 
14
 
! Отговори
Бг матриархат преди 10 месеца
В България масово се наблюдават млади жени, някои дори безработни, с автомобили за над 100-200 хил. лв., в същото време мъже с трудни и отговорни професии ползват градски транспорт или печелят в пъти по малко, така че статистиката не винаги отговаря на реалността.
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
най-вече за работа: трябвало им мъж. а жена да ходи да вдига чувалите със зеле като мен? нали сме били равни?
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пенсионното осигуряване, трябва да е доброволно!
84
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мъжете могат да вършат и женската работа. Единствено не могат да раждат. Но жените в по голямата си част не могат да вършат мъжката работа.
83
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
нали нямаше полове? ко стана, като става въпрос за пари - имало.
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
а някои имат и членове!
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво значение има кой колко взема, след като 70% са работещи бедни или другояче казано съвеменни роби коити всичките им пари отиват за храна, ток и вода. Дори на робите това са им го давали безплатно!