Земеделските производители у нас се отказват от бизнеса

Овошки измръзнаха през пролетта, домати и краставици изгоряха от жегите
69

Тенденцията у нас е все повече земеделски производители да се отказват от бизнеса. До какво ще доведе това?

"Ние губим българското производство. Това е тенденция, която продължава вече над 20 години и става практика. Всяка година губим български производители, които се отказват. Факторите са много. Не бяхме конкурентоспособни да застанем срещу едни модерни стопанства. Недоброто качествено прилагане на развитие на селските райони, в които се изляха милиарди, но в същото време нямаше качествен продукт, който да създаде стимул на производителите", каза представителят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" Цветан Цеков в студиото на "България сутрин".

Друга важен фактор, който той изтъкна, са климатичните промени - глобалното затопляне играе важна роля в производството.

"Тази година беше изключително тежка. От пролетта започнаха сериозни в цяла България осланявания, измръзвания. Загубихме почти 80% от реколтата от череши, между 80-100% от прасковите, кайсиите. В голяма част от България сливовите култури също са на 50-60%. Доматите, краставиците, чушките - в традиционни региони масово се оплакват, че заради високите температури изгарят продуктите на полето", стана ясно от думите на Цеков пред Bulgaria ON AIR.

При някои от плодовете тази година повишението на цените е с 20-30%, някъде и до 40%, коментира представителят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци". Той обясни, че когато липсва родната продукция на пазара, тя веднага се запълва с вносна, но проблеми има не само в България.

По думите му българският потребител оценява качеството на нашите продукти. "Българинът осъзнава, че нашите плодове и зеленчуци са тези, които трябва да консумира. Геномът на организма усвоява на 100% храна, която е произведена в региона", обясни той.

За да се увеличат българските плодове и зеленчуци в училищата трябва да протекат и законодателни промени, коментира още Цеков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
4
 
! Отговори
joreto преди 9 месеца
Кактус за салата става ли
24
1
 
5
 
! Отговори
жорето преди 9 месеца
Що бе, по-добре цветя, аман от тия холандски изгъзици
23
2
 
8
 
! Отговори
gosh преди 9 месеца
Я да видим какво ще поръча посолството - киви ли да гледаме, мушмула ли, американска боровинка ли - щото видяхме с лимоните ква стана
22
1
 
4
 
! Отговори
joreto преди 9 месеца
После да ги питам как им е програмата за отслабване
21
2
 
7
 
! Отговори
жоржета преди 9 месеца
Не в Партийния дом - на къро, с мотики, един ден да изкарат, с разхлабени вратовръзки
20
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи имали били проблеми земеделските производители от проблеми в климата, ти да видиш, но на тяхно място идва внос :) едвали внасяме череши то Швеция, нито че вноса е от други планети :) Как може извън нас да произвеждат хораата, а наш'те имали били проблеми! Стига алчност, работа се иска не оправдания!
19
2
 
5
 
! Отговори
gogo преди 9 месеца
До производител на МЕРМЕЛАД: туй за пръв път го чувам - от сливките ли е
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
35 години стигат /по Маречков/
17
7
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 9 месеца
Не ми дреме ! Слава на Украйна и българската армия ,геройски загинала в боя
16
5
 
9
 
! Отговори
Ай сиктир бе преди 9 месеца
Ами да не бяхте инвестирали в апартаменти и коли субсидиите. Алчни порове.
15
1
 
20
 
! Отговори
селянин преди 9 месеца
изляха се милярди но за стадиони басейни фитнес уреди да спортуват баба и дядо и нито един напоителен канал нито един резервоар за вода не е възстановен без вода нищо не става другаре градски земеделци
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сливите и черешите са ги изгубили, защото не са пръскани навреме.В любителската ми градина съм ги запазил на 100%.Мермеладът е готов и първата реколта сливова ракия също..
13
3
 
20
 
! Отговори
На къра преди 9 месеца
Трябва да се бачка и да се плаща зраво в селскостопанския сектор, говоря за потребиттелите от тук нататак ще има големи повишения в цените на продуктите.Мога да ви обесня защо,защото просто вече няма земеделие и селскостопанство, и веднаж даден фермер откъсне ли се от там не се връща повече,ако на някой ако му е скъпо да си напусне охладения офис и да дойде да пробва на Къра как е !
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едно земеделие ни беше останало. Туризмът, и той бедничкият се дъни.
11
2
 
29
 
! Отговори
gogo преди 9 месеца
докато няма субсидии на база произведено , докато няма държавна политика, която да стимулира продажбата на българска продукция... никой ,освен на село, няма да консумира български стоки. Сводният пазар, както и демокрацията широко се бъркат с Свободия и демократщина.
10
3
 
9
 
! Отговори
сади преди 9 месеца
три пъти и бери веднъж . Самолети , Комбайни , Милиони хектари земи и гори . Дървета изнасяйте . От всичко се печели. Правете фотоволтаици и офшорни фирми .
9
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами в крайна сметка все ще се намерят хора които да знаят какво да правят с тая територия след като нашият народ изчезне съвсем закономерно. В някой държави от пустинята направиха плодородни градини и даже изнасят продукция. А ние от градината ще направим пустиня и ще ядем внос.
8
5
 
25
 
! Отговори
Живко Суджука преди 9 месеца
Ако се чудите защо става така си спомнете Живко Суджука ,който рекетираше животновъд за 4 тона суджук по искане на бянкянското чудо Боко. Или Иван Пилето който изнудваше земеделци за по-евтин фураж - същият оня който уреждаше комnаньонки за Боко. И много други зверства на мафиотите от ГЕРБ.
7
4
 
12
 
! Отговори
Омбре преди 9 месеца
Канабис защо не е разрешено да се сее , както в Калифорния. САЩ да не са по специални , че разрешават производството в определени щати.А турската и украинската продукция, кой ще забрани вноса на техните земеделски и други продукти ,които заливат пазара а не са членки на ЕС.
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До А това с. Ше се сетиш. Всички програми у нас са измама. Ако не си чуек на някой чуек да разделите парите програма за тебе няма. Ако и да е свръхгениална.