Земеделските производители у нас се отказват от бизнеса

Овошки измръзнаха през пролетта, домати и краставици изгоряха от жегите
69

Тенденцията у нас е все повече земеделски производители да се отказват от бизнеса. До какво ще доведе това?

"Ние губим българското производство. Това е тенденция, която продължава вече над 20 години и става практика. Всяка година губим български производители, които се отказват. Факторите са много. Не бяхме конкурентоспособни да застанем срещу едни модерни стопанства. Недоброто качествено прилагане на развитие на селските райони, в които се изляха милиарди, но в същото време нямаше качествен продукт, който да създаде стимул на производителите", каза представителят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" Цветан Цеков в студиото на "България сутрин".

Друга важен фактор, който той изтъкна, са климатичните промени - глобалното затопляне играе важна роля в производството.

"Тази година беше изключително тежка. От пролетта започнаха сериозни в цяла България осланявания, измръзвания. Загубихме почти 80% от реколтата от череши, между 80-100% от прасковите, кайсиите. В голяма част от България сливовите култури също са на 50-60%. Доматите, краставиците, чушките - в традиционни региони масово се оплакват, че заради високите температури изгарят продуктите на полето", стана ясно от думите на Цеков пред Bulgaria ON AIR.

При някои от плодовете тази година повишението на цените е с 20-30%, някъде и до 40%, коментира представителят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци". Той обясни, че когато липсва родната продукция на пазара, тя веднага се запълва с вносна, но проблеми има не само в България.

По думите му българският потребител оценява качеството на нашите продукти. "Българинът осъзнава, че нашите плодове и зеленчуци са тези, които трябва да консумира. Геномът на организма усвоява на 100% храна, която е произведена в региона", обясни той.

За да се увеличат българските плодове и зеленчуци в училищата трябва да протекат и законодателни промени, коментира още Цеков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
12
 
! Отговори
гостенка преди 9 месеца
ами, като сте слаби поеденично, обените се в кооперативи, стиснете юмрука и им покажете: Много сме, силни сме! Кооперативите са работещо нещо и вие имате нужда точно от това! Обединете се и си помагайте! Обединете се и си дайте аргументирано предложенията, на място, а не от ТВ студиа!
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За зърнарите е винавона Меглена Кунева. Тя е договорила такъв ресор на разпределение. Така не сме конкурент на оранжериите в Нидерландия например. (Там и Дания доскоро си добиваха газ и са си отоплявали всичко свръхевтино).Цялото това разпределение е порочно и вредно за земята, водите и за хората.
43
0
 
12
 
! Отговори
дедо ви преди 9 месеца
то ако от всеки ставаше бизнесмен аз щях да съм най големия . сега ше останат само тия дето разбират от бизнес замеделието . така трябва и с кръчмарите , хотелиери и разни други пишман тарикати .
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ето затова са изграждани големи комплексни стопанства. Когато едното е с неблагоприятни условия, за друго условията ще са добри. Има компенсация. В природата няма 100% оживяемост. Трябва да се знае. И да се уважава. Да се съобразяваме с реалностите.
41
2
 
10
 
! Отговори
ха преди 9 месеца
а изплатили ли са си лизинга за жипките с които гъзареят на площадо ?
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами как да има зеленчуко-производство и овощарство,след като милиардите евро субсидия отиват главно при зърнарите а всичко останали правят като вятъра?
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва наистина да има политика на национално ниво за селското стопанство (не само за зърнарите) и да им се помага, но не с измислени програми, дето целта им е да се отчита дейност и да се усвоят пари. Да се види какви мерки могат да се вземат против сушата, да се организират тържища с гарантирани минимални изкупни цени за производителите, подпомагане за хора, желаещи да засеят с подходящи култури пустеещи земи и т.нНещо не ми се връзва това с черешите - голямо предлагане имаше тази година
38
2
 
14
 
! Отговори
при тошо преди 9 месеца
лятото дини и грозде, а зимата нищо . Сега всеки е богат земевладелец . Произвежда да спекулира , крие и крадне . Мерцедеси , Хиликоптери , Яхти, Джетове , като на Тръмп . Щом са замъкнали много сега ще почиват .
37
6
 
13
 
! Отговори
komitata преди 9 месеца
не чакайте промени ,целта е да изчезн е родното производство което е конкурентно на *** от ЕС.После е ясно гумени плодове и зеленчуци .Вместо дотации за българския производиел се чудим кой паметник д апреместим и кой да епразник и кой не
36
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" !!! Нито съм усетила измръзване, нито пък суша тази точно тази година. Български плодове и зеленчуци също не ми липсват точно тази година, защото отдавна липсват! Ако съм земеделски производител и аз ще зарежа всичко заради едните обещания за пари по програми за зелена енергия. Далеч по-сладко е. Браншова камара "Плодове и зеленчуци" !!! Верно ли така са се нарекли? Сигурно има и браншова камара /как звучи само/ "Месо и риба". "Хляб и олио".
35
1
 
4
 
! Отговори
лайномет преди 9 месеца
То па един бизнес, купиш кола - тя харчи. Ти харчиш за бизнеса, па държавата нищо не плаща. Да ти и държавата и бизнеса.
34
3
 
22
 
! Отговори
Tенгри кан преди 9 месеца
При над 40 градуса жега и да поливаш зеленчука, той не вързва. При мене у Филибелата е тъй. Да не говорим, че водата е кът. Зеленчука зе да вързва на 1300-1400 метра надморска височина, но тук също иска всекидневно поливане. С една дума, кърската работа дечурлига е много тежка.Но, сеганшите поколения са свикнали да се хранят чрез внос от ЕС и съседите ни, затова българското е на последен план. 80% от икономиката ни е внос Ние сме на отглеждане и дундуркане, типични роби сме и ни харесва!
33
5
 
11
 
! Отговори
Ееееее преди 9 месеца
Цените у магазина къртят тавана, тия се отказват, що ве
32
4
 
19
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 9 месеца
ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ СА НАИ-МАЛКАТА НИ БЕДА.НИЕ ЗАГУБИХМЕ РОДИНАТА СИ ,СТАНАХМЕ КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА КРАДЕНА ОТ НАШИ И ЧУЖДИ ПРЕСТЪПНИЦИ.ПОСТРОЕНОТО С ОГРОМНИЯТ ТРУД НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДО 1987. ВЕЧЕ ГО НЯМА,ТАКА НАРЕЖДАТ ОТ С.А.Щ. И Е.С. ЛЮБИМИ НА МАЛУК БРОИ *** И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ.ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ СЕ ЧУСТВАТ РОБИ В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА.ПОСТОЯНО СА ПРИТИСКАНИ С ВСИЧКО,ДАНЪЦИ ,ВИСОКИ ЦЕНИ ЗА ВСИЧКО,ПОЛИЦАИ ПО ПЪТИЩАТА,ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е ПЛАТЕН ПАРКИНГ И ВСИЧКО КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ.ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ
31
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Моделът на производство и местата са ясни- вижте къде при комунизма се гледаха зеленчуци и възстановенете фабриките на същите места. Стамболийски- Кричим, вода от Родопите, с която преди това се прави ток, ЖП връзка и директно износ към руснаци и арабски пазари. Какво не е ясно? Комунизмът си беше много организиран и нещата бяха направени! Нищо не трябва да се измисля, а да се възстанови! Евро субсидиите превръщат селата във вилни зони и това е... Трябва целенасочена комунистическа политика!
30
3
 
6
 
! Отговори
ждж преди 9 месеца
щото на лидъл хлябът не става
29
4
 
7
 
! Отговори
gog преди 9 месеца
изберете българското
28
2
 
4
 
! Отговори
gosh преди 9 месеца
Ша плачат на дуки - игличките са много вкусни, ако ги ядеш с пръчки като японските ***
27
1
 
9
 
! Отговори
българина преди 9 месеца
климатът се променя и с него и храната, доматът е дошъл от ю америка и т.н.
26
2
 
2
 
! Отговори
лайномет преди 9 месеца
Богатите също ще плачат от игличките

Спонсорирани публикации