Директорът на болницата във Враца подаде оставка

Здравният министър обеща да я приеме
10 авг 2023 09:20, Стела Стоянова
8
Директорът на болницата във Враца подаде оставка
Снимка БГНЕС, архив

Директорът на болницата във Враца д-р Кети Ценова е подала оставка.  

"Директорът на болницата във Враца подаде оставка и аз ще я приема", заяви пред БНТ здравният министър проф. д-р Христо Хинков.

„Днес имам среща в 11:00 часа в Областната управа с ръководството на болницата, борда, с педиатрите, които напускат“, посочи министърът и допълни, че има намерение да се види или чуе и с кмета на града Калин Каменов. „След което може би ще направим посещение и в самата болница“, коментира министър Хинков.

„Проблемите там наистина не са от вчера. Те са много дългогодишни проблеми“, заяви здравният министър. „Проблемите с детското медицинско обслужване са от много години. Педиатрите не са добре заплатени. Това се знае“, каза още Хинков.

Още по темата

По думите му д-р Ценова е заявила пред служител в здравното министерство, че педиатричното отделение в болницата не е печелившо. „Този поглед към цялостната работа на една болница, за това кое е печелившо и кое не е, е пагубен за изпълнителния директор“, заяви Христо Хинков.

След среща на 4 август между изпълнителния директор на болницата д-р Кети Ценова и областния управител на Враца Надя Донкинска стана известно, ясно, че има опасност болницата да остане без детско отделение. Причината е, че и петимата лекари са подали предизвестие за напускане, което изтича на 15 август.

Причините, поради които педиатрите напускат, са ниското заплащане и натовареността им. "Основната заплата на лекар в отделението, който има 30 години стаж и всички възможни специализации в областта на педиатрията, е 1430 лева. На тази заплата ще се изсмее всяка касиерка в голяма търговска верига“, посочва д-р Бисер Тодоров, един от подалите оставка лекари. Той уточни, че проблемът е от години. Невзетите отпуски пък са общо 799 дни. Има лекари с по над 80 дни натрупан отпуск.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И ся от къде ши зима 80 000лв. заплата?
7
0
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 8 месеца
На лекарите може 1400лв. заплата, но пък тези от борда на директорите са с петцифрени заплати. Като в този борд има и представители на държавата, наши хора, сложени по партийна линия за угояване само.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разбрахме на лекарите колко са заплатите, но за да разберем от къде идва проблемът кажете заплатата и на шефа на болницата. За да се види какви пари влизат й как се разпределят.
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Моята заплата е още по-малка,ама кротувам.
4
0
 
11
 
! Отговори
НАРОДА преди 8 месеца
ПРОБЛЕМЪТ ОТ ВРАЦА Е ПРОБЛЕМ В ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА! НАВСЯКЪДЕ Е ТАКА! ДО ТОВА ДОВЕДЕ УРОДЛИВАТА , НАБЪРЗО СКАЛЪПЕНА , БЕЗПЛАНОВА, НЕДОМИСЛЕНА РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
3
0
 
8
 
! Отговори
Статистик преди 8 месеца
В България има сигурно над 300 болници, но само около 10 стават *** за зеле.
2
1
 
13
 
! Отговори
Охльо преди 8 месеца
А болницата в Търговище кога при положение, че е в фалит от години и кога ще се премахнат онези *** така наречените борд на директорите по болниците вземащи по 10 000 лева за правене на нищо?!
1
0
 
13
 
! Отговори
Димитър преди 8 месеца
И в болницата във Видин е същата работа.Шефа на отделението взема по малко от обикновен работник.За доктори и сестри да не говорим.Отсреща в Румъния заплатите са 5 пъти по-големи.