Български студенти, попаднали в пламъците на Мауи: Много бяхме изплашени

Служител на МВнР ще бъде уволнен, не им помгнал
14 авг 2023 20:30, Нели Христова
40
Български студенти, попаднали в пламъците на Мауи:  Много бяхме изплашени
Снимка: БГНЕС

Наказват дисциплинарно служител на Ситуационния център в МВнР. Причината - български студенти се оказват в епицентъра на пожарите в Хавай, близките им нямат връзка с тях в продължение на дни, а от центъра ги съветват единствено да потърсят полицията във Варна.

Шестима са студентите, които в момента се намират на остров Мауи, има и още 12 българи, които са на най-големия остров – Хавай. Всички те са добре.

Те разказаха, че никога няма да забравят страха от преживяното. Виждали са огъня на метри от хотела, в който работят, чакали са евакуация под звуците на експлозии, но така и не са я дочакали.

Преди 6 дни Христо и Симона виждат как огънят приближава хотела, в който работят в Хавай.

„Пламъците бяха наистина огромни, високи, чуваха се зверски експлозии. Вечерта всички се бяхме събрали. Готови за евакуация. Приготвили по една раница с всички документи, които са ни нужни. Просто стояхме и чакахме. Много бяхме изплашени”, разказа Христо Кънчев пред Нова тв.

В град Лахайна спират токът и комуникациите се сриват. На 10 август бащата на Христо звъни на Ситуационния център на външното ни министерство с молба за помощ, защото не знае дали детето му е добре. Съветът - да звънне на полицията във Варна.

„Те не могат да намерят хора във Варна изчезнали, а пък от Варна да ме издирват в Лахайна, трудна работа”, коментира Христо.

От Ситуационния център признаха, че техен служител е допуснал сериозен пропуск и е започната процедура за дисциплинарно наказание.

„Не е събрана достатъчна информация за българските граждани, които се намират там. Съответно не е записал техните имена. И не е сезирал никой от експертите в отдел „Управление на кризи”, заяви Таня Димитрова, директор на Ситуационен център в МВнР.

В крайна сметка Христо сам намира начин да се свърже с близките си.

„Аз се провесвам над една тераса и ми споделят мобилни данни, защото единственият начин да хванем интернет беше през една тераса провесени”, разказва Христо Кънчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само в страни от третия свят може да се позволи нещо такова да се случи. А хората са тотално затъпени, щом не знаят как да се предпазят от обикновен пожар
38
1
 
1
 
! Отговори
По същество преди 8 месеца
Не учат на Хаваите. Там са по уърк енд травъл програмата. Моят тоалетни цяло лято за да съберат пари за седмица две пътешествие. Стажът го забрави. Важното е да има снимка от Хаваите.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези студенти сигурно са на студентска бригада през някоя агенция.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И какво точно учат на Хаваите?
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да си платят спасителната операция с доларите, които са изкарали.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига сте писали глупости.Въпросът е,че държавата не е длъжна да събира авантюристи,пръснали се по целия свят.Бягат от страната си,а като стане напечено, олеле майко,спасявайте ни.Утре ще хукнат на друго място и държавата пак ли трябва да тича след тях?
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
кво учат тия студенти на Хаваите, как да се печем на плажа ли ?
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А чии го дирят там?
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русофилите и по тая статия ли са ***. Ц ц ц. Дано не е заразна глупостта им.
30
4
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 8 месеца
В Ада да горите " деца на социализма " , " мамини златни " хубавци и хубавици . Бог види и не прощава .
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Половината от тия няма да се върнат и ще поискат политическо убежище в САШ
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това са децата на големците - карат си почивка за сметка на данъкоплатците
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бъх тая завист. Никой не ви е виновен, че животът ви е минал само в квартала, а летата ви на пейката пред входа на панелката с 2 литровка бира в пластмасово шише. Дори и на почивка да са (а те не са), МвНР е длъжно да им окаже съдействие. А и ако имат възможност да си позволят почивка на Хаваите,то със сигурност плащат в пъти по-големи данъци от долумрънкащите.
26
3
 
8
 
! Отговори
До всички анонимици преди 8 месеца
Абе, ***... Хубаво е първо да се научите на четене с разбиране и тогава да коментирате! Децата са на студентска бригада, да изкарат пари, да усъвършенстват езика... Какви почивки, какви 5 лева, какво смятате 7 дни, колко излизало... Четене с разбиране!!! Много съжалявам хора, като вас! Не случайно сме на това дередже!!!
25
9
 
2
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Предатели, мухи, кумари, да не се връщат, да си останат там дано. Значи тук по морето няма персонал и нашите работодатели се чудят откъде да намерят, те ми ходят да слугуват на американските иззедници, ти пари му даваш тук, то не иска и бяга в САЩ. Сега да горят там. Предатели.
24
3
 
1
 
! Отговори
Ахаха преди 8 месеца
Абе имаш ли идея колко взема шофьор? А международен такъв? Нямал пари да купи хляб на децата си ...
23
7
 
3
 
! Отговори
Дидо преди 8 месеца
Значи тези предатели отишли на почивка на Хаваите и сега бедните българи да им плащат масрафа. Ама когато се изсмяхте от бизнес класата на самолета спомняте ли си? Много е лесно така да си програмист и да почиваш на Хаваите докато бедният и изтерзан български народ се чуди как да свърже двата края докато вие пиете коктейли на морето. А това, че шофьорът прибрал се след 18 Чакова смяна няма пари един хляб да купи за децата си и се чуди как ще ги прати на училище тази година? За това помислихте ли
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много са се изплашили. От тук замириса....
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ФАЩ да ги евакуира откъдя накъдя РъБъ за 5 миячи на чинии да хаби самолет :)))
20
7
 
1
 
! Отговори
До Петро преди 8 месеца
Абе *** Копейко, ходи си в Русия, където хората си обичат държавата и не ходят по бригади да припечелват някой лев, от таквиз родолюбци кат теб дето само се оплакват от всичко българско, аман