Български студенти, попаднали в пламъците на Мауи: Много бяхме изплашени

Служител на МВнР ще бъде уволнен, не им помгнал
14 авг 2023 20:30, Нели Христова
40
Български студенти, попаднали в пламъците на Мауи:  Много бяхме изплашени
Снимка: БГНЕС

Наказват дисциплинарно служител на Ситуационния център в МВнР. Причината - български студенти се оказват в епицентъра на пожарите в Хавай, близките им нямат връзка с тях в продължение на дни, а от центъра ги съветват единствено да потърсят полицията във Варна.

Шестима са студентите, които в момента се намират на остров Мауи, има и още 12 българи, които са на най-големия остров – Хавай. Всички те са добре.

Те разказаха, че никога няма да забравят страха от преживяното. Виждали са огъня на метри от хотела, в който работят, чакали са евакуация под звуците на експлозии, но така и не са я дочакали.

Преди 6 дни Христо и Симона виждат как огънят приближава хотела, в който работят в Хавай.

„Пламъците бяха наистина огромни, високи, чуваха се зверски експлозии. Вечерта всички се бяхме събрали. Готови за евакуация. Приготвили по една раница с всички документи, които са ни нужни. Просто стояхме и чакахме. Много бяхме изплашени”, разказа Христо Кънчев пред Нова тв.

В град Лахайна спират токът и комуникациите се сриват. На 10 август бащата на Христо звъни на Ситуационния център на външното ни министерство с молба за помощ, защото не знае дали детето му е добре. Съветът - да звънне на полицията във Варна.

„Те не могат да намерят хора във Варна изчезнали, а пък от Варна да ме издирват в Лахайна, трудна работа”, коментира Христо.

От Ситуационния център признаха, че техен служител е допуснал сериозен пропуск и е започната процедура за дисциплинарно наказание.

„Не е събрана достатъчна информация за българските граждани, които се намират там. Съответно не е записал техните имена. И не е сезирал никой от експертите в отдел „Управление на кризи”, заяви Таня Димитрова, директор на Ситуационен център в МВнР.

В крайна сметка Христо сам намира начин да се свърже с близките си.

„Аз се провесвам над една тераса и ми споделят мобилни данни, защото единственият начин да хванем интернет беше през една тераса провесени”, разказва Христо Кънчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
4
 
! Отговори
Петров преди 8 месеца
И тоя с нашите данъци да му търсим децата. Ако ги беше възпитъл да са родолюбци а не да ходят да слугуват на американците щеше да знаеш къде са. Ама алчни за пари и после ама какво стана. Гнус ме е от вас!
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Просто Киро да прати Фалкона да ги евакуира :)))
17
7
 
6
 
! Отговори
Петров преди 8 месеца
Какво ни занимавате с тия предатели връзкари. Да бяха работили в Слънчев Бряг нямаше да видят пожари. Честни българи на Хаваите няма!
16
0
 
4
 
! Отговори
Полицай преди 8 месеца
Ами хавай е на морето, а Варна също е на морето. Нормално е да искат да се свърже с полицията във Варна, а не тази във Враца, където няма море.
15
0
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 8 месеца
Какво е дислайк?
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди 3 дни в статията "Хавай се превърна от Рай в огнен Ад: Стотици са в неизвестност" попитах има ли пострадали българи и докато чаках някой случайно да сподели нещо, 5 човека ми писаха дислайк. Явно българите се промениха и станаха апатични към други българи, но много съчувстват на украинските туристи, които бичат айляк по морето в България.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хубаво е ,че всичко е наред с българите, защото наистина там е ужасна обстановка и си е добър късмет за българите ,че са се измъкнали невредими.А какво се отнася до реакцията на служителя, това не е ново явление при всяка рокада на политиката са прави и рокади на служителите , така остават малко кадърни служители и вероятностна да попаднете на необучен служител е много голяма.Затова е по вероятно да не са адекватни професионално, но все пак има и малка вероятност да попаднете и на професионалист
12
1
 
12
 
! Отговори
баси преди 8 месеца
До Анонимен 2 Те не почиват,а работят,хахо!А бе четете,бе!
11
1
 
2
 
! Отговори
Kalin72 преди 8 месеца
Много лесно се урежда човек, студент, да иде на бригада на Хаваите. Не по-сложно от уреждането да иде на студенстска бригада на острова Лозето на Марта :)Не търсете под вола теле.
10
2
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 8 месеца
Странна логика имаш , ако е българин с пари няма нужда да го мислим? Българския гражданин си е българин независимо с колко пари разполага, привилегиите не трябва да се делят на база ,богат българин ли е или беден.А особено ако си от хората които се дразниш , от това, че някои институции правят разлика.В крайна сметка на какво държиш на това всички да са равни или на това всички да са с различни права в зависимост от парите.Защото от изказване ти остава впечатление,че одобряваш втори
9
2
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 8 месеца
Има логика, американците са също жертва. Правителството им както почти всички останали правителства са марионетки на тези, които наистина управляват света. . В телграм има видео точно когато този лъч поразява Хаваи.
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И как се урежда човек с такава сладка бригада? На Хаваите е пи скъпо и от САЩ. Дори не всички американци могат да си позволят да почиват там.
7
4
 
15
 
! Отговори
Неразбиращ преди 8 месеца
Тези деца вероятно са били на студенска бригада. Какво им смятате парите?
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много странен пожар.Веднага тръгнаха някакви теории на конспирациите,че бил изпепелен с някакво ново оръжие с насочена енергия,което сащисаните използвали.Няма логика на своя територия да правят експерименти.Може да се е повредило и да е станал фал.Мауи е щял да бъде 15-минутен град обаче вече край.Тези 15-минутни градове са си чист затвор...не са добра идея.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При това без транспорта до там и обратно. Същият излиза около 4 000 $
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Десетки, може би стотици загинали. Безброй хора загубиха изцяло домовете си и всичко, което притежават. Малко трудно ми е да съм съпричастен с драмата на няколко студента, дето седяли с раници. Пък било то и българи.
3
7
 
2
 
! Отговори
Само казвам преди 8 месеца
Пакет 7 дни на Хаваите, при това НВ е най-тънко 9 800 $
2
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че откъде български студенти имат пари за почивка на Хавай?
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не вярвам тия "студенти" на Хаваите да са деца на случайни хора. Там е по-скъпо и от САЩ.