Забраната за внос на украинско зърно е загуба за всички

Райков: Икономиката ни трябва да бъде натоварена на максимум
15 авг 2023 14:47, Анисия Иванова
39
Забраната за внос на украинско зърно е загуба за всички
Снимка: Bulgaria ON AIR

Преди два месеца Европейската комисия удължи забраната за внос на украинско зърно за България и още четири страни до 15 септември.

"Рядко има решение, което да е губещо за всички. Това е едно от тези решения. Решението за блокиране на вноса на тези култури е доста вредно. Потребителите са поставени под риск цената да скача поради нарушаване на пазара. Бизнесът, който преработва тези суровини, е поставен под натиск. България страда, защото тези суровини отиват в нашите конкуренти в Европа. Страда държавата, която не събира достатъчно бюджетни приходи от митнически внос и ДДС на продажбата на суровините", коментира икономистът Преслав Райков за Bulgaria ON AIR.

Според него страдат и земеделските производители, които "стават неадекватни на пазарната ситуация". Райков е на мнение, че агроведомството е в голяма заблуда, че това ще помогне да се качат на цените, тъй като те продължават да спадат. Българските производители пък държат на склад количества, които не вадят на пазара и от това печелят нашите конкуренти в Европа.

"Разкъсаха веригата и опитаха да настроят производители срещу преработватели и крайни продукти. Не се направи никаква пазарна консултация как пазарът реагира на тази забрана и какви са количествата, които стоят за реализация - около 830 хил. тона слънчоглед. Цените на световните пазари тръгнаха надолу. Украйна гаси своите производствени мощности за преработка на слънчоглед и се насочва към чистия експорт на суровината. Призовавам министър Вътев и администрацията да започнат по-адекватно да комуникират решенията с всички по веригата, защото в момента те са изключително на парче", каза още Райков в "България сутрин".

Гостът се съгласи с твърдението, че има риск от покачване цената на олиото у нас, тъй като ще ни трябват около 1,5 млн. тона внос на слънчоглед, за да може индустрията ни да произвежда на максималния си капацитет

"Зърнопроизводителите загубиха пазарна логика с идеята, че министерството ще им окаже протекция и ще ги субсидира. Сега държавата блокира тази продукция и не дава да се реализира. Всички страдаме от това нещо като потребители. Украинският и българският пазар са много взаимосвързани. Трябва да се потърси диалог между производителите, преработвателите и държавата", подчерта икономистът.

Райков е категоричен, че нашата икономика има нужда да бъде натоварена на максимум, докато в същото време индустриалното производство спада за пореден път.

Според икономиста най-реалистичният сценарий е в началото на 2025 г. да приемем еврото, а рисковете са основно по линия на инфлационния критерий. По-скоро ще има задържане на инфлационните нива, което би било спънка за инфлационния критерий, смята Райков.

"Трябва да максимизираме икономическите си ползи. Надявам се правителството да гони балансиран бюджет или бюджет в излишък и да не генерираме допълнителна инфлация", посочи още Райков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е нали трябва да угаждаме на зърнените олигарси, да могат да си купуват Бентли-та, като оня мибун Бенчо Бенчев.
38
1
 
3
 
! Отговори
Юли преди 8 месеца
И в мемента се вкарва без акциз, ддс и мито стока от Украйна. Жалко за народа ни, колко продажници има в България
37
1
 
6
 
! Отговори
Иванчо Анисий : преди 8 месеца
За кои всички... Щото държави като България,Полша,Румъния и Унгария нямат нужда от безмитно покраинско зърно! Говорящата глава що не каже кой е лапнал комисионните и грантовете от посолството,за да лобира за укрите,вместо за защити нашите производители?!? Или не е полит-коректно да се шуми много за това...
36
2
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 8 месеца
Райко, ти си всъщност чист украинец. Що дириш по българските земи?
35
2
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 8 месеца
КАК МОЖЕШ ДА ЛИЖЕШ " ЗА Д НИ Ц И " С ТАКЪВ НОС ????????
34
0
 
9
 
! Отговори
До 25 преди 8 месеца
Абсолютни измислици! Европа си има зърно, затова не купува. В Европа никой не купува украинско зърно, както и руско! От Украйна се внася слънчоглед и царевица за животните, главно в немско. Ака пшеницата е радиоактивна, както твърдиш, то царевицата как е? Измислици...
33
1
 
10
 
! Отговори
уфььь...Райков ти си преди 8 месеца
Още един привърженик на СЛАВА КОКАИНА !!!!
32
2
 
6
 
! Отговори
мдааа...вЕЕЕрваме... преди 8 месеца
По публикацията работи:Райков-агент на "Козяк" !!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
и какво от това преди 8 месеца
От където и да е зърното ще е на борсова цена. Това е реалността, на който не му харесва да се захваща с друго.
30
2
 
4
 
! Отговори
Много сте заблудени преди 8 месеца
Не знам, колко сме заблудени, но органолептичния анализ, показва, че хляба не струва, откак почна трафика на украинско зърно през територията..
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много сте заблудени, господа коментатори, ама то повечето от вас са скучаещи джендераси. Има хлебна пшеница, има и фуражна. Мислите ли че качеството на пшеницата държана на склад 2 години от някой местен арендатор е със супер качество?!?Това че във Украйна използват някои ЗАБРАНЕНИ ЗА ЕС препарати не значи че те са толкова вредни колкото им се иска на някои хора (не коментирам пестицидите). Във интерес на истината по складовете във Украйна наистина има пшеница която е на буци и със качество 💩
28
1
 
6
 
! Отговори
само балъците преди 8 месеца
рупат хляб от украинска пшеница
27
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 25 Пълни глупости - радиация, четете руска или още по-добре сев.корейска пропаганда и ще видите, че не само радиация ами и безаналогово на слънцето кацат само през нощта... направо е тъжно, колко мъка има по този свят!!!!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 17 Мушмурок - кой фалира? Имаш ли представа какви автомобили и какви техники карат? Имаш ли представа какви държанки поддържат? А нашите производители е крайно време да влязат в пазарна икономика и като не ги устройва да правят нещо друго - олиото не струва 10лв, а за по 3лв можем да си доставяме и от Германия!
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама той Запада не го купува от много години зърното на Украйна заради високо нива на радиация. Също и дървен материал , месо , живи животни... Значи нашето зърно отива в Германия въпреки , че е по-скъпо, но като съюзник на Украйна не си купуват от тях по-евтино ? Забраняват ни защото нашите търговци веднага ще започнат да купуват от там и да го изкарват за българско на Запад и тях ги е страх.
24
0
 
2
 
! Отговори
ахахаххаха преди 8 месеца
Украинская правда!!!!!!!!!!ахахха
23
0
 
7
 
! Отговори
да бъдем екзактни преди 8 месеца
Не може неща които ги произвеждаме и то качествено в големи количества да се внасят от другаде.Не, произвеждаме, а произвеждахме...
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
Загрижен,защо европата не купува,а ни притиска нас,да купуваме,те да не са по-слаби търговци,отговора е един,заразата,от атомната авария,може да се изчисти,след 150 години.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То е заразено.Никой не го иска...
20
1
 
9
 
! Отговори
Друг преди 8 месеца
РАЙКОВ твоята заплата от там ли я вземаш? Или пак под масата?