Кабинетът предлага проф. Рахамин Шекерджийски за орден "Стара планина"

Причината - изключително големите му заслуги за развитието на науката
16 авг 2023 17:52, Красимир Ангелов
8
Кабинетът предлага проф. Рахамин Шекерджийски за орден "Стара планина"
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие проект на Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на Указ за награждаване на проф. Рахамин Шекерджийски с орден "Стара планина" без лента - първа степен, без мечове, за изключително големите му заслуги за развитието на науката и практиката в областта на фармацията в Република България.

Предложението за награждаване има за цел да окаже висока чест, уважение и признателност към един от водещите български фармацевти в страната, специалист с богат опит, който е посветил живота си на развитието на българската фармация, както и на обучението на няколко поколения български фармацевти.

Проф. Рахамин Даниел Шекерджийски е български фармацевт технолог, професор в Медицинския университет в София, доктор на фармацевтичните науки, роден на 22 февруари 1934 г. в гр. Дупница.

Завършва фармация във Висшия медицински институт в София през 1956 г. и химия в Софийския университет през 1968 г. Целият му професионален път като преподавател и учен преминава във Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София (1969-2004). Основава и ръководи катедра по „Промишлена фармация“ (1986-2002).

Проф. Шекерджийски специализира в редица фармацевтични факултети и изследователски лаборатории (Гедеон Рихтер, Рьом фарма) в Будапеща, Братислава, Германия, Швеция и др. Има множество научни публикации в България и в чужбина.

Професор Шекерджийски дарява родната си къща в Дупница на общината с желанието да бъде обявена за Музей на фармацията в Дупница и да се използва за научни цели от ученици, учени и специалисти в областта на фармацията.

Проектът на решение е в съответствие с политиката на правителството за поощряване на изявените български граждани, които имат значим принос към обществото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И защо не напишете конкретно има ли принос за разработване на някакви лекарства, евентуално кои, за разработване на производство на лекарства в България. Покрай ковида се оказа, че ЕС внася огромна част от суровините за лекаствата (си) от Индия, т.е. субстанциите на практика са от Индия, тук ги опаковат и им слагат огромни цени. Аз НЕ познавам лично медицинско лице, което да познава, даже а ди има интерес, към природната аптека, да познава спецификата на растенията,билки и минерали.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Яko тpиeнe, бpeй! Caмo иckax ga noяcня нa nиcaчa c "opgeн aнagoлa" no-goлy, чe чoвeka нe e тypчин, a eвpeин...
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Продавач на илачи с орден "Стара Планина" ,защо не ? Дайте и на Киро нали и той продава илачи .
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
орден анадола за него :))))