Серия лекарства дават положителни проби за наркотици и алкохол

Задължително искайте кръвна проба
16 авг 2023 13:14, Стела Стоянова
40
Серия лекарства дават положителни проби за наркотици и алкохол
Снимка БГНЕС, архив

Доколко са надеждни полевите тестове за алкохол и наркотици? Промените в Наказателния кодекс, които позволяват отнемане на колите на пияни и дрогирани шофьори, повдигнаха отново темата.

„Практиката показва, че доста често се случва те да бъдат фалшиво положителни. Дори в случаите, когато не са употребени лекарства, а само енергийни напитки. Има случаи, когато не е употребено нищо, но тестът се оказва фалшиво положителен“, каза пред Би Ти Ви юристът Силвия Петкова.

Тя посъветва шофьорите да изискват да бъдат придружени до лечебно заведение да дадат биологична проба.

„Много често полицията се опитва да ги убеди да не дават биологични проби“, посочи тя.

По думите ѝ служителите на реда се опитвали да разубедят шофьорите с думите, че „така ще свърши по-бързо“ и „по-добре ще е за теб“.

Още по темата

„Тези аргументи са несъстоятелни. Когато не се дава биологична проба, имаме почти сигурна осъдителна присъда за шофиране след употреба на наркотици“, подчерта тя.

„Биологичната проба е право на водача и полицията е длъжна до го придружи до лечебно заведение“, категорична бе Петкова.

Мнението ѝ бе подкрепено и от проф. Добрин Свинаров от Александровска болница. Той също посъветва шофьорите да изискват биологична проба и да изискват потвърдителен тест след полевия.

„Най-често фалшиво положителни са резултатите за амфетамини“, каза Петкова.

Тя посочи, че очаква серия дела заради неправилното прилагане на новия закон. Очаква още съдилищата да присъдят серия обезщетения за незаконно отнети автомобили. Фалшиво положителни тестове има и се знае за тях от години.

„Преди употреба полевите тестове трябва да бъдат верифицирани технологично“, подчерта проф. Добрин Свинаров.

„Серия от лекарства могат да покажат положителни резултати“, категоричен бе той. Според него са нужни повече лаборатории за тестване на наркотици.  

Медията разказва и за мъж, при когото полевите резултати се разминават с получените в лаборатория.

Тодор Шопов е спрян за проверка, докато шофира. Казват му, че е рутинна проверка, а след това, че е за алкохол и наркотици. Този за алкохол излиза с три нули, а преди този за наркотиците му прави впечатление, че полицаят стои с гръб към него. Необходими са 10 минути, докато излезе резултатът, а след това показва наличие на амфетамин.

Мъжът си прави кръвни тестове. За резултатите обаче чака три месеца, а в началото на четвъртия вече разполага с всички документи. Резултатите са отрицателни.

В КАТ му обясняват, че сам трябва да заплати за теста, за да си получи книжката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: дрегерНКпияни шофьори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Гоги преди 8 месеца
Еми да възставаме тогава,да си оправят лабораториите,до 3 работни дни тестът да е готов!
32
0
 
19
 
! Отговори
Дънна държава преди 8 месеца
Те първо да си бяха оправили тъпите тестове, и тогава да бяха вкарали този безсмислен закон!
31
1
 
22
 
! Отговори
Мюмюн преди 8 месеца
Или да излиза резултата за 24часа, или да намират начин да изземат автомобил , шофьорска книжка и т.н. след излизане на резултата.
30
1
 
24
 
! Отговори
Мюмюн преди 8 месеца
След като полевия тестер може да ти съсипе живота за 10 минути , резултатите от кръвни тестове трябва да излизат поне за 24 часа. Тези китайски тестери са толкова долнопробни , че примерно аз както никога не съм опитвал дрога ще ме оставят без храна и доходи. 6-8 месеца! Какво е това?! Че и да конфискуват кола! И след 1 година като излезе резултата , че си пил беналгин за главоболие , върви наривай маса пари заради порнографията на държавата.Много трябва да се помисли с такива обстоятелства.
29
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сградата на съда трябва да се пръсне от жалби и искове това месеци без кола заради фалшиви тестове оставаш без работа ,препитание ,унищожена продукция няма как да я прибереш развалени стоки в камионите морални загуби и каквото се сетите докато се разорят.Защото закон се прави с години не за часове и важи с векове като в Англия заради това са световна Държава и икономика с минало и бъдеще .
28
1
 
11
 
! Отговори
Chukan Kirilov преди 8 месеца
Тя полицията като почне да плаща горивото, тестовете и всички простотии, които изисква предполагам ще започне да се замисля колко, какво и кого да спира. Както и да уведомява собствениците за на нарушения на шофьорите им. В срок. Иначе да плаща за повреди и развалени стоки...
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Май Слави излиза прав.Няма такава държава.О майко Германия ,се оказва другата реалност.Държавна Авто къща Ха Ха Ха.с коли от недоказани тестове .и липса на лаборатории като вело алеите няма ги но ще глобяваме велосипедистите дето 40 години карат в центъра а общинските тротинетки не
26
2
 
14
 
! Отговори
Боли ме фара преди 8 месеца
Куките да ги тестват всяка дедмица и да им раздават шутове при положителни тестове. После да доказват, че нямат сестра. Редно е да изпитат, това което причиняват от първо лице.
25
0
 
1
 
! Отговори
Неа нищо преди 8 месеца
Нали бизнеса с МПСта ще им върви!
24
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 8 месеца
Всяко едно от изредените има различен "полу-живот" и разграждане в тялото и зависи колко е прието, кога, колко често се приема. За подобни лекарства трябва да се носи сертификат от специалист. Като хора които са в програма с лечение с МЕТАДОН или БУПРЕНОРФИН им дават документ че го приемат като лечение ако бъдат спряни от органите на реда, защото не само се злоупотребява и предозира с тях но и имат пазарна стойност на улицата
23
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 8 месеца
ОПИОДНИ АНАЛГЕЗИЦИ които се ползват за лечение на тежки болки. Предимно синтетичен морфин: ТРАМАДОЛ, КОДЕИН, ОКСИКОДОН: в по тежката категория са: ХИДРОМОРФОН, ФЕНТАНИЛ, МОРФИН. Някой вече спомена в коментарите БЕНЗОДИАЗЕПИНИ като: АЛПРАЗОЛАМ, КЛОНАЗЕПАМ, ДИАЗЕПАМ
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Общи приказки, трябва да се прави списък на лекарствата и време на действие, защото доста лекарства които си ги взимал преди седмици също правят позитивен тест.нещо повече на всяко лекарство което влиза в списъка, трябва да има предупреждение че не за шофьори и какъв срок не е препоръчително да шофирате.
21
2
 
5
 
! Отговори
Шеф преди 8 месеца
Не само дали си Паскал тревица,Ами ако си младок и караш скъпа кола,да докажеш доходите си Много работа ще има НАП
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако си Паскал трева дори и седмица преди теста отново може да е плюс
19
3
 
8
 
! Отговори
Точо преди 8 месеца
И ся не разбрах ако съм Паскал трева 2 дена преди да шофирам кво става на кръвния тест?
18
4
 
63
 
! Отговори
абв преди 8 месеца
Ехха! Най-"обичам" такива статии- 100 хиляди думи и нищо съществено. Що не посочихте кои са лекарствата, чиято употреба води до положителни тестове за алкохол!? Поне генеричните им групи да бяхте написали, ако не знаете търговските им наименования! Нямате ли връзки във фарма-индустрията да питате!? Питайте поне полицаите, дето ги тестваха млгодина и дадоха всичките положителни проби- те какви лекарства пият!Политиците ни от вас ли се учат на "Бля-бля", или вие от тях!?*** ми било това
17
6
 
22
 
! Отговори
Шанел преди 8 месеца
ДА БЕ ,ДА.според тая логика всички значи пием лекарства и ползваме пасти за зъби за които също се пише че дават +проба,В такъв случай значи цялата държава си ходим нашмъркани ,пияни и дрогирани,На сополивия зимата му пречи....Айде стига с тия изтъркани номера.
16
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пиещи лекарства ще останат без книжки и коли за половин-една година. Младежи, пушили марихуана 1-2 седмици преди да шофират, ще влизат в затвора. Направо "супер" закон. И всичко това заради 1-2% от всички катастрофи, които са предизвикани от пияни и дрогирани. А корупцията? Лоши пътища, купени книжки, подкупени полицаи - нито дума. Вижте в кои държави има корупция и колко хора умират там по пътищата, за да осъзнаете каква е истинската причина за проблема. Тълпата, има ли нещо между ушите ви?
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Няма ли някой най-сетне да даде списък с тези лекарства и количества при които дават положителен тест?" - Няма, знам ги, но няма да те информирам, защото предполагам си един от тези, които одобряват закона. Тогава ще караш под стрес, за да ти е кофти. Щом подкрепяте нелепи закони, ще си носите последствията. Ако не го подкрепяш, ти се извинявам, но пожелавам на всички подкрепящи го да им отчете положителен резултат и да ходят по мъките 6-8-10 месеца, за да си сърбате попарата!!!
14
0
 
34
 
! Отговори
Samo minavam преди 8 месеца
Ако качулатите, Ви харесат колата, отърване няма. Ще я откраднат, законно

Спонсорирани публикации