До 413 лв. компенсация за семейства, чийто деца са без ясла

За да имат право на помощта, трябва да отговарят на пет условия
11
До 413 лв. компенсация за семейства, чийто деца са без ясла
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Компенсация в размер на до 413 лева месечно ще получават през тази година родителите на деца, които не са приети в общинска ясла поради липсата на свободни места.

Сумата е равна на средната месечна издръжка за дете в предучилищното образование, а остойностяването й е заложено в наредба, публикувана за обществено обсъждане, предаде БНР.

За да имат право на компенсация, семействата с малки деца трябва да отговарят на 5 условия, предвижда проектът на наредбата: детето да е кандидатствало за място в общинска ясла или яслена група в района по настоящия си адрес, но не е прието поради липса на свободни места; не е записано в такава ясла; общината не е предложила друго място поради липса на такива места във всички общински ясли и яслени групи в прилежащия район; не се използва отпуска по майчинство; родителите не получават подпомагане от държавата или по европейска програма за отглеждане на дете, като детските добавки не се считат за такава помощ.

Предвидено е да се компенсират деца, навършили тримесечна възраст за периода до 1-ви септември на годината, в която навършват 3 години.

Парите могат да се използват за покриване на разходи при посещение на частна ясла, а също и при сключен договор с детегледачка. Изплащането на компенсации по така предложения ред ще се прилага със задна дата от юни.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: ясладецасемейства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поне по медиите се спрягат постоянно някакви помощи за родители на деца дори и да не ходели на училище щели да ги получават. За бедните пенсионери възможностите са много малки и въртят сучат така правят че не ги подпомагат .
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Частната ясла не струва 400 лв. Доста повече е.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някои май живеят 35 години назад във времето... С какво едно дете заслужава повече или по-малко от друго да получи място в детска ясла или градина, да не би да си избираме родителите и то по месторождение?! Проблемът е очевиден и той е другаде, но явно на някои хора мирогледът се простира от Младост до Люлин или Обеля.
7
4
 
12
 
! Отговори
Ели преди 8 месеца
Децата, на които поне единият родител е роден в София трябва да са с предимство за местата в родния си град! Ако и двамата са Софиянци да получават повече точки!
6
0
 
3
 
! Отговори
една жена преди 8 месеца
Отдавна трябваше да се направи. Както за яслите, така и за детските градини. Така е справедливо.
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тва е измислено единствено за шведските грипени. Все пак на власт са техни представители.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
мен 90те що никой нищо не е дал на наште :)))
3
2
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 8 месеца
До 413 лв месечно, не еднократна помощ.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хайде пак многодетните колумбийците със добавки
1
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да отговарям на 5 условия, за да получа еднократно 413 лв помощ, а частната ясла е от 600 лв. на месец и нагоре. Е да ви п...м и на пощощта.