Над 70% от българите трудно покриват ежедневните си разходи

Доходът на 80% от домакинствата няма промяна за година
275
Над 70% от българите трудно покриват ежедневните си разходи
Снимка: Dnes.bg, архив

През второто тримесечие на 2023 г. за 78.0% от лицата доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Този дял нараства с 3.4 процентни пункта в сравнение с първото тримесечие на 2023 година, съобщи НСИ.

Увеличение на доходите са посочили 16.2% от хората, което е с 3.9 процентни пункта по- малко в сравнение с първото тримесечие на 2023 г., когато увеличение са имали 20.1%.

Делът на посочилите намаление на доходите за последните 12 месеца се увеличава през второто тримесечие на 2023 г. до 5.8% - с 0.5 процентни пункта повече спрямо предходното тримесечие.

През второто тримесечие на 2023 г. 70.6% са хората, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи. Делът им продължава да е относително висок, но намалява с 6.2 процентни пункта спрямо предходното тримесечие. С известни затруднения са 35.1% от анкетираните, 23.7% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 11.8% - като много трудно. Делът на тези, които се справят много трудно, намалява с 2.4 процентни пункта вср то покриват ежедневните разходи трудно, намаляват с 3.1 процентни пункта.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 21.7%, а 7.7% не изпитват никакви затруднения, което е с 4.2 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие на 2023 година.

Около 1/4 от анкетираните ограничават потреблението си на енергия. Делът на отговорилите, че са ограничавали потреблението си на енергия, e 23.5%, със 7.7 процентни пункта по-малко отколкото година по-рано. 20.7% от живеещите в градовете са посочили, че не могат да си позволят достатъчно потребление на енергия. В селата делът на хората с ограничения в потреблението на енергия е 31.4% - с 10.7 процентни пункта повече в сравнение с градовете.

Анкетираните дават относително висока оценка по отношение на удовлетвореността си от личните взаимоотношения със семейството, приятелите, съседите и други - средно 7.20 през първото тримесечие и 7.34 през второто тримесечие на 2023 г., при скала на измерване от 0 до 10.

Най-ниска е удовлетвореността от финансовото положение на домакинствата. Тази удовлетвореност леко се повишава от 4.63 през първото тримесечие на 5.08 през второто тримесечие на 2023 година. За 20-те процента домакинства с най-високи нетни доходи средната удовлетвореност от финансовото положение през изследваните тримесечия е около 6, а за 20-те процента домакинства с най-ниски нетни доходи - около 3.

Общата удовлетвореност от живота средно за анкетираните е 5.99 през първото тримесечие на 2023 г. и се повишава до 6.32 през второто тримесечие, измерена по същата скала от 0 до 10.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още по темата: доходиприходиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бахттии глупостите. Където мръдна трафици и задръстване. Заведенията преливат, магазините пълни до горе.... 70% хахаха тоя нензнае къде се намира.
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ИТТова го писа и преди месец и половина.., абе вие ИТтата сте много праволинейни, научите някакъв код и си мислите че това е най-важното. Правиш си сметка, ама не знаеш утре ще се събудиш или не. Препоръчвам ти да си живееш живота и да си малко по-отвеян, не е лошо
19
24
 
9
 
! Отговори
радомир преди 9 месеца
Не е вярна статистиката. Почти на всички им актуализираха заплатите последната година, все пак инфлацията беше 20% и се налагаше актуализация. Отделно, чак 70% да се затрудняват с текущите си разходи не е вярно. Може би 10-12% се затрудняват, но не повече. Но ние българите много си падаме по черната статистика, а реално нищо черно няма.
18
7
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 9 месеца
Като бутнем ***, България ще стане рай, няма да има бедни
17
13
 
7
 
! Отговори
Но това е анкета преди 9 месеца
Анкетирали някой и го питали имаш ли пари. Много ясно, че ше каже нямам. Малко ли милионери познавам, които по цял ден се оплакват как едва се справяли с живота. Ето така се стига да 70% бедни че и нагоре.
16
3
 
16
 
! Отговори
Беден и щастлив преди 9 месеца
Еееей, това да си богат и злобен винаги съм се чудил как се търпи.
15
20
 
8
 
! Отговори
ИТ преди 9 месеца
Човек ако е с добра финансова култура и добре си прави сметката и знае за какво да харчи пари и за какво да не харчи, и най-вече да не харчи за глупости, парите ще му стигат. Примерно аз спестявам 60% от заплатата си всеки месец, и поддържам нормален (за моите ценности и предпочитания) начин на живот.
14
19
 
11
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 9 месеца
Програмист взема средно 7хил лева. Регистриран като ТД и плаща само 10% корпоративен данък. Програмистите са окупирали цялата инфраструктура и само цоцат - телекомуникации, банки , бази данни. Програмистът е KЪPЛEЖ.
13
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Под тая статия требе да пише "Спонсорирано от руското посолство". А в града не можеш да си вземеш глътка чист въздух от всичките тия коли на бедния народец.
12
7
 
26
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Апропо, ако не си купите кутия цигари днес, ще спестите 5 лв. Това са 150 лева на месец и 1800 лв. на година. За 10 години това си е една доста прилична кола на старо. Отделно ще спестите от лекари и илачи на по-стари години. Помедитирайте над това като запалите следващата цигара...
11
9
 
3
 
! Отговори
Радев вън преди 9 месеца
няколко бона за инвенстиране на месец ежемесечен разход ли са? а разходите за ДМА? спрете да пиете и пушити и ше има повече парички
10
15
 
10
 
! Отговори
Тонката преди 9 месеца
Така е щото сме в хубавата Европа
9
24
 
11
 
! Отговори
Ей глупаци? преди 9 месеца
Аз по-богат не съм бил през живота си. Времената са много благоприятни. Вие пробвахте ли да си намерите някаква работа или да започнете бизнес или чакате на готово някой "да ви оправи" или си давате заплатите по казината? Кое от двете?
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
останалите се тъпчат с дрога, за разнообразие.
7
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едни макарони, бурканче домати и парче кашкавал 30 лева, а работиш за 60 лева на ден, ами като ги сготвиш, да се изкъпеш, билетчета за градски транспорт, един сладолед, че в тази жега е кошмар. Ясно е че спекулативно скочиха всички цени и всички се оправдават с войната в Украйна.
6
8
 
9
 
! Отговори
ИТ преди 9 месеца
Живота ви е мизерен, но вие няма как да го знаете това поради същата причини заради която съществува ефекта Дънинг-Крюгер.
5
13
 
13
 
! Отговори
кедахир преди 9 месеца
За това пък 5 зведните хотели са пълни! Хората щото нямат пари - ядат пасти!
4
7
 
20
 
! Отговори
Кокорчо преди 9 месеца
Единственото което мога да преложа е увеличение на тока двойно от първи януари и на данъците. Знаете какво мисля да го ... бедните.
3
6
 
17
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 9 месеца
Нали вчера в статията казахте, че са само 10%?!? :) :) :) Ще ви се карат от посолството...
2
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И над 70% не се отказват от почивките по островчета значи нямат проблеми и не са бедни

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe