Не стават за фронта: Родните БТР-и за Украйна били малко по-добри от пикап

Forbes: Голямото дарение от България не е вълнуващо
24 авг 2023 08:49, Нели Христова
313
Не стават за фронта: Родните БТР-и за Украйна били малко по-добри от пикап
Снимка: БГНЕС

Колесният бронетранспортьор БТР-60 от 60-те години на миналия век е бронетранспортьор само по име. Да, той превозва личен състав. Не, той не е брониран.

Ето защо новото голямо дарение на България за Украйна от сто модернизирани на местно ниво БТР-60 не е толкова вълнуваща новина, колкото изглежда на пръв поглед. БТР-60 е по-добър от алтернативата, ако алтернативата е пикап. Но той не е по-добър от модерен миноустоичив камион или гъсенична бойна машина на пехотата.

Фактът, че Украйна изобщо ще си направи труда да въведе в експлоатация сто стари БТР-а, говори за бездънния апетит на украинските въоръжени сили за бойни машини, докато войната навлиза в своя 19-и месец.

Българският министър на отбраната Тодор Тагарев обяви прехвърлянето в понеделник. Но той побърза да обясни, че машините няма да пристигнат бързо, тъй като дарението изисква одобрение от парламента. "Веднага след като парламентът се върне към заседанията си през септември, смятам, че това ще бъде една от приоритетните задачи и до края на септември или началото на октомври ще имаме ратификация на това споразумение. Мисля, че тогава ще може да започне прехвърлянето."

БТР-ите вероятно ще бъдат 11-тонни БТР-60ПБ-МД1, които имат същото осемколесно шаси със 17 места и 14,5-милиметрова картечница на кулата като другите БТР-60, но могат да се похвалят и с уникални български модификации, включително по-добро нощно виждане и нов дизелов двигател Cummins с мощност 250 конски сили.

Но подобренията от началото на 2000 г. не са допринесли за подобряване на най-голямата слабост на БТР-60: деветмилиметровата му стоманена броня. Защитата е толкова слаба, че един целеустремен картечар лесно може да извади от строя един БТР.

Българската армия придобива около 150 БТР-60ПБ-МД1. Днес те са на склад. Прехвърлянето на стотина от колесните БТР-и няма да се отрази на собствените отбранителни способности на България, заключава правителството.

Това, че старите модели БТР са уязвими, е очевидно от статистиката. Украйна влезе във войната през февруари 2022 г. само с шепа БТР-60, реактивира десетки стари складирани БТР-и, най-вече за да добави мобилност на резервни и национални гвардейски формирования, и вече е отписала 20 от тях. Руската армия разполага предимно с по-нови БТР-70 и -80, като е загубила стотици от тях.

БТР не трябва да се доближава до фронтовата линия и украинското министерство на отбраната знае това. Когато украинската фирма "Практика" предложи да модифицира старите съветски БТР-60 с нова кула и по-дебела броня и да ги преименува на БТР-60М, планът беше модернизираните машини да ескортират пътни конвои - роля, която не би трябвало да изисква тежка бронирана защита.

Руската инвазия през февруари 2022 г. наруши плановете за серийно производство на БТР-60М, но един-единствен модернизиран БТР-60 се появи за кратко през февруари.

Бившият български БТР-60ПБ-МД1 не е толкова тежко брониран, колкото е БТР-60М, но би трябвало да е напълно способен да придвижва камиони по пътищата зад фронта. Само че не очаквайте да издържи много дълго на фронта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
17
 
! Отговори
Тъпа статия преди 8 месеца
Това не е танк, че да се търси голяма бронебойна защита. Машината не е да участва в боя като striker/bradly, а за бърз превоз на големи групи войници. Никой не очаква защита от противотанкови мини.
163
0
 
9
 
! Отговори
Зеленски ги поиска преди 8 месеца
Тук трябва да се обясни какво е БТР и как се използва. Пехотата е бавна. При динамична ситуация на фронта, тябва да се движи бързо. Пехотата, вземате си оръжията, каквате се на БТР и гас - директно през пресечения терен. БТР е най-бързия транспорт през пресечен терен. И по шосе скороста е повече от достатъчна. Леката бронировка е плюс от и пази ако няко ви обстрелва с автомат докато се движите. Купулната картечница с 360 покритие на небето пак е дава все някаква защита от нападение с дронове.
162
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще ги бронират с плочи отвън. Стават за тила и за транспорт в калта.
161
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
в момента има много горски пожари, неможе ли да се ползват при по-трудно достъпните места. щото руснаците имат едно дронче "Ланцет" - разказва играта на леопардите които са в пъти по-добри, по-бронирани, по-бързи а бе върха на технологията и все пак издишат от дроновете
160
0
 
1
 
! Отговори
Ицо преди 8 месеца
До АнонименХаххаахха, това е добро
159
0
 
5
 
! Отговори
Бокачев преди 8 месеца
Оставете си някоко да има с кво да влизате в маалето, че иначе ще пратим лично министърчето да успокоява братчедите със смъкнати *** в поза партер.
158
3
 
4
 
! Отговори
bl преди 8 месеца
"в Украйна руската авиация не смее да влезе в украинска територия" ... Естествено! Украйна е въоръжена със Съветско ПВО. Това само доказва че тяхното ПВО, въпреки че не е най-нов модел, е изключително добро, далеч по-добро от американските патриоти.Също така можете да питате екипажите нашето ПВО как при НАТОвски учения овехтелите ни С300 прехващат прехвалените западни изтребители.
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 2007. А с какво можем да се гордеем сега? Зарадвай ме.
156
0
 
8
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
Със сигурност са по-добри от пикап, спор няма, аз поне за пикап 8х8 още не съм чувал.
155
2
 
8
 
! Отговори
ф-ката преди 8 месеца
До 2007 - прав си, милиардните чертежи на ф-16 не искат подръжка, тях ги слагаме в рамка и викаме фиууууууууу, так так так так, бръъъъм, буууум...
154
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разминирането на Черно море е общо предизвикателство за Украйна, България, Румъния и Турция", каза министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников. Украйна го минира, а след това всички трябва да го разминират - съвсем типично за Киев.
153
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поне снаряда ще мивава през тях, без за се задейства.
152
10
 
3
 
! Отговори
2007 преди 8 месеца
До ItsoИ ква държава сме имали?ПРОБИТА, окупирана и поробена от СССР!Не четеш ли какъв *** е това дето сме имали?С това ли се гордееш? И ДИ ОТ
151
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ще гърмят укрите, като ново годишен фойерверк с тези бтр :)))
150
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тагаренко дарява метални ковчези
149
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На харизан БТР, бронята не се гледа!
148
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ха ха ха, Тагаренко стана за смях и пред собствения си народ - укропитеците
147
3
 
15
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
Смятай каква държава сме имали по бай Тошово време, щом след толкова години на грабене има още за крадене и раздаване.
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Немаме друго, останая само колове и брадве и некоя тесла.
145
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Като ги даваме - кофти са.