Опасно е бързането със свободни цени на тока през зимата

Омбудсманът: Десетки хора ще са в положение да не могат да го плащат
24 авг 2023 14:33, Стела Стоянова
41
Опасно е бързането със свободни цени на тока през зимата
Снимка БГНЕС, архив

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на енергетиката Румен Радев по проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, в което остро възрази срещу някои от предложените в него промени.

Основното притеснение на проф. Ковачева е, че законопроектът предвижда първи стъпки за либерализацията на пазара на електроенергия за населението от 1 януари 2024 г., т.е. по средата на отоплителния сезон.

Припомняме, че в края на 2022 г. парламентът прие решение, с което се възлага на Министерския съвет да гарантира регулирани цени на тока за домакинствата поне до 1 януари 2026 г. 

„Смятам определената дата за прибързана и необмислена, тъй като може да доведе до непредвидими ситуации преди излизането на битовите клиенти на свободния пазар. Предвидената поетапност към либерализация на пазара на електрическа енергия не бива да започва по средата на зимния период, без нормативна уредба за въвеждане на механизъм за предоставяне на финансова подкрепа на домакинствата, които са в положение на енергийна бедност“, пише омбудсманът.

Според Диана Ковачева, ако се прекрати дейността на „Националната електрическа компания“ ЕАД (НЕК) като обществен доставчик от 1 януари 2024 г., както предвижда проектът, може да се окаже, че стотици хиляди домакинства, които се отопляват на ток, няма да могат да си плащат в срок задълженията, което е отчетено като възможност в оценката за въздействие.

Още по темата

Омбудсманът категорично възразява и срещу фиксирането на минимален срок – една година, който гражданите са длъжни да подпишат с избрания търговец на ток. 

„Този срок е в полза на търговците на електрическа енергия, но не и на битовите клиенти, явява се пречка за смяна на доставчика и за конкуренцията на пазара“, подчертава Ковачева.

Друг недостатък на проекта е, че предвижда критериите, условията и редът за определянето на статут на домакинство в положение на енергийна бедност да се определят в Наредба на МС, за което обаче няма определен срок.

Проблем, във връзка с държавната подкрепа за хората в положение на енергийна бедност, е дефинирането на понятието „домакинство/а“ – като „лице или повече лица, които живеят и са регистрирани в едно жилище или част от жилище, имат общ бюджет и общи разходи за потребление на енергия /и общи разходи за задоволяване на други потребности/“.

Според Закона за гражданската регистрация (ЗГР) адресната регистрация на гражданите е по постоянен и по настоящ адрес, като не е задължително те да съвпадат. В Проекта не е уточнено коя адресна регистрация се има предвид.

По повод предложените изменения на действащата забрана за демонтаж на радиаторите в жилищата, омбудсманът предлага тази забрана да отпадне изцяло, тъй като и в момента е неработеща.

В проекта с промени на Закона за енергетиката не са защитени в достатъчна степен правата на гражданите и спорните текстове следва да бъдат преразгледани, пише Ковачева.

Припомняме, че по изчисления на експерти възможно е след либерализацията токът да поскъпне с около 35 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
6
 
! Отговори
от мен преди 7 месеца
да запомните,НИКОГА,АМА НИКОГА,АМА ТОЧНО НИКОГА няма да накарат българина да плаща ток,не се е родил такъв политик дето ще посмее да направи подобна крачка,на секундта ще го убият с камъни отмъстителните и самоабравили се българи,дето си вярват,че само те на този свят имат право да живеят
37
3
 
5
 
! Отговори
За вас не е опасно преди 7 месеца
Със заплати над 5000 лева опасно е за хората които са с по 1000лв.КОГА УРСУЛА ТРОПАШЕ ПО МАСАТА И ВРЕЩЕЩЕ НИЕ СМЕ НЕЗАВИСИМИ ОТ РУСИЯ Е ТОВА НЕ СТАНА ТОЧНА ТАКА! СЕГА ГО ИЗКАРАЙТЕ ТОЗИ ЛГБТИ ИЗ..РУД И ДА ГО РАЗЧЛЕНИТЕ НА 100 ПАРЧЕТА МУ Е МАЛКО!
36
1
 
9
 
! Отговори
gg преди 7 месеца
Пазарът уж свободен, пък ще ни го налагат. И какво му е свободното? Че сме свободни да не потребяваме ток може би?
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Търговци на ток?! В какви опаковки и разфасовки ще бъде предлаган тока? В кои магазини ще се продава?
34
1
 
7
 
! Отговори
Майора преди 7 месеца
Нещо друго интересуват ли ги доставчиците нс ток псвен големите печалби! То и сега уж са фиксирани % на увеличение , но на практика не съвпадат!
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 32 - Чеснто казано, ако не променяха нещата винаги така, че да са гадни, много от тези инвестиции, щяха да е избият ...
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди 12 години купих апартамент във вход с ТЕЦ, един познат също, но реши че е скъпо и затова го замени с котле на дърва, после с климатици, после с пелет, преди две години като им удвоиха цената смени климатиците с по-мощни.... И все ме убеждава как инвестицията се избива много бързо и все избива някаква инвестиция.
31
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом плащат по 200к евра за кутийка, значи българите имат пари. Време е за свободния пазар на електроенергия.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Испания денонощно ме боцкат 17цента отделно куп други такси, и на въпроса защо, след като събота, неделя и през нощта цената на свободния пазар е близка до нулата ми отговориха че е за мое удобство, да не се притеснявам кога пускам пералнята.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цените ЧЕЗ - Енерго Про сигурно вече минаха +20% разлика за битови потребители. Защо ли е така? Някой въобще знае ли? Хи-хи. Като за свободен пазар ЧЕЗ ще вдигне с +15%, а Енерго Про още 20%. Още повече че трябва да се стимулират гражданите да търсят нови начини за електроснабдяване. Така е според разписаните указания от ЕС. Да сме винаги в напрежение /не електрическо/.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Баш олигарсите феодали искат преминаване към свободен пазар. Те затова го наричат така, иронично - "свободен", ама някои са се вързали, и няколко години набиваха в главите на хората как ще стане по-евтин тока. Да, ама не!
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скачахте з абанани по площадите , на ви ся банани
26
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази пък кой я приема на сериозно. За толкова време не е направила нищо , а понеже и изтича мандата взе да се показва по медийте, дано някой я вземе ...
25
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ГЕРБ и СДС се върнаха на власт и виждате какво става.
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези 34 години демокрация унищожиха България. Сега това с тока е последния пирон в кoвчега.
23
0
 
17
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
кой за каквото е гласувал точно товар получи! ако и сега българите не се усетят какво си причиниха, заслужаваме да изчезнем
22
2
 
23
 
! Отговори
Рендету преди 7 месеца
" Бунт, Въстание.... На оръжие Братя!!! Хей, народ поробен що си тъй заспал..." - Откъс "Из Записки по Българските Въстания" на Захари Стоянов.
21
2
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
Пак да гласувате за ПП/ДБ!
20
4
 
17
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
ако водата се качи и тя на борсата, какво ли ще стане с цената! не всяка стока на пазара й пада цената, става обратното, когато стоката е дефицит по принцип и не е преносима с бус!!!!!! Сега българина ще узрее за референдума за и против ес! ще ви се разкрие в цялата си прелест
19
1
 
7
 
! Отговори
до турска мазнотия преди 7 месеца
Той процеса си върви от преди 34 години, тъй че скоро ще приключи...,още 15-на години и готово!!!