Готвят сюрприз - скок на тока с около 35 на сто догодина

Промените са в Закона за енергетиката
1 авг 2023 18:36, Стела Стоянова
116
Готвят сюрприз - скок на тока с около 35 на сто догодина
Снимка БГНЕС, архив

След промените в Закона за енергетиката може да останем сюрпризирани с драстично поскъпване на електроенергията за бита посред зима. Според изчисления на "Телеграф" е възможно е 35% увеличение на цената, но това е потвърдил пред медията и бившият шеф на парламентарната енергийна комисия, на БЕХ и на АЕЦ Валентин Николов.

Промените, които засега са публикувани за обществено обсъждане, предвиждат битовите потребители да останат на регулирания пазар до края на 2025 г. и чак след това да купуват от борсата. Проектът предлага от 1 януари 2024 г. да се махне общественият доставчик НЕК, който сега миксира тока за регулирания пазар по определени от КЕВР цени и количества, продава я на крайните снабдители “Електрохолд продажби”, “ЕВН България Електроснабдяване” и “Енерго-Про Продажби”, а те на домакинствата на цена, определена от регулатора.

Крайните снабдители и търговски фирми, които ще доставят електроенергия на населението, ще я купуват от борсата или през платформи от самите предприятия производители. Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ трябва да компенсира разходите, които са над себестойност за битовите потребители. Но тук могат да станат големи манипулации, предупреди Валентин Николов. „Много неща трябва да се обмислят, преди да се приеме законът. Може да се източи фондът, трябва да е ясно кой ще го захранва, по какъв начин ще се следи“.

Още по темата

До момента се предвиждат компенсации за тока за бизнеса (тоест за крайните снабдители) за количества на цена над 200 лева за мвтч. Ако крайните снабдители и търговците продават тока за бита по 200 лв. на мвтч, не се предвижда компенсация. Като се сравни тази цена със сегашната за бита, се вижда, че ще има 35% увеличение, потвърди Валентин Николов. "Общо бизнесът и битът потребяват 34 тераватчаса електроенергия, от тях населението консумира между 12 и 14 тераватчаса. Като се изсипе такова голямо количество електроенергия на борсата, която търговците искат да купят, при всички случаи цената ще върви нагоре", поясни Николов.

Промените предвиждат и дефиниция за енергийно бедно домакинство. То ще се счита за енергийно бедно, ако след плащане на сметките за отопление и ток му останат по-малко пари от линията на бедност на човек. При 526 лева линия на бедност за човек от януари 2024 година на семейството трябва да му остава по-малко от тази минимална сума, за да се приеме за енергийно бедно. Определянето кое домакинство е енергийно бедно и ще има право на помощ ще се реши с наредба, приета от Министерския съвет по предложение на министрите на енергетиката, регионалното развитие и труда и социалната политика. Предвижда се тези домакинства д имат достъп до енергийни проекти, като например саниране, с предимство.

Възможно е обаче промените да не бъдат приети в този си вид или приемането на закона да се забави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Неук преди 8 месеца
Понеже вече е опасно да се говори по социалните мрежи само ще си помисля нещо за тези които бъркат кашите в Енергетиката.Няколко пъти ще си го помисля.Хайде и заедно да го помислим...
112
0
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 8 месеца
В такъв случай ерепетата трябва незабавно и безусловно да напуснат България и да станат държавни поне само държавата ще ни *** и ще знаем на кого да скочим и да ги изметем веднъж завинаги
111
2
 
0
 
! Отговори
Ха-ха преди 8 месеца
До АнонименИ без субсидия постигам сметка от 14 лева с правилно оразмерена соларна с-***. Ако не мога да си позволя едни 20 хиляди, без да се занимавам с чиновнически глупости ... BTW - току що "викнах" още една батерия
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СПОКО ЩЕ ИМА ДЕФИНИЦИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНО БЕДНИ
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами да, вие какво очаквате при управлението на Киро Истината? Този филм не го ли гледахме преди година, две?
108
0
 
1
 
! Отговори
Чочо преди 8 месеца
Ако,този "бивш"само разлайва кучетата, трябва да го подведат под отговорност.Но ,ако излезе прав.....жална им майка на тия пачаври в парламента.Вече ще играе сопата.Толерантност..нула!
107
0
 
7
 
! Отговори
Честита промяна, преди 8 месеца
скъпи апачи!Вече и дърва нЕма в резервата,шепа индианци на територията,нЕма бизони,нЕма огнена вода...Но пък има много вождове,продали земята ни на лукавите многолики.Готвят ни да изчезнем,за да освободим територията си за новите заселници златотърсачи.А някога беше нашата земя,напоена с кръвта на нашите воини и оцеляла векове наред...Земята беше продадена от вождовете Костовонго,Станошонго,Винету,Киробонго,Кокобонго,Ристюговнго и Доганонго!Нема надежда!Хау!
106
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Промяната" е на Боко, Просто Киро и Пеевски. Това са виновниците.
105
3
 
12
 
! Отговори
Рьадев преди 8 месеца
Ето че дойде обещаната П..П...Промяна(извинявам се за заекването) ! С вдигнат юмрук всичко се постига (модерна българска поговорка) !
104
1
 
21
 
! Отговори
Рейгън преди 8 месеца
Няма да ми мучите, война има да изплащате!
103
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
1000 евро минималната ставала!
102
0
 
8
 
! Отговори
Каро преди 8 месеца
Ха-ха-ха.Муа-ха-ха....Аааа ха-ха-ха.Честито Занзибар;)
101
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Свободен пазар с монополисти в страната !?Я да ми обясните как става това!?Искам евн да ми прекара ток на витошка!
100
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма свободен пазар в бг!!!При мен е само евн няма друго!?Къде е свободния пазар?
99
0
 
12
 
! Отговори
Сюрпризиран преди 8 месеца
То е сегашното увеличение на тока е 35% вместо обявените 4 %.Дневната тарифа е увеличена с 35% от 11 стотинки на 14,8 стотинки, а нощната е увеличена със 100 % от 2,6 ст. на 5,9 ст.
98
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Честито аборигени, ще ви стригат доста суров кокал.
97
1
 
18
 
! Отговори
Наско ментата преди 8 месеца
Сега пак Копейката или Путин ще бъдат виновни че промените ще се гласуват от управляващата коалиция ПП ДБ ГЕРБ и ДПС или там както я наричат.
96
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ги продаваме реакторите, а ги подаряваме срещу зелен хайвер от ЕС, за който трябва да внесем 3 млрд евро в ЕС годишно
95
1
 
19
 
! Отговори
Даа преди 8 месеца
Днес вдигнаха пропан бутана с 25ст,утре бензина,после тока....честита ви подмяна.
94
2
 
16
 
! Отговори
Тъжно преди 8 месеца
Във България 70 процента от хората са умрели(починали) но все още не го знаят!! Трагедия причинена от самите хора е България !! Жалко