Божков каца в България: Какви обвинения го очакват?

Очаква се той да бъде задържан за 72 часа
25 авг 2023 12:53, Красимир Ангелов
289
Божков каца в България: Какви обвинения го очакват?
Снимка: Facebook

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30.", написа бизнесменът Васил Божков, който от доста време бе в Дубай.

Не закъсня реакцията на МВР, като вътрешният министър Калин Стоянов обяви пред журналисти, че Божков ще бъде поет от полицията на летището. "След като пристигне, той ще бъде приведен при съответния прокурор и ще се види дали ще се налага някаква мярка за неотклонение и така нататък", подчерта Стоянов.

Още щом кацне на летище София  - още при граничния контрол, той трябва да бъде задържан до 72 часа по делото за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, да бъде отведен в сградата на Националното следствие, където в присъствие на адвокатда му бъде повдигнато обвинение , да даде обяснения, ако прецени и след това да бъде изправен пред Софийския градски съд, който да реши да остане ли той за постоянно в ареста, съобщава БНР.

Още по темата
В случай, че Божков не бъде задържан, прокуратурата е в готовност да поиска задържането му по т.нар. "хазартно дело", от което започна всичко. По него той е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления.

Срещу Васил Божков се води и още едно дело - за насилствени криминални действия - побои, закани за убийства и даже убийства. То беше замразено, защото нямаше как бизнесменът да бъде разпитан, което, ако се върне, вече може да бъде направено.

Божков беше разследван задочно - при това по глава Първа - Престъпления срещу Републиката, че е финансирал протестите  през 2020 година срещу Иван Гешев и Бойко Борисов. Покрай него бяха обвинени и прекараха известно време в ареста негови близки, както и негови бизнепартньори, пише в свой материал националното ни радио.

Божков от своя страна твърди и че бил жертва на престъпление - че  е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и  Севделина Арнаудова. По случая работи Софийската градска прокуратура, но по делото развитие няма именно заради факта, че Божков не беше в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
7
 
! Отговори
Хихи преди 9 месеца
Чакай ти да ти изплати печалбите!Той има по важни дела..не му е до печалбите които изобщо ги няма освен 3 лева че да си купиш нови 3 билета от които печелиш от трите най дългото!
116
2
 
7
 
! Отговори
Крум Страшни преди 9 месеца
Да му се осигури свиждане с Алексей Петров а от Черепът му да се направи чаша.
115
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мдаа, Борисов и Горанов трябва да се притеснени най-много от това идване. Но Борисов е вече изпран и нищо чудно да си стиснат ръцете с Божков. Зависи от Посолството какво са наредили.
114
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който сложи край на прехода (ама както трябва ) ше преоснове България с подкрепата на 90 % от народа !
113
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чудя му се на акъла.Като знае прокуратурата и съда чии са,на какво разчита?
112
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Божков ако основе партия, със сигурност ще вземе поне 15-20%
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Божков е умен, все пак е математик. Със сигурност е взел като застраховка записите от каинета си, как Горанов тъпче джобовете на сакото с пачки евраци да ги носи на Тлъстия похотливец в Зайчарника.
110
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цирк България.
109
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Повярвай на Божков не му се иска да свърши 33г преход , по скоро май нещо са се разбрали
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази работа с публичното оповестяване кога ще се върне,та даже и точния час на кацане,ми се струва доста съмнителна.Не разбирам защо го прави.Дали смята,че така е по-сигурно, или нещо ни бъзика.
107
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Са за Божков ке четем
106
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Връща се да става кмет на София.
105
3
 
3
 
! Отговори
КРАЙ НА ПРЕХОДА? преди 9 месеца
Според мен Божков може да сложи КРАЙ НА ПРЕХОДА В БЪЛГАРИЯ, който продължава вече 33 години. Въпросът е дали за това се прибира в родината или защото гангстерското време се завръща с нова сила?
104
2
 
7
 
! Отговори
абе преди 9 месеца
софиянски ше бъде ли сред посрещачите :)
103
4
 
13
 
! Отговори
До 115 преди 9 месеца
Ти не се притесняваш,че 12 години те ограбваха като за световно,но Божковата лотария ти вади очите.Някой да те е карал насила да търкаш билетчета?Освен това той раздаде милиони.Ако не го бяха подгонили от завист и другите щяха да си получат парите.
102
2
 
9
 
! Отговори
ДЕЖА-ВЮ преди 9 месеца
Да не стане като с Пригожин?
101
2
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 9 месеца
Не мога да разбера... прибира се защото свитнаха Алексей Петров и този вече е спокоен или защото се притеснява и по-добре да го вкарат в затвора на по-сигурно отколкото да го отстрелят някъде и него
100
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никакви обвинения не го чакат. Алексей Петров е погребан заедно със свидетелските показания. Найденов (ли се казваше съдружника на Божков) никой не знае къде е. Не се е появявал с години в медиите. Кой ще свидетелства?
99
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поживьом увидим !
98
7
 
4
 
! Отговори
столичан преди 9 месеца
Божков за президентин!!!Или поне за столичански кмет!!!